Οι δέκα πρωτοποριακές ελληνικές παραγωγές που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις ξένες…Αν απευθύναμε σε κάποιους ανθρώπους την ερώτηση ‘’Γνωρίζετε τι παράγει η Ελλάδα; ’’, οι απαντήσεις σίγουρα θα περιστρέφονταν γύρω από τις γνωστές παραγωγές της χώρας όπως λάδι, ελιές, σταφύλια και γενικότερα θα παίρναμε όλες τις κοινότυπες απαντήσεις. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου η Ελλάδα πραγματικά πρωτοπορεί παράγοντας προϊόντα τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού καταρρίπτοντας το μύθο πώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πρωτοποριακές παραγωγές.Ας δούμε λοιπόν τι παράγει η Ελλάδα.

10 Αυτοκίνητο Ελληνικής κατασκευής Κορρές

Tι παράγει η Eλλάδα

Ο όρος ‘’αυτοκίνητο’’ δεν είναι απόλυτα ικανός για να περιγράψει το δημιούργημα του μηχανολόγου μηχανικού Δημήτρη Κορρέ. Εδώ μιλάμε για ένα υπεραυτοκίνητο γιατί το Korres Project 4 μόνο ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Το Ρ4 είναι όχημα το οποίο πραγματικά δε γνωρίζει όρια και εμπόδια καθώς έχει την ικανότητα να κινείται σε επιφάνειες που άλλα αυτοκίνητα είναι αδιανόητο να κινηθούν. Και όχι μόνο αυτό αλλά το Ρ4 μπορεί να αναπτύξει τελική ταχύτητα άνω των 300 χλμ/ώρα.   Για αυτές τις θηριώδεις συμπεριφορές υπεύθυνος είναι ο 8κύλινδρος κινητήρας των 6.300 κ.εκ. που με τους 505 ίππους που αποδίδει κάνει το Ρ4 να μοιάζει με όχημα βγαλμένο από κάποια πανάκριβη υπερπαραγωγή του Χόλιγουντ.

Βέβαια αυτό που κάνει το Ρ4 πραγματικά ξεχωριστό είναι η ανάρτηση του και το σύστημα μετάδοσης. Όπως δηλώνει και ο εμπνευστής του οχήματος αυτού στηρίζεται σε δύο αρχές, την υπομονή και τη συνεργασία. Για να το εξηγήσουμε καλύτερα σε ένα συνηθισμένο αυτοκίνητο ο τροχός όταν συναντά ένα εμπόδιο τότε ανεβαίνει προς τα πάνω, στο Ρ4 όμως ο τροχός στη συνάντηση του με κάποιο εμπόδιο οπισθοχωρεί λίγο τόσο όσο χρειάζεται για να ξεπεράσει το όχημα το εμπόδιο. Αυτό εδώ είναι το στοιχείο της υπομονής όπως λέει και ο Δημήτρης Κορρές. Επίσης όταν ο κάθε τροχός συναντά ένα εμπόδιο, το χτύπημα μοιράζεται και στους υπόλοιπους τροχούς, άρα εδώ εμφανίζεται το στοιχείο της συνεργασίας. Για το σύστημα μετάδοσης θα ήταν περιττό να πούμε πως το Ρ4 έχει κίνηση στους 4 τροχούς ενώ το κιβώτιο ταχυτήτων είναι χειροκίνητο 6-τάχυτο με τρεις τελικές σχέσεις (normal, sport, trial)

Ήδη 4 οχήματα Ρ4 έχουν μπει στη διαδικασία παραγωγής εκ των οποίων τα δύο θα κατασκευαστούν στη χώρα μας και τα άλλα δύο στην Αμερική. Όσον αφορά την τιμή του, το Ρ4 κοστίζει περί τα 230.000 ευρώ και αν αναλογιστούμε τις δυνατότητες του η τιμή αυτή φαντάζει απόλυτα λογική καθώς μιλάμε για ένα πραγματικό supercar. Ήδη έχουν βρεθεί οι 4 πρώτοι τυχεροί που θα κάνουν δικό τους ένα προϊόν ελληνικής σκέψης και πράξης που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα αντίστοιχα πολυδιαφημισμένα οχήματα του εξωτερικού.

9 Εξαγωγή σφουγγαριών

Tι παράγει η Eλλάδα

Η σχέση των Ελλήνων με το σφουγγάρι και την σπογγαλιευτική δραστηριότητα χάνεται στο βάθος του χρόνου. Ακόμα και ο Όμηρος στην Ιλιάδα είχε τοποθετήσει στα χέρια του Ήφαιστου ένα σφουγγάρι με το οποίο καθάρισε το πρόσωπο, τα χέρια και το στήθος του προτού φορέσει τον χιτώνα του. Το σφουγγάρι είναι ένα εξαιρετικό φυσικό προϊόν κατά πολύ ανώτερο από τα συνθετικά και βιομηχανοποιημένα σφουγγάρια που κυκλοφορούν στο εμπόριο καθώς δε λεκιάζουν, δεν συγκρατούν οσμές και δεν προκαλούν δερματικούς ερεθισμούς. Είναι στην ουσία ο σκελετός ενός θαλάσσιου ζώου το οποίο μετά από πολύ προσεκτική επεξεργασία φτάνει στο αποτέλεσμα που γνωρίζουμε.

Η Κάλυμνος ήταν και είναι ξακουστή στα πέρατα του κόσμου για τους θρυλικούς σφουγγαράδες της και την ποιότητα των προϊόντων της, ενώ από κοντά ακολουθούσαν και τα νησιά Σύμη, Χάλκη, Καστελόριζο, Λέρος, Αστυπάλαια, Τήλος και Κάσος. Θρυλικό όνομα στην κοινότητα των σφουγγαράδων υπήρξε ο Νικόλαος Βουβάλης, ο οποίος με καταστήματα σε Λονδίνο, Παρίσι, Μπαχάμες και υποκαταστήματα στην Αθήνα κατάφερε να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία κάνοντας παράλληλα και πολλά κοινωφελή έργα για την πατρίδα του. Η εξαγωγή σφουγγαριών αποτελεί ακόμα και σήμερα παρά τις δυσκολίες, μια δραστηριότητα που διαφημίζει τη χώρα μας σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

8 Μαστίχα Χίου

Tι παράγει η Eλλάδα

Τι να πει κανείς για αυτό το υπέροχο προϊόν το οποίο μάλιστα συναντάται μόνο στο νησί της Χίου και ειδικότερα στα νότια χωριά της, τα λεγόμενα Μαστιχοχώρια. Οι εφαρμογές της ποικίλουν καθώς χρησιμοποιείται σε τρόφιμα, φάρμακα, και στη βιομηχανία. Το φυτό από το οποίο προέρχεται η μαστίχα, ο σχίνος, είναι ένας αειθαλής πυκνόφυλλος θάμνος που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα τρία μέτρα. Η συλλογή της ακόμα και σήμερα γίνεται με παραδοσιακό τρόπο. Εργάτες καθαρίζουν το χώρο γύρω από το δέντρο και στη συνέχεια πραγματοποιούν τομές σε συγκεκριμένα σημεία. Κατόπιν η μαστίχα αρχίζει να ρέει και μετά από 15 μέρες σταθεροποιείται και αρχίζει η συλλογή και επεξεργασία της. Η συλλογή της μαστίχας πραγματοποιείται από το Δεκαπενταύγουστο μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ήδη από την αρχαιότητα η μαστίχα είχε πολλές χρήσεις και στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούνταν ως φαρμακευτικό σκεύασμα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τη χρησιμοποιούσαν κατά την ταρίχευση των νεκρών. Ρωμαίοι και Τούρκοι κατασκεύαζαν οδοντογλυφίδες από ξύλο σκίνου για τον καθαρισμό και τη λεύκανση των δοντιών αλλά και για τον αρωματισμό της αναπνοής. Στις μέρες μας η μαστίχα έχει εφαρμογές κυρίως στα τρόφιμα με πιο γνωστή μορφή αυτή της τσίκλας, ή άρωμα ζαχαροπλαστικής. Πασίγνωστο επίσης είναι και το λικέρ μαστίχας με το ιδιαίτερο άρωμα του. Το μαστιχέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης στην κατασκευή επίπλων αλλά στην κατασκευή οργάνων, κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό.

7 Ελληνικά ορυκτά

Tι παράγει η Eλλάδα

Η Ελλάδα χωρίς να είναι ευρέως γνωστό αποτελεί μία από τις πρωτοπόρες χώρες παγκοσμίως στην εξόρυξη ορυκτών και μεταλλευμάτων άλλα πιο συνηθισμένα και άλλα εντελώς ασυνήθιστα που το μυαλό μας δεν πάει καθόλου.

  • Αλουμίνιο, εδώ και μερικά χρόνια μετά την απόφαση της Γαλλίας να μειώσει την παραγωγή της, είναι πλέον πρώτη στην Ευρώπη στην παραγωγή του εν λόγω υλικού.
  • Άλλη μια πανευρωπαϊκή πρωτιά για τη χώρα μας με την παραγωγή βωξίτη. Ο βωξίτης βρίσκει εφαρμογές στην κατασκευή ηλεκτρικών συσκευών, αεροσκαφών, μεταλλικών κατασκευών κτλ.
  • Στο νομό Δράμας βρίσκονται τα μοναδικά κοιτάσματα μαγγανίου στην Ευρώπη.
  • Και πάλι στην Ελλάδα τα μοναδικά κοιτάσματα νικελίου στην Ευρώπη τα οποία εξάγονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους.
  • Σμηκτίτες, 2η στον κόσμο η Ελλάδα μετά τις ΗΠΑ στην εξόρυξη σμηκτιτών, οι οποίοι βρίσκουν εφαρμογές στη διάθεση αποβλήτων, τα φάρμακα, τα καλλυντικά κτλ.
  • Μαγνήσιο, το 46% της ευρωπαϊκής παραγωγής
  • Χρωμίτης, και πάλι μόνο στην Ελλάδα τα μόνα κοιτάσματα χρωμίτη πανευρωπαϊκά, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.
  • Ουράνιο, χρυσός και ραδόνιο στην Κεντρική Μακεδονία και Θράκη.
  • Λιναρίτης, ένα από τα πιο σπάνια ορυκτά που οφείλει το όνομα του στην πόλη Λινάρες της Ισπανίας. Στην Ελλάδα απαντάται σε πολλά από τα μεταλλεία Λαυρίου όπως επίσης και στην περιοχή της Κίρκης στο Νομό Ξάνθης.

 

6 Quizdom

Tι παράγει η Eλλάδα

Και αυτοί που δε γνώριζαν το Quizdom τώρα πια θα το έχουν μάθει και πώς να μη γίνει αυτό όταν η εν λόγω εφαρμογή έχει κάνει πάταγο σε κινητά iOS και Android. Πρόκειται για ένα παιχνίδι γνώσεων που σου δίνει τη δυνατότητα να αναμετρηθείς και με άλλους παίκτες. Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό και το μαρτυρούν τα 1,000,000 downloads! Καθόλου άσχημα για μια εφαρμογή εμπνευσμένη από Έλληνα.

5 Τσιπούρα και λαβράκι

Tι παράγει η Eλλάδα

Τώρα αν σας λέγαμε πως το νούμερο σε αξία εξαγώγιμο προϊόν είναι η τσιπούρα και το λαβράκι θα το πιστεύατε; Και όμως είναι πέρα για πέρα αλήθεια αφού η εταιρία Σελόντα είναι η πρώτη στο είδος της αποτελώντας ένα παγκόσμιο κολοσσό. Οι 35,000 τόνοι εξαγωγές το χρόνο καθώς επίσης και το 15% της παγκόσμιας παραγωγής αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

4 Ελληνικό Σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου DareJ

Tι παράγει η Eλλάδα

Το Dare-J είναι ένα υπερσύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου με το οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να ακροαστούν, αναλύσουν και να παρεμβάλλουν στρατιωτικές επικοινωνίες. Αποτελεί δημιούργημα της ΕΠΟΣ Α. Ε., η οποία είναι μια αμιγώς ελληνική εταιρία. Το σύστημα αυτό λόγω της τεχνολογικής αρτιότητας του συγκαταλέγεται μεταξύ των άριστα εμπορικά διαθέσιμων συστημάτων καλύπτοντας μάλιστα όλες τις ανάγκες και απαιτήσεις του ΓΕΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως σε σύγκριση με τα όλα τα γνωστά συστήματα που κυκλοφορούν στους κόλπους της συμμαχίας, το Dare-J κατά πολύ ανώτερο τόσο τεχνολογικά χάρη στο σύγχρονο ψηφιακό του σχεδιασμό αλλά και ουσιαστικά όπως αποδείχθηκε στις δοκιμές και ασκήσεις.

3 Καπνός ποικιλίας Μπασμάς

Tι παράγει η Eλλάδα

Το ότι στην Ελλάδα καλλιεργείται ο κορυφαίος καπνός του κόσμου σίγουρα δεν είναι ευρέως γνωστό αλλά αποτελεί γεγονός. Πρόκειται για τον καπνό ποικιλίας Μπασμά ο οποίος καλλιεργείται στους νομούς Ξάνθης και Κομοτηνής. Ανήκει στην κατηγορία των αρωματικών και προστίθεται στα χαρμάνια των καπνοβιομηχανιών για να δώσει άρωμα και γεύση. Λέγεται πως χάρη στην εργατικότητα των Πομάκων, που τον καλλιεργούν αποκλειστικά η άγονη περιοχή έγινε γόνιμη.

2 Ελληνικά ηλεκτρονικά κυκλώματα-εξαρτήματα

Tι παράγει η Eλλάδα

Όταν έχεις τιμηθεί με το Χρυσό Βραβείο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας (CERN), τότε σημαίνει πώς η δουλειά σου ξεφεύγει από τα στενά ελληνικά πλαίσια και περνάει σε επίπεδο παγκόσμιας αναγνώρισης. Αυτό το έχει καταφέρει η εταιρία Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ που ξεκινώντας ως μια μικρή τοπική εταιρία του Έβρου έφτασε να γίνει γνωστή στους διεθνείς κύκλους της τεχνολογίας. Ακόμα και σήμερα η έδρα της εταιρίας παρά τη μεγάλη αναγνώριση και αποδοχή που απολαμβάνει, παραμένει στην Αλεξανδρούπολη και μάλιστα δαπανά το 25% των εσόδων της σε έρευνα και ανάπτυξη.

1 Κρόκος Κοζάνης

Tι παράγει η Eλλάδα

Από τη λίστα αυτή δε θα μπορούσε να λείπει ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αλλιώς λέγεται και συγκαταλέγεται στα πιο πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών για το χρώμα, το άρωμα, τις φαρμακευτικές αλλά και αφροδισιακές του ιδιότητες. Αναφορές για τον κρόκο υπάρχουν ακόμα και στην Παλαιά Διαθήκη, στα Ομηρικά κείμενα, αλλά ακόμα και η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της.

Η σπορά του κρόκου γίνεται κάθε καλοκαίρι και όταν φθάσει το φθινόπωρο αφαιρούνται προσεκτικά με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του λουλουδιού και ακολουθεί η διαδικασία αποξήρανσης για να δημιουργηθούν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Για την Παρασκευή 100 γραμμαρίων κόκκινου κρόκου απαιτούνται 50,000 στίγματα. Ο κρόκος ή ελληνική ζαφορά (saffron) ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν του κόσμου.

Γράφει: Ελευθέριος Μαχαίρας – censored.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.