Η ποντιακή θεατρική παράσταση «Ο τελευταίος να κλείσει την κάσα» με τη Βούλα Πατουλίδου στην Κοζάνη

Η Βούλα Πατουλίδου σε ποντιακή θεατρική παράσταση…Μια Αντιπεριφερειάρχης στη σκηνή…

Με το έργο “Ο τελευταίος να κλείσει την κάσα” εγκαινιάζεται για πρώτη φορά “θεατρικά” την Πέμπτη 30 Απριλίου, η Σκηνή της Στέγης Ποντιακού Πολιτισμού της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης.

Στο θεατρικό σανίδι πατά και η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους ποντιακής καταγωγής θεατρόφιλους γύρω από την ανάγκη επιβίωσης της πανάρχαιας ποντιακής διαλέκτου.

​Πρόκειται για την παράσταση «Ο τελευταίος να κλείσει την κάσα…» μια σύγχρονη «μαύρη» κωμωδία με έντονο το στοιχείο της πολιτικής σάτιρας, γραμμένη όμως σε μια ελληνική διάλεκτο που μετρά πολλούς αιώνες ζωής: την ποντιακή. Τα κείμενα υπογράφει ο εκδότης του ποντιακού ιστορικού-λαογραφικού περιοδικού «Άμαστρις» Δημήτρης Πιπερίδης, ο οποίος έχει κάνει και τη σκηνοθεσία, ενώ σε ρόλους-έκπληξη εμφανίζονται γνωστοί καλλιτέχνες της ποντιακής παραδοσιακής μουσικής, οι οποίοι θέλησαν με τον τρόπο αυτό να ενώσουν τη φωνή τους με όσους υποστηρίζουν ότι η διάλεκτος των Ελλήνων του Πόντου είναι «πολύ σκληρή για να πεθάνει…».

Με αφορμή τη συμμετοχή της στην παράσταση η Βούλα Πατουλίδου δήλωσε: «Θεωρώ τη συμμετοχή μου στην παράσταση ως μια από τις πιο πολιτικοποιημένες πράξεις που έχω κάνει μέχρι σήμερα. Κι αυτό γιατί θεωρώ ότι ο αγώνας για τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου, είναι μια υπόθεση πρωτίστως πολιτική. Αν πιστεύουμε ότι η ποντιακή διάλεκτος -η αρχαιότερη ίσως μορφή ελληνικής γλώσσας που συνεχίζει να ομιλείται αυτούσια μέχρι τις μέρες μας- δεν πρέπει να πεθάνει, τότε δεν πρέπει να αρκούμαστε σε ευχολόγια, αλλά να εφευρίσκουμε συνεχώς πρωτότυπους τρόπους για της δώσουμε χώρο και λόγο ύπαρξης. Αυτό είναι το νόημα της δικής μου συμβολικής συμμετοχής. Δυστυχώς, λόγω των υποχρεώσεών μου στην Περιφέρεια, μου είναι αδύνατο να ακολουθήσω την ομάδα σε όλες τις παραστάσεις της. Όποτε όμως μπορώ θα είμαι παρούσα. Και γιατί το θεωρώ χρήσιμο, αλλά και γιατί το απολαμβάνω. Κι ας μη μιλάω τόσο καλά, όσο θα ήθελα τη γλώσσα του πατέρα μου. Ίσως μάλιστα η συμμετοχή μου σε αυτή την παράσταση να με βοηθήσει να τη μάθω καλύτερα, ώστε σε μια μελλοντική παράσταση να συμμετάσχω ακόμη πιο ενεργά…».

Την παράσταση ανεβάζει το «Πολιτιστικό Σωματείο Εταιρεία Θεάτρου Γ.Κ. Φωτιάδης», που ιδρύθηκε το 1977 στη Θεσσαλονίκη και μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει μερικές από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις στην ιστορία τοθ ποντιακού θεάτρου (κάποιες εκ των οποίων συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ε.). Με τη συγκεκριμένη παράσταση το ιστορικό θεατρικό σωματείο επιχειρεί να σπάσει τη μακροχρόνια παράδοση ποντιακών ηθογραφικών έργων, που αναφέρονταν στη ζωή στο Πόντο, και να εγκαινιάσει μια νέα περίοδο με ποντιακά θεατρικά έργα σύγχρονα, που θα αναφέρονται στο σημερινό άνθρωπο και τις ανάγκες του και θα χρησιμοποιούν σύγχρονες θεατρικές φόρμες, όπως η πολιτική σάτιρα ή ακόμη και η «μαύρη» κωμωδία.

Η υπόθεση του έργου είναι απλή: η κυρά Παρθένα και ο μπάρμπα Χαράλαμπος είναι ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Ποντίων που ζουν σ’ ένα χωριό της Βόρειας Ελλάδας παρέα με τη Στέφκα, τη Βουλγάρα οικιακή βοηθό τους. Η ζωή τους κυλά ήρεμα μέχρι που λαμβάνουν το ενημερωτικό σημείωμα για το φετινό ΕΝΦΙΑ. Και καθώς αδυνατούν να πληρώσουν ένα φόρο που φορολογεί τους σταύλους, τους αχυρώνες και τα κοτέτσια τους σαν πολυτελή παραθεριστικά ακίνητα, θέτουν σε εφαρμογή ένα σατανικό σχέδιο: να υποδυθεί ο μπάρμπα Χαράλαμπος τον πεθαμένο και να του οργανώσουν μια πραγματική κηδεία με φέρετρα, πένθιμα κρέπια, μέχρι και… ωρομίσθιες μοιρολογίστρες, ώστε να ξαναφέρουν κοντά τους τους γιους και τις νύφες τους, με τους οποίους εδώ και χρόνια έχουν διακόψει κάθε επαφή. Μόνο που λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο…

Μετά την πετυχημένη πρεμιέρα του έργου την Τετάρτη 15 Απριλίου 2015 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Χρήστος Τσακίρης» του Δήμου Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη, πρώτος σταθμός της περιοδείας του, η Κοζάνη και η Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης, την Πέμπτη 30 Απριλίου 2015 και ώρα 21.15 με έντονο το στοιχείο της παρουσίας των “Κοζανιτών” σε πρωταγωνιστικούς ρόλους γεμάτους εκπλήξεις….

Τα υπόλοιπα επί σκηνής…

Παίζουν: Αλέξης Παρχαρίδης, Βούλα Πατουλίδου, Μελίνα Χατζηκαμάνου, Σάββας Μαυροματίδης, Ιφιγένεια Κιλαζίδου, Σάββας Τοπαλίδης, Τάνια Μαραπά, Δημήτρης Πιπερίδης.

Το εισιτήριο της παράστασης κοστίζει 7 ευρώ.

 

Σας ενημερώνουμε ότι ξεκίνησε η διάθεση των εισιτηρίων της ποντιακής θεατρικής παράστασης “Ο τελευταίος να κλείσει την κάσα…” από τη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης.
Οι θέσεις είναι αριθμημένες και το εισιτήριο κοστίζει 7 ευρώ.
Η διάθεση των εισιτηρίων θα γίνεται, μέχρι και την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015, από τη Γραμματεία της Ε.Λ.Κ. (Φιλίππου Β΄ 30-2ος όροφος)  τις ώρες:
10.00-13.00 ( υπεύθυνη: Μεντεσίδου Λίζα, τηλ. 24610 36167)
18.00-21.00 (υπεύθυνοι: Μιχαηλίδης Μενέλαος 6932 339848 και Λεονταρίδης Νάκης 6949 723172)

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.