Αυξήσεις σε ΦΠΑ, φορολογία και μειώσεις στις συντάξεις από ΤετάρτηΠερίπου τέσσερις εβδομάδες απαιτούνται μέχρι τις τελικές υπογραφές για τη νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών, σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση της ζώνης του ευρώ, ενώ οι αλλαγές στη ζωή των Ελλήνων θα φανούν άμεσα από τις επόμενες μέρες.

Φορολογικά μέτρα πρέπει να ψηφιστούν με διαδικασίες – εξπρές μέχρι αύριο από τη Βουλή, ενώ ορισμένα από αυτά θα έχουν αναδρομική ισχύ, όπως η εισφορά αλληλεγγύης και ο φόρος πολυτελείας.

Από τον Ιούλιο θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ που θα οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών για τρόφιμα (επεξεργασμένα), κόμιστρα ταξί και εισιτήρια των ΜΜΜ, Αλλαγές και στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα.

Ο τυφώνας των μέτρων θα είναι μεγάλος και αναμένεται να πλήξει το σύνολο των πολιτών και των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων. Καταργούνται σταδιακά οιφοροαπαλλαγές των αγροτών ενώ αυξάνονται οι φόροι.

Τα μέτρα για τον ΦΠΑ

Στον υψηλό συντελεστή 23% θα μεταταχθούν η εστίαση, τα τυποποιημένα τρόφιμα και οι μεταφορές (αστικά, ακτοπλοϊκά, αεροπορικά εισιτήρια), τα κόμιστρα των ταξί και τα ασφαλιστικά συμβόλαια. Ο μεσαίος συντελεστής παραμένει στο 13% και θα υπάγονται σε αυτόν τα ξενοδοχεία, βασικά τρόφιμα, ενέργεια, ύδρευση, αλλά όχι αποχέτευση.

Θα καταργηθεί σταδιακά το ειδικό καθεστώς στα νησιά του Αιγαίου.

Τα μέτρα για την εισφορά αλληλεγγύης

Φορολογούμενος με εισοδήματα 30.001 με το υφιστάμενο καθεστώς καταβάλλει σήμερα εισφορά αλληλεγγύης ύψους 420 ευρώ. Με τις προτεινόμενες αλλαγές το ποσό που θα πληρώσει θα φθάσει τα 600 ευρώ, δηλαδή θα πληρώσει επιπλέον 180 ευρώ. Σε άλλο φορολογούμενο με εισοδήματα 40.000 ευρώ αναλογεί σήμερα εισφορά αλληλεγγύης ύψους 560 ευρώ. Με την αύξηση του συντελεστή θα πληρώσει 800 ευρώ, δηλαδή θα πληρώσει επιπλέον 260 ευρώ.

Η νέα κλίμακα της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνεται ως εξής:

• 12.001 – 20.000 ευρώ: 0,7%
• 20.001 – 30.000 ευρώ: 1,4%
• 30.001 – 50.000 ευρώ: από 1,4% σε 2%
• 50.001 – 100.000 ευρώ: από 2,1% σε 4%
• 100.001 – 500.000 ευρώ: από 2,8% σε 6%
• 500.001 ευρώ και πάνω: από 2,8% σε 8%

Φόρος πολυτελείας

Αυξάνεται ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης στο 13% από 10% που είναι σήμερα για αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.ε., αεροπλάνα, πισίνες και σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.

Αγρότες

Αύξηση φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 26%. Κατάργηση επιδότησης πετρελαίου.

Επιχειρήσεις

Αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 16% στο 18%.

Αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%.

Ακατάσχετο μισθών και συντάξεων

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να προωθήσει νέο νομοθετικό πλαίσιο για το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων στην κατεύθυνση όχι μόνο της μείωσης του ορίου των 1.500 ευρώ αλλά και εξάλειψης του 25% που μπορεί να κατασχεθεί στο υπερβάλλον ποσό.

Συντάξεις – ασφαλιστικό

Προβλέπονται, μεταξύ άλλων, κατάργηση των διατάξεων πρόωρης συνταξιοδότησης, πάγωμα των χορηγούμενων συντάξεων μέχρι το 2021, αύξηση των εισφορών υγείας και σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2019. Από την αύξηση εισφοράς για την υγεία θα μειωθούν οι συντάξεις κύρες και επικουρικές. Στις επικουρικές θα επιβληθεί εισφορά 6%, στις κύριες θα αυξηθεί από 4% σε 6%.

Ανοιγμα αγορών επαγγελμάτων

Με το άνοιγμα κλειστών αγορών και επαγγελμάτων στην Ελλάδα, προβλέπεται μεταξύ άλλων η περαιτέρω διεύρυνση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, η πλήρης απελευθέρωση του καθορισμού της διάρκειας ζωής στο «φρέσκο» παστεριωμένο γάλα, η δυνατότητα πώλησης των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ, η άρση περιορισμών στην αγορά του ψωμιού.

Δημοσιο

Ανάκληση επαναπρόσληψης για 9.000 υπαλλήλους, μεταξύ των οποίων οι καθαρίστριες, δημοτικοί αστυνομικοί, εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και άλλοι εφόσον δεν βρεθούν ισοδύναμα.

Πηγή: arouraios.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.