Αυτή είναι η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές – Τι προβλέπει – Τι σημαίνει για τις τράπεζες και τις καταθέσεις



– Η συμφωνία προβλέπει τριετές δάνειο από 82 έως 86 δισ
– Μεταφορά κρατικής περιουσίας σε ειδικό ταμείο στην Ελλάδα ύψους 50 δισ
– Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από 17 ώρες διαβουλεύσεων του Αλέξη Τσίπρα με τους ευρωπαίους ηγέτες

Η Σύνοδος Κορυφής, τονίζει την απόλυτη ανάγκη να ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη της με τις ελληνικές αρχές ως προαπαιτούμενο για μια πιθανή μελλοντική συμφωνία σε ένα νέο πρόγραμμα του ESM.

Στο πλαίσιο αυτό, η υιοθέτηση της της συμφωνίας από τις ελληνικές αρχές είναι το κλειδί και η επιτυχής εφαρμογή της να ακολουθήσει τις πολιτικές δεσμεύσεις.

Μια χώρα μέλος του ευρώ που ζητεί οικονομική βοήθεια από τον ESM μπορεί να ζητήσει ανάλογη βοήθεια όποτε είναι δυνατόν και από το ΔΝΤ. Αυτό είναι προυπόθεση για να συμφωνήσει το Eurogroup σε ένα νέο πρόγραμμα από τον ESM. Γι’ αυτό η Ελλάδα θα ζητήσει συνεχή υποστήριξη από το ΔΝΤ (επίβλεψη και χρηματοδότηση) από τον Μάρτιο του 2016.

Λόγω της ανάγκης να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα η Σύνοδος κΚορυφής καλοσωρίζει τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών να νομοθετήσουν χωρίς καθυστέρηση το πρώτο πακέτο μέτρων.

Όσον αφορά στο ταμείο εγγυοδοσίας, προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τα εξης:

– Να αναπτύξει ένα σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων με μια πιο εξελιγμένη διοίκηση

– Περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου θα μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο επενδυτικό ταμείο το οποίο θα αποκτήσει κέρδος από αυτά μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων. Με τα κέρδη από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων θα γίνει η αποπληρωμή του νέου δανείου από τον ESM. Στόχος είναι η συγκέντρωση 50 δισ από τα οποία τα 25 θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το 50% των 25 δισ θα χρησιμοποιηθεί για την μείωση του χρέους και το υπόλοιπο 50% για επενδύσεις.

Αυτό το ταμείο, θα ιδρυθεί στην Ελλάδα και θα διοικείται από Έλληνες υπό την επίβλεψη των σχετικών ευρωπαϊκών θεσμών.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

 

Συμφωνία: Τι σημαίνει για τις τράπεζες και τις καταθέσεις

Απομακρύνεται το σενάριο για κούρεμα καταθέσεων μετά την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής ενώ στις 12.00 συνεδριάζει η ΕΚΤ για την αύξηση ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, με το BBC να την υπολογίζει στα 2 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία έστω και την ύστατη στιγμή ελαχιστοποιεί πλέον την πιθανότητα πτώχευσης των ελληνικών τραπεζών και το κούρεμα καταθέσεων.
Αυτό μπορεί να είναι το πρώτο και κύριο και μετά ακολουθεί η ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Δηλαδή σημαίνει σταδιακή αποκατάσταση των τραπεζικών εργασιών με αύξηση των αναλήψεων μέσω ΑΤΜ.

Τώρα, μετά τη συμφωνία, έρχεται η ώρα της ΕΚΤ που στη συνεδρίαση της αναμένεται να προχωρήσει σε μία σημαντική ένεση ρευστότητας, μέσω ELA, στις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα μάλιστα με το BBC η αύξηση του ELA θα είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Αντίθετη είναι η πληροφόρηση από το Bloomberg που κάνει λόγο για αμετάβλητο ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.

Και όλα αυτά μετά τις κοινές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, Τουσκ και Γιούνκερ όπου και τονίστηκε πως οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω ανακεφαλαιοποίησης.

newsit.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.