Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Εμπορική Αποστολή του Επιμελητηρίου Κοζάνης στα Τίρανα



Το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης στα πλαίσια των προσπαθειών του για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων – μελών και την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων στο εξωτερικό, συνεχίζοντας τις στοχευμένες δράσεις του, διοργάνωσε και υλοποίησε επιχειρηματική αποστολή στα Τίρανα στις 26 και 27 Μαρτίου 2015.

Η δράση υλοποιήθηκε  σε συνεργασία  με το Γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα.

Στην αποστολή συμμετείχαν 26 επιχειρήσεις από Κοζάνη και συνολικά μαζί με τα στελέχη τους 38 άτομα, που αναχώρησαν από Κοζάνη  αργά το βράδυ της Τετάρτης 25 Μαρτίου 2015  και έφτασαν στα Τίρανα το πρωί, της Πέμπτης 26ης Μαρτίου.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας παραμονής στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κώστας Κυριακίδης, συνοδευόμενος από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Παφύλη και κα Αφροδίτη Βούρκα, μέλη της αποστολής και την κα Μπέτυ Λάρδα, Προϊσταμένη του Γραφείου ΟΕΥ,  επισκέφθηκαν τον Έλληνα Πρέσβη κ. Λεωνίδα Ροκανά, ο οποίος τους υποδέχθηκε εγκάρδια στο γραφείο του.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου παρέδωσε στον κ. Πρέσβη Αναμνηστική Πλακέτα με το λογότυπο του Επιμελητηρίου και τσάντα με τοπικά προϊόντα, αλλά και πλήρες πακέτο με έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό για την επιχειρηματική φυσιογνωμία και τους τουριστικούς προορισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Ακολούθησε συζήτηση αναφορικά με την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια της περιοχής μας και των επιχειρήσεών της , την ως τώρα συνεργασία με την Αλβανία και τις τρέχουσες εξελίξεις, καθώς και την ανάγκη στήριξης των Ελληνικών περιφερειακών επιχειρήσεων στην προσπάθειά τους για περισσότερες εποικοδομητικές συνεργασίες στα Βαλκάνια.

Κατόπιν όλη η αποστολή παραβρέθηκε στα εγκαίνια της διεθνούς Έκθεσης κατασκευών «CONSTRUCTIONS, TIRANA 2015», που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο της πόλης, με τη συμμετοχή Υπουργών της Αλβανικής Κυβέρνησης, του Δημάρχου, Προέδρων επιχειρηματικών φορέων  και Οργανισμών και πολλών Ελλήνων επιχειρηματιών που συμμετείχαν ως εκθέτες στην έκθεση, που διοργανώθηκε από Ελληνικό Εκθεσιακό φορέα.

Κατά την επίσκεψη στα περίπτερα της έκθεσης, αμέσως μετά τα εγκαίνια, τα μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με Αλβανούς εκθέτες και να

ανταλλάξουν στοιχεία επικοινωνίας.
Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 27/3/2015 και από ώρα 9:30, στο Ξενοδοχείο TIRANA INTERNATIONAL έλαβε χώρα εκδήλωση ενημέρωσης για τις δυνατότητες διμερών επιχειρηματικών συνεργασιών Ελλάδας- Αλβανίας.  
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν, σύμφωνα με το άψογα επιμελημένο πρόγραμμα που καταρτίστηκε με μέριμνα της προϊσταμένης του Γραφείου ΟΕΥ Τιράνων κας Μπέττυς Λάρδα και των συνεργατών της,  ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, κ. Κωνσταντίνος Πιπερίγκος, ο εκπρόσωπος της Αλβανικής Κυβέρνησης Υφυπουργός Οικονομίας, Τουρισμού, Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Ervin Mete, Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Κοζάνης και Τιράνων, κ.κ. Κώστας Κυριακίδης και Nikolin Jaka, η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Εκθέσεων, κ. Elisabeta Katiaj, ο Πρόεδρος του Οργανισμού  Business Albania και  ο Πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Αλβανίας  κ. Artan Dulaku.

Μετά της ομιλίες – χαιρετισμούς ακολούθησε υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ των Προέδρων των δύο Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Κοζάνης και Τιράνων, στην οποία δεσμεύονται και οι δύο πλευρές να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνουν τα μέλη τους στις μεταξύ τους συνεργασίες και επιχειρηματικές επαφές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κυριακίδης προσκάλεσε τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Τιράνων κ. Nikolin Jaka να επισκεφθεί την Κοζάνη κατά τη διάρκεια της Εμποροβιοτεχνικής & Γεωργικής Έκθεσης του Σεπτεμβρίου, πρόσκληση που ο κ. Jaka με προθυμία αποδέχθηκε.  

Στη συνέχεια ακολούθησαν επιχειρηματικές συναντήσεις τύπου Β2Β,  στις οποίες συμμετείχαν όλα τα μέλη της αποστολής. Οι συναντήσεις έγιναν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ξενοδοχείου, όπου κάθε επιχειρηματίας στο τραπέζι που έφερε «ταμπελάκι» με την επωνυμία του, βάσει προγράμματος είχε «τετ-α τετ» συναντήσεις με Αλβανούς επιχειρηματίες αντιστοίχων επαγγελματικών ενδιαφερόντων, με στόχο τη δημιουργία νέων αμοιβαία επωφελών επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι 240 στον αριθμό επιχειρηματικές Β2Β συναντήσεις  που έγιναν ικανοποίησαν όλα τα μέλη της αποστολής, τα οποία εξέφρασαν την απόλυτη ευχαρίστησή τους για την επιτυχημένη διοργάνωση και υλοποίηση της δράσης η οποία ολοκληρώθηκε αργά μετά το μεσημέρι.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, λίγο πριν την αναχώρηση από τα Τίρανα, η αποστολή επισκέφθηκε και την έκθεση Εξοπλισμού Ξενοδοχείων, Εστιατορίων & Καφέ «2η  HORECA ALBANIA 2015», δίνοντας και εκεί ισχυρό «Παρών».
Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις κάλυψαν οι ίδιες τα έξοδα συμμετοχής τους στην αποστολή.

Ο Πρόεδρος και το ΔΣ του Επιμελητηρίου Κοζάνη, ευχαριστεί θερμά τους επιχειρηματίες και όσους συμμετείχαν στην αποστολή, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του φορέα και εύχονται τα αποτελέσματα για όλους να είναι τα καλύτερα, καθώς έμπρακτα με τη συμμετοχή τους αποδεικνύουν ότι « στο χέρι μας και στην κοινή μας βούληση είναι να παρακάμψουμε τις δυσκολίες και τις αναβλητικότητες και  να  προωθήσουμε κοινές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και επιχειρηματικές δραστηριότητες», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Κυριακίδης στην ομιλία τους στα Τίρανα, προσθέτοντας ακόμη ότι:  « Υπάρχουν ευκαιρίες και προοπτικές για όσους δε μεμψιμοιρούν και μένουν με σταυρωμένα χέρια. Ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν, προς όφελος των επιχειρήσεων  μας , προς όφελος της ελληνικής και της Αλβανικής οικονομίας».
Ευχαριστεί, ακόμη, ιδιαίτερα το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, την Προϊσταμένη του κα Μπέττυ Λάρδα και τους Συνεργάτες της για τον προγραμματισμό των Β2Β συναντήσεων και την καθ’ όλα άψογη συνδιοργάνωση.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.