Η συνέχεια μιας επιτυχημένης θεατρικής πορείας από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης



Με τη συνέντευξη αυτή το ΔΗΠΕΘΕ δηλώνει όχι απλά παρόν στα  πολιτιστικά πράγματα της πόλης  αλλά  τη Συνέχεια μιας επιτυχημένης  θεατρικής  πορείας  μιας κι αποτελεί το βασικό μοχλό θεατρικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Το ΔΗΠΕΘΕ Συνεχίζει -χωρίς να ακυρώνει -με συνέπεια, με καθαρότητα,  με  απόλυτο σεβασμό  στη διαχείριση  και του τελευταίου ευρώ που φεύγει από τη τσέπη του δημότη   για να ενισχύσει οικονομικά αυτή  την προσπάθεια.  

Συνεχίζει γιατί πιστεύει ότι ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα . Συνεχίζει γιατί πιστεύει ότι το θέατρο δεν είναι ελιτίστικη υπόθεση αλλά υπόθεση του λαού, που οφείλει και να ψυχαγωγεί αλλά και να διαμορφώνει πολιτιστική συνείδηση. Συνεχίζει γιατί το ΔΗΠΕΘΕ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας, έχει όραμα, έχει  ισχυρή πολιτισμική  ταυτότητα,  θέλει να εκπροσωπεί τον τόπο του επάξια , με εξωστρέφεια και συνεργασίες  με τους άλλους φορείς πολιτισμού της πόλης .

Και φέτος με νέα διοίκηση και νέα καλλιτεχνική διευθύντρια, με συντονισμένες δράσεις, θα προσπαθήσει   να καλύψει με τις δραστηριότητές του την πόλη της Κοζάνης που αποτελεί την μητροπολιτική έδρα δράσης του αλλά και   όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι   της περιφέρειας , γιατί  σκοπός ενός Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου  πρέπει να είναι η πολιτισμική αποκέντρωση και η πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού   και της περιφέρειας. Κάθε πόλη της Δυτικής Μακεδονίας δικαιούται  να φιλοξενεί σημαντικά θεατρικά γεγονότα  πράγμα που τα τελευταία χρόνια με την συρρίκνωση των επιχορηγήσεων αυτό ήταν αδύνατον να γίνει.
 
Πώς θα γίνει ?   Αυτό θα σας  παρουσιάσει η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια, η κα Ελένη Δημοπούλου  με  προγραμματισμένες  πολιτισμικές δράσεις   που στοχεύουν  και  σε  ένα ισχυρό δέσιμο με την τοπική κοινωνία  αλλά  και την περιφέρεια .   

Η κα Ελένη Δημοπούλου  υπηρέτησε πιστά 37 χρόνια το χώρο του θεάτρου από όλες τις θέσεις . Ως ηθοποιός, βοηθός σκηνοθέτη, καθηγήτρια υποκριτικής, καλλιτεχνική διευθύντρια, οργανώτρια παραγωγής, σεμιναρίων, ιδρύτρια νέων δυναμικών καλλιτεχνικών σχημάτων, επιμελήτρια σημαντικών θεατρικών δράσεων, συντονίστρια θεατρικών φεστιβάλ, υπήρξε βασικό μέλος της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» από το 1987.  Ακολούθησε σύγχρονες θεατρικές ανησυχίες και άφησε ένα «καθαρό» στίγμα στη διαμόρφωση της νεωτερικότητας της θεατρικής Τέχνης. Εμείς εδώ στην Κοζάνη τη γνωρίσαμε τον Σεπτέμβριο όταν  με τους
«Εν δυνάμει», μια  ανεξάρτητη ομάδα , της οποίας είναι συνδημιουργός με την Μαρία Ιωαννίδου από το 2008, με ξεχωριστούς  νέους, συνομήλικους εθελοντές, γονιούς, φίλους, με σκοπό την ισότιμη ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο  μας παρουσίασαν την συγκλονιστική  παράσταση «Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα» .   

Νομίζω ότι εκείνη η παράσταση ήταν αφορμή, ήταν η αιτία, ήταν  τύχη, δεν ξέρω, να ξεκινήσει  αυτή η συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης.  Μετά δύο μήνες έγινε η προκήρυξη της θέσης και τέλος του έτους η επιλογή της  για τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας . Της ευχόμαστε καλή επιτυχία και πιστεύουμε ότι με την εμπειρία και τις γνώσεις της  θα συμβάλει στην ποιοτική και ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμού του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  , ενός ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ που άντεξε 17 χρόνια υπηρετώντας με σεβασμό και τον θεσμό και την πολιτιστική παράδοση και κληρονομιά του τόπου.   

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ , ως φορέας πολιτισμού,  πρέπει να επεμβαίνει  στην κοινωνία, όπου χρειάζεται, προσφέροντας σε ευπαθείς κυρίως ομάδες και όχι μόνο.  Ετσι   σ’όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ  θέλει την κοινωνία συμμέτοχη  και θα προσπαθήσει να το  επιδιώξει   με τους εξής τρόπους:

1)  Παραστάσεις του φεστιβάλ, θα ανακοινωθούν  ποιες,  θα είναι δωρεάν για  σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.  Όποιο σχολείο επιθυμεί να συμμετάσχει θα το δηλώσει έγκαιρα με γραπτή αίτηση, για να μπει σε  σειρά προτεραιότητας.  

2) Δωρεάν θα είναι όλες οι παραστάσεις του φεστιβάλ σε μέλη συλλόγων Ατόμων με αναπηρία , ειδικά σχολεία, εργαστήρια, κέντρα αποκατάστασης.

3) Δωρεάν θα το παρακολουθήσουν μέλη των ΚΑΠΗ και

4) Θέλοντας να κινητοποιήσουμε τα μέλη ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων αλλά και ως ένδειξη αναγνώρισης από μέρους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της συνεισφοράς των ερασιτεχνών του θεάτρου στην ανάδειξη της θεατρικής μαγείας στον τόπο μας , δωρεάν θα είναι όλες οι παραστάσεις και στα μέλη αυτών των ομάδων.  Επειδή η επιτυχημένη διοργάνωση του φεστιβάλ βασίζεται κυρίως στη συμμετοχή, καλούμε τους συλλόγους που έχουν στη λειτουργία τους θεατρικές ομάδες να στείλουν στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. έγκαιρα ονόματα αυτών που ασχολούνται ερασιτεχνικά με το θέατρο , για να τυπώσουμε καρτέλες διαπίστευσης.         

5) Και τέλος Δωρεάν θα είναι σε όλους τους ανέργους,  γιατί το θέατρο  πρέπει να ζει στο παρόν, είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να το υπερασπιστούμε.   

Η Πρόεδρος του ΔΣ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.