Επιτέλους αποκαθίσταται το επίμαχο τμήμα του δρόμου Ρυμνίου – ΤριγωνικούΕπιτέλους αποκαθίσταται το επίμαχο τμήμα, το «σκαλοπάτι της ντροπής» στο 8ο χλμ του δρόμου Ρυμνίου – διασταύρωσης Τριγωνικού, τμήματος του -υπό κατασκευή!- Διευρωπαϊκού οδικού Άξονα Λάρισα -Κοζάνη – Φλώρινα – Νίκη. Τμήματος του δρόμου, όπου τα τελευταία 10-15 χρόνια έχουν σημειωθεί εκατοντάδες ατυχήματα με μικροτραυματισμούς  ανθρώπων και τεράστιες υλικές ζημιές (το μαρτυρούν τα ίχνη στο οδόστρωμα).

Στο κομμάτι αυτό του δρόμου, παρουσιάστηκαν σοβαρότατα προβλήματα από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του -προ 20ετίας-, αφού διαπιστώθηκε το φαινόμενο της «ολίσθησης» και κατά συνέπεια καθίζησης του οδοστρώματος και του τσιμενταύλακα σε μήκος περί τα 150 μ., οφειλόμενη στην ιδιομορφία του εδάφους, όπου προφανώς δεν είχαν γίνει οι κατάλληλες μελέτες για να αντιμετωπιστεί ανάλογα στην κατασκευή του.

Έτσι εκεί είχαμε το αποτέλεσμα της μεγάλης στένωσης του οδοστρώματος και σημαντική υποχώρηση («σκαλοπάτι») στην μία λωρίδα του δρόμου, με επακόλουθο τους κινδύνους και τις συνέπειες που προαναφέραμε.

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, λόγω και επιβάρυνσης της κίνησης στο δρόμο από την παράκαμψη λόγω έργων στο δρόμο Σερβίων – Λάρισας, η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, ανέθεσε τις προηγούμενες μέρες σε εργολάβο τις εργασίες κατασκευής νέου τσιμενταύλακα απορροής των όμβριων υδάτων μήκους περίπου 70 μ. και την αποκατάσταση-ασφαλτόστρωση στο σημείο της καθίζησης. Κάνοντας παρένθεση, στην παρούσα φάση θα μπορούσε να ενισχυθεί και η σήμανση στο σημείο αυτό. Επιπλέον στις υποχρεώσεις του εργολάβου, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είναι και αποκατάσταση του προβλήματος με τις λακκούβες στο τμήμα του δρόμου Ρυμνίου-διασταύρωσης Τριγωνικού, που σε κάποια σημεία είναι άκρως επικίνδυνες.

Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός 2-3 ημερών.

Η ως άνω λύση βέβαια κρίνεται σαν προσωρινή -το κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 30.000 €-, και παρά τις δυο προηγούμενες παρεμβάσεις που έγιναν τον τελευταίο χρόνο (διασταύρωση προς Καισαρειά, αποκατάσταση καθίζησης στο 1ο χλμ από Ρύμνιο), ο δρόμος συνολικά Κοζάνης – διασταύρωσης Τριγωνικού μέσω Καισαρειάς, χρήζει πολλών παρεμβάσεων (θα επανέλθουμε στο θέμα), ώστε να καταστεί πλέον λειτουργικός και ασφαλής.

Γ.Μαστρ./mikrovalto.gr  

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.