Κερδισμένη η Ελάτη από την εντυπωσιακή Λαϊκή Συνέλευση



Το νοτιότερο και πλέον απομακρυσμένο χωριό του δήμου και ολόκληρης της ΠΕ Κοζάνης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος!

Τη μάχη των εντυπώσεων κέρδισε η Ελάτη, με την άψογη διοργάνωση της Λαϊκής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 18 Απριλίου 2015, στην ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο αίθουσα του γυμναστηρίου του δημοτικού σχολείου και με την παρουσία δυο βουλευτών του νομού (Δημητριάδης, Κάτανας), στο πλαίσιο των Λαϊκών Συνελεύσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Σερβίων – Βελβεντού, για την καταγραφή προβλημάτων και αιτημάτων για τη διαμόρφωση του επιχειρησιακού προγράμματος 2016-2019 του δήμου.

Πολιτισμένος δημοκρατικός διάλογος με τη βοήθεια της τεχνολογίας (προτζέκτορας προβολής, μικροφωνική), υψηλά ο πήχης των απαιτήσεων σε μεγαλόπνοα οράματα ανάπτυξης (δρόμοι, γέφυρες, γήπεδα, αρδευτικά, «πράσινα χωριά, αποχιονιστικά μηχανήματα κ.α.), «κόκκινες γραμμές», αρκετά «φτάνει πια» και «εδώ θα πούμε αλήθειες», με επακόλουθο συνεχή χειροκροτήματα από το κοινό.

Οι ρεαλιστικές αναφορές στη ζοφερή και αποκαρδιωτική πραγματικότητα, δημιούργησε έναν προβληματισμό που ελάχιστα φάνηκε να επηρεάζει το κλίμα ευφορίας του ακροατηρίου. Που δεν άλλαξε αισθητά, ούτε όταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ομολόγησε ότι για τα 15 μηχανήματα τεχνικών έργων διαθέτει μόλις …έναν χειριστή, ούτε όταν αγρότης κατήγγειλε ότι δεν έχει πρόσβαση στο χωράφι του και δεν θα μπορέσει να πάει σε 15 μέρες να κόψει το τριφύλλι, καθώς σε όλο το αγροτικό οδικό δίκτυο δεν έπεσε ούτε ένα κυβικό αμμοχάλικο, ούτε όταν η εικόνα έδειξε μια νταλίκα να μην μπορεί να περάσει από τον κεντρικό δρόμο του χωριού, ούτε όταν προβλήθηκε η τριτοκοσμική εικόνα ενός φρεατίου πηγής ύδρευσης, ούτε καν όταν αναφέρθηκε ακροθιγώς ότι άτομα βρίσκονται στα όρια της ακραίας ανέχειας (μέχρι και δημόσια …λουτρά ζητήθηκε να κατασκευαστούν!).

Τα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση ήταν, η ανακατασκευή του δικτύου ύδρευσης (δεξαμενή, φρεάτια, βάνες, πόσιμο νερό που αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση εμφιαλωμένου -δημιουργήθηκε κάποια ένταση όταν κατατέθηκε έγγραφο του τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, που το νερό σε έλεγχο του Μαρτίου βρέθηκε κατάλληλο για πόση -), η υπόθεση του «πράσινου χωριού» (γίνεται προσπάθεια ένταξης στο νέο ΣΕΣ), το οδικό δίκτυο και τα προβλήματα των γεωργοκτηνοτρόφων.

Η γραπτή λίστα των προτάσεων που διανεμήθηκε, με την υπογραφή του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Λευτέρη Παλούκα, περιελάμβανε  τις παρακάτω προτάσεις:     

1. Συντήρηση δικτύου ύδρευσης (φρεάτια, βάνες, κατασκευή κεντρικής δεξαμενής διότι η υπάρχουσα είναι μικρής χωρητικότητας).
2. Επέκταση ηλεκτρικού δικτύου στη θέση Στεφάνη-Πάσχος.
3. Αγροτικοί Δρόμοι (τοπογράφηση, διάνοιξη αγροτικών δρόμων, πρόβλεψη αντιπυρικής ζώνης στις δασικές εκτάσεις του χωριού, χαλικόστρωση αγροτικών δρόμων.
4. Γέφυρα πρόσβασης από θέση Χράπα προς θέση Προσήλιο (διεκδίκηση από τη ΔΕΗ).
5. Αγροτικός Ιατρός με έδρα το Τρανόβαλτο.
6. Κτηνίατρος.
7. Ψεκασμός για τα κουνούπια για τον καταρροϊκό πυρετό.
8. Ποτίστρες για τα ζώα στις θέσεις Στεφάνη , Πάσχο, Μνήμα (καθάρισμα συντήρηση της βρύσης στη θέση Θώμο).
9. Συντήρηση κτιρίων (Σχολείου και Κοινότητας).
10. Οδικό δίκτυο: Γέφυρα διπλής κατεύθυνσης στη θέση Σκάλα, Γέφυρα διπλής κατεύθυνσης στη θέση Ποταμιά, Ασφαλτόστρωση εντός του οικισμού από Άγιο Δημήτριο έως το υδραγωγείο καθώς και ασφαλτόστρωση 5 χιλιομέτρων δρόμος Βουνάσσας (υπάρχει μελέτη), διαγράμμιση με κίτρινο χρώμα λόγω ομίχλης, περιφερικός δρόμος (συντήρηση και διάνοιξη), συντήρηση και διάνοιξη της κεντρικές οδικής αρτηρίας από Σέρβια έως και Παλιουριά λόγω της σύντομης αποπεράτωσης του Ε65 όπου θα έχει πρόσβαση στον κεντρικό κόμβο Καρπερού.
11. Αποκατάσταση Γηπέδου (Όπου ξοδεύτηκαν 168.000,00 €): Παρά την παραλαβή του διαπιστώθηκε η αδυναμία χρήσης του, χωρίς η ομάδα να αγωνιστεί ούτε μια φορά, ζητούμε την διερεύνηση τυχόν πρόσθετων εργασιών ούτως ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα το γήπεδο να είναι έτοιμο προς χρήση. Σε διαφορετική περίπτωση να αναζητηθούνε και να αποδοθούνε ευθύνες.
12. Αρδευτικό (ΔΕΗ).
13. Πεζογέφυρα ζεύξης περιοχής Ελάτης με το μοναστήρι της Ζάβορδας (ΔΕΗ).
14. Ανάπτυξη παραλίμνιας περιοχής στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού (αφού βέβαια σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ να κατεβεί οριακά η στάθμη της λίμνης, να γίνει αποψίλωση και να βγει και η παλαιά πεζογέφυρα).
15. Κατασκευή Γηπέδου 5X5 για άθληση των παιδιών της περιοχής.
16. Εξοπλισμός αποχιονιστικών μηχανημάτων (αλατιέρα, αποθήκευση αλατιού, κ.α.).
17. Επέκταση Νεκροταφείου.
18. Ηλεκτρονική Πλάστιγγα.
19. Πρόγραμμα διάσωσης και συντήρησης του πολύτιμου Αρχείου της Κοινότητας.
20. Αντικατάσταση κάδων απορριμμάτων σε αριθμό περίπου 15, καθώς και προμήθεια κάδων ανακύκλωσης πλαστικού και γυλιού, καθώς και τακτικό πλύσιμο αυτών προς αποφυγή επικίνδυνων ασθενειών.
21. Φωτισμός εξωτερικός σε απόμερα σημεία (Δρόμος προς Άγιο Χριστόφορο, Νεκροταφείο και λοιπά σημεία).
22. Οργανωτικά ζητήματα: Τα μηχανήματα του πρώην Καποδιστριακού Δήμου πρέπει να μείνουν στα χωριά που εξυπηρετούσαν δεδομένο ότι τα προβλήματα είναι πολλά και θα πρέπει να παραμείνουν για εργασίες τουλάχιστον 4 ημέρες σε κάθε χωριό, αφού πρώτα λυθεί το θέμα των καυσίμων. Πρόσληψη μιας καθαρίστριας και ενός εποχιακού εργάτη όπως και εποχιακού δασοφύλακα για ανάγκες της κοινότητας.
23. Κατασκευή δημόσιων λουτρών για συνανθρώπους μας, όπου λόγω της οικονομικής κρίσης είναι σε εξουθενωτική κατάσταση.

Ξεχωριστές προτάσεις έκανε το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Αχιλλέας Μπούντας, που εστίασε σε θέματα πολιτισμού, επεσήμανε καθυστερήσεις στο θέμα του αρδευτικού που θα κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ, στο «πράσινο χωριό», στον καθαρισμό-εξυγίανση του δάσους της Ελάτης, στην υποστήριξη της υπόθεσης του Γεωπάρκου Τηθύος, στην εκμετάλλευση του καταφυγίου της Βουνάσσας, στην υποστήριξη ζητημάτων της Αρχαιολογίας, στην χρηστική διαμόρφωση του δημοτικού σχολείου -που δεν λειτουργεί πια-, και στην επαναφορά του διεκδίκησης χάραξης των μονοπατιών που έχουν απενταχτεί από το πρόγραμμα Leander.

Ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι προτάσεις των κατοίκων της Ελάτης, οι περισσότερες από τις οποίες συμπεριλαμβάνονται στις ως άνω αναφερόμενες -καθεμιά με τη δική της εκδοχή και ένταση-. Ξεχωρίσαμε τις θέσεις για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού που πιθανώς βρίσκεται σε χειμερινή ύφεση και ενδέχεται να ξαναεμφανιστεί και το θέμα των εξισωτικών αποζημιώσεων που αδικεί κατάφορα μερίδα κτηνοτρόφων (προτάσεις Κ. Γκαραβέλα), την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στις νέες κτηνοτροφικές μονάδες (Τσακνάκης), στην ποιότητα και ποσότητα νερού ύδρευσης – άρδευσης (Νάτσιουλας), θέματα καθημερινότητας (Β. Τέλλιος), στο θέμα φορολόγησης των κτηνοτρόφων (Δούσης, απευθυνόταν στους παρόντες βουλευτές), στη συντήρηση αγροτικών δρόμων (Ι. Τέλλιος), στο πρόβλημα λειτουργίας του ΚΑΠΗ (Σφαλύρας), στην κατασκευή περιφερειακού δρόμου λίμνης και υποστήριξη στην ίδρυση συλλόγου ψαράδων λίμνης Ιλαρίωνα (Α. Γρίβας), στη νέα χάραξη και κατασκευή σύντομου δρόμου από Τρανόβαλτο προς Ρύμνιο (Θ. Καράβας), κ.α.

Από την πλευρά του δήμου παρέστησαν ο δήμαρχος Θανάσης Κοσματόπουλος που έκλεισε αισιόδοξα τις εργασίες της συνέλευσης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ζήνων Παπαδημητρίου που προήδρευσε (χαρακτήρισε τη Λαϊκή Συνέλευση της Ελάτης σαν την καλύτερη και τη μοναδική που έγινε με την παρουσία βουλευτών του νομού), οι αντιδήμαρχοι Δισερής, Τέτος και Παπαδόπουλος που απάντησαν σε θέματα της αρμοδιότητάς τους, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης σύμβουλος Θεόδωρος Παπαγεωργίου που ενημέρωσε για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι επικεφαλής σύμβουλοι της μειοψηφίας Βασίλης Κωνσταντόπουλος και Πολυδεύκης Λιάκος που τοποθετήθηκαν σε θέματα που τους αφορούσαν και οι σύμβουλοι Βασίλης Κουλιός και Παναγιώτα Μαλιούρα.

Στο τέλος της συνέλευσης επιδόθηκαν από τον επιχειρηματία μαρμάρων Τρανοβάλτου Γιώργο Τυρνενόπουλο στους παρόντες βουλευτές Μίμη Δημητριάδη και Χάρη Κάτανα μαρμάρινα αναμνηστικά.
 
«Κερδισμένος» βέβαια από την όλη διαδικασία, φάνηκε ότι αναδείχτηκε ο επικοινωνιακά χαρισματικός και δυναμικός πρόεδρος της Ελάτης Λευτέρης Παλούκας, που το τελευταίο διάστημα έγινε «πονοκέφαλος» για την ηγεσία του δήμου και όχι μόνο, και, αν μη τι άλλο παρά τις όποιες υπερβολές στις διεκδικήσεις του, θα καταφέρει να αποκομίσει κάποια οφέλη περισσότερα για την Ελάτη από τους υπόλοιπους συναδέλφους του, παρά τις γενικότερες αντικειμενικές δυσκολίες.  

Γιώργος Μαστρ. /mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.