Π. Ευάγγελος Σκετόπουλος: Ο ιερέας λαϊκός καλλιτέχνης – μαρμαρογλύπτης από το ΤρανόβαλτοΜε αφορμή την ολοκλήρωση ενός ακόμη έργου του, που θα ταξιδέψει και θα τοποθετηθεί αυτές τις ημέρες στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα, βρέθηκα το μεσημέρι της Κυριακής 29/03 στο εργαστήριο του ιερέα π. Ευάγγελου Σκετόπουλου στο Τρανόβαλτο. Πρόκειται για τη σκαλιστή μαρμάρινη εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, διαστάσεων 1,70Χ1,10 μ., που θα αποσταλεί σαν δωρεά του μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου σε ένα από τα μεγαλύτερα ιερά προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, όπως είναι η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου στην Πελοπόννησο. Στα «αποκαλυπτήρια» της μαρμάρινης εικόνας την Κυριακή παρευρίσκονταν και ο ίδιος ο μητροπολίτης, που λίγο νωρίτερα είχε χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό του Αγίου Αθανασίου στο Τρανόβαλτο.  

Ο πατήρ Ευάγγελος ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια με κατασκευές ταφικών μνημείων και επιγραφές και γρήγορα ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό είδος -όπως λέει ο ίδιος-, και κυρίως βέβαια με σκαλιστές μαρμάρινες εκκλησιαστικές εικόνες. Απόλυτα χειροποίητες, αφού τα εργαλεία του είναι απλές ιδιοκατασκευές που δεν υπάρχουν στο εμπόριο. Και ασφαλώς χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη το μάρμαρο, το κατ’ εξοχήν προϊόν του Τρανοβάλτου.   

Πρώτα θέλει -όπως μας εξομολογείται-  να είναι συνεπής με τα ιερατικά του καθήκοντα στην ενορία του στο Τρανόβαλτο και επιπρόσθετα στους Λαζαράδες, και κατόπιν στο χρόνο που απομένει -πολλές φορές και αργά τη νύχτα- βρίσκεται στο εργαστήριό του και δημιουργεί. «Αυτό με ξεκουράζει, με γεμίζει και με ικανοποιεί. Το τελείωμα ενός έργου το απολαμβάνω με ευχαρίστηση που έρχεται σαν μια πνευματική απόσβεση, οπότε και ξεχνάω όλη την κούραση και τη σκόνη…».

Τα δεκάδες έργα του κοσμούν ναούς σε όλη την Ελλάδα. Από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, το Βόλο, το Καρπενήσι, καθώς και στους τοπικούς στην Κοζάνη, το Ζιδάνι, το Τρανόβαλτο, το Μικρόβαλτο, το Παλαιογράτσανο, τον Άγιο Νικάνορα, την Παλιουριά, το Δασοχώρι, το Γήλοφο κ.α.

Όλα του τα έργα τα εκτιμά το ίδιο, αλλά τον καταφέραμε να παραδεχτεί ότι ανάμεσά τους ξεχωρίζει το τέμπλο στο παρεκκλήσι του Οσίου Νικάνορα στο Μικρόβαλτο, εικόνες στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στο Παλαιογράτσανο και την – προαναφερόμενη- εικόνα της Παναγίας που προορίζεται για τη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου.

Πατήρ Ευάγγελος Σκετόπουλος: Μεράκι, έμφυτο ταλέντο, πάθος, θέληση, εργατικότητα, συνεχής δημιουργία…     

Στοιχεία ενός  γνήσιου λαϊκού αυτοδίδακτου καλλιτέχνη!!!  

Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.