Η «Αντιγόνη» στα Γυμνάσια και Λύκεια της Δυτικής Μακεδονίας



Η θεατρική ομάδα «Χ·αίρεται», με την υποστήριξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, πρόκειται να παρουσιάσει την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο χώρο των σχολικών μονάδων Γυμνασίων και Λυκείων της Δυτ. Μακεδονίας.

Η «Αντιγόνη», θεωρείται το πιο ολοκληρωμένο έργο του Σοφοκλή, και αποτελεί ένα από τα υψηλότερα και σημαντικότερα απο κάθε άποψη έργα που δημιούργησε ποτέ η ανθρώπινη προσπάθεια, για αυτό και κατατάσσεται παγκοσμίως ως κλασικό, ανάμεσα στα πιο σημαντικά θεατρικά έργα. Οι λόγοι που η ομάδα «Χ·αίρεται» αποφάσισε να προβεί στο θεατρικό ανέβασμα της «Αντιγόνης» για εφήβους είναι πολλοί:

α) οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων σπάνια έχουν τη δυνατότητα παρακολούθης θεατρικής παράστασης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στα χαραστηριστικά της ηλικίας τους.

β) Παιδαγωγικά, το ίδιο το έργο «Αντιγόνη», καλλιεργεί την κριτική σκέψη, προβληματίζει τον θεατή και, παράλληλα, υπενθυμίζει πανανθρώπινες αρχές και αξίες, που τόσο έχει ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος.

γ) Η παρακολούθηση θεατρικής παράστασης από μαθητές/τριες, αποτελεί διαδικασία άτυπης – εναλλακτικής εκπαίδευσης, ειδικότερα δε το συγκεκριμένο κείμενο το οποίο, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, διδάσκεται στη Β’ Λυκείου.

δ) Η παρουσίαση μιας επαγγελματικής παράστασης στις σχολικές αίθουσες θα δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές/ριες να αντιληφθούν τον χώρο του σχολείου από μια διαφορετική οπτική. Αυτόματα, ο χώρος μετουσιώνεται σε κύτταρο δημιουργίας και έμπνευσης, σε χώρο που εικονοποιεί τη γνώση, προσφέροντας ευκαιρίες βιωματικής μάθησης.

ε) Τέλος, η σκηνοθεσία της παράστασης προσφέρει στο σχολικό κοινό τη δυνατότητα θεατρικής αγωγής στην πράξη, κάνοντάς τους συμμέτοχους στη δράση και την εξέλιξη του έργου. Οι ίδιοι οι μαθητές/ριες, σε συγκεκριμένες στιγμές της παράστασης καλούνται να παίξουν ενεργά τον ρόλο του Χορού, συνδιαμορφώνοντας το σκηνικό τοπίο. Σε αυτή την κατεύθυνση βοηθά και η κυκλική σκηνοθεσία της παράστασης, αφού οι ηθοποιοί θα παίζουν στο κέντρο του χώρου και οι μαθητές/τριες θα βρίσκονται γύρω από αυτούς, καθισμένοι σε κυκλική διάταξη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

    Ηθοποιοί: Αργυρώ Κουρλίτη, Ολίνα Μανωλοπούλου, Στάθης Νατσιός, Στέλιος Χλιαράς
    Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη
    Μουσική: Παναγιώτης Δημόπουλος
    Επιμέλεια κίνησης: Αργυρώ Κουρλίτη
    Οργάνωση παραγωγής: Πηνελόπη Κολοβού
    Σκηνοθεσία – Επεξεργασία κειμένου: Στέλιος Χλιαράς

Οι παραστάσεις θα δοθούν από 20/4 – 15/5/2015, κατά προτεραιότητα στα σχολεία που θα κάνουν έγκαιρα την κράτησή τους. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ 6948 605826, κ. Χλιαράς Στέλιος, καθώς και ηλεκτρονικά στο Αντιγόνη Project ή στη σελίδα μας στο facebook με τίτλο Αντιγόνη Project.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.