Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου «Δός μοι τούτον τον ξένον…» στην Κοζάνη



Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση του βιβλίου ¨Δός μοι τούτον τον ξένον…»  του φιλόλογου καθηγητή Χάρη Λεοντάρη που παρουσίασε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης στο Κοβεντάρειο την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015.

Η παρουσίαση του βιβλίου ήταν εντελώς διαφορετική από τις συνηθισμένες παρουσιάσεις γεμάτη οικειότητα, ζεστασιά και αναμνήσεις και σε τούτο συνηγόρησε τόσο το γεγονός της αφιέρωσης του βιβλίου στην πόλη της Κοζάνης, η οποία κατά τον συγγραφέα τον ολοκλήρωσε ως προσωπικότητα και τον χειραφέτησε πολιτικά όσο και η προηγούμενη παρουσία του στην κοινωνία της πόλης στην οποία υπηρέτησε αρκετά χρόνια ως καθηγητής στο 2ο Λύκειο Κοζάνης, διετέλεσε Πρόεδρος στην ΕΛΜΕ Κοζάνης και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης.                               

Η ιστορία που διαπραγματεύεται το βιβλίο  λαμβάνει χώρα το 1943 στο χωριό Μάρμαρα των Ιωαννίνων στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου και αναφέρεται στο θάνατο του Νίκου Παπαστεργίου (Φουρκιώτης)  από αδερφικό χέρι με κυρίαρχο γεγονός την πρωτοφανή για την δεδομένη χρονική στιγμή στάση των κατοίκων του χωριού οι οποίοι αδιαφορώντας για τα πολιτικά πιστεύω του νέου τον  οποίο δεν γνωρίζουν, τον κηδεύουν, τον μοιρολογούν και τον κλαίνε σαν να ήταν δικό τους παιδί.

6tyrfyfghfffggh

Όσον αφορά τους ομιλητές,  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης κ. Κων. Τσιάντας αναφέρθηκε στην πολυπόθητη  ομοψυχία που πρέπει να επιδεικνύουμε όλοι μας  σε κάθε βήμα της ζωής μας ενώ ο φιλόλογος καθηγητής κ. Λευτέρης Κουκούλας αναφέρθηκε στην  προσωπικότητα του συγγραφέα και στην προσφορά του  στην πόλη της Κοζάνης.

Στην ομιλία του ο καθηγητής γλωσσολογίας και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας κ. Κων. Ντίνας, αναφέρθηκε αναλυτικά στα γεγονότα που εξιστορεί το βιβλίο τονίζοντας με την σειρά του το αξιέπαινο και πρωτόγνωρο της στάσης των κατοίκων των Μαρμάρων με παράλληλη αναφορά στην γνωριμία του με τον συγγραφέα από το 1982.

Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος του ΟΑΠΝ Κοζάνης κα Φανή Φτάκα ενώ τον συντονισμό είχε ο κ. Παναγιώτης Πλιάτσιος.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.