22 Ποντιακά Σωματεία της Κοζάνης συμμετείχαν στην εκδήλωση «Αφήγηση Ποντιακών Παραμυθιών και Ποντιακά Παιχνίδια»



Ο Οργανισμός Αθλητισμού – Πολιτισμού & Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης ευχαριστεί όλους όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση «Αφήγηση Ποντιακών Παραμυθιών & Ποντιακά Παιχνίδια».

H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τα 22 Ποντιακά Σωματεία του Δήμου Κοζάνης και στο πλαίσιο του Ευξεινίου Κύκλου 2015, την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015, στις 11.00 το πρωί, στην «Αίθουσα Τέχνης».  

Πέντε Πόντιοι αφηγητές αφηγήθηκαν στα παιδιά, με μοναδικό τρόπο, παραμύθια που γεννήθηκαν στα βάθη του Πόντου και τα έφεραν μαζί τους οι πρόγονοί τους, στη φιλόξενη κοζανίτικη γη, όπου μετεγκαταστάθηκαν.   

Στη εκδήλωση πήραν ενεργό μέρος και παιδιά που έπαιξαν μερικά παραδοσιακά παιχνίδια του Πόντου, εσωτερικού χώρου, τέτοια με τα οποία ψυχαγωγούνταν οι συνομήλικοι τους παλιότερα τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια, δίπλα στο παραγώνι, όπως τα «Λίντζια», το «Τουμπούλ τουμπούλ τα ρασία» και το «Θεία, θεία δώσμα άψιμον» έτσι όπως παιζόταν παλιά, σε ένα νοσταλγικό ταξίδι ψυχαγωγίας στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα ευχαριστούμε

τους αφηγητές Παναγιώτα Καρπόζηλου, Αγάπη Πιπερίδου, Νανά Ευθαλιτσίδου, Έφη Τριανταφύλου και Γιάννη Τσιμπλίδη όπως και τον Θόδωρο Αλεξανδρίδη, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου, για την παραχώρηση των ποντιακών παραμυθιών από το προσωπικό του αρχείο,
τα παιδιά της Ευξείνου Λέσχης Νέας Χαραυγής Βασίλη Αγραφιώτη, Φώτη Ευθαλιτσίδη, Παρασκευή Μελανίδου, Παναγιώτη Μελανίδη, Δημήτρη και Σταύρο Νικολαίδη, Ελίζα Τζήμου, Βάνα Τριανταφύλλου και Σοφία Χατζοπούλου.
τον Θεόδωρο Χατζηθεοδωρίδη που παρουσίασε την εκδήλωση και το νεαρό λυράρη Βασίλη Χατζηθεοδωρίδη που υποστήριξε μουσικά τις αφηγήσεις.

Τέλος ευχαριστούμε το ΔΗΠΕΘΕ για την άρτια τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.