Το έθιμο των Μωμόγερων θα προτείνει η Ελλάδα προς εγγραφή στο Διεθνές Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO για το 2016!



Το δρώμενο των Μωμό΄ερων έχει εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας! Υποψήφιο και για το Διεθνές ευρετήριο της Unesco;

Ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες ενός και πλέον έτους και με τη συνεργασία των κοινοτήτων στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα, όπου επιβιώνει το δρώμενο των Μωμό΄ερων, πέρασε στο Εθνικό Ευρετήριο της Ελλάδας ως στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Ελλήνων. Σύμφωνα με πληροφορίες του e-Pontos.gr, εκατοντάδες ήταν τα στοιχεία που ήταν υποψήφια προς εγγραφή στον κατάλογο.

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει αναρτηθεί αναλυτικά το “Δελτίο των Μωμό΄ερων”, στη σύνταξη του οποίου βοήθησε η υποψήφια Διδάκτωρ Λαογραφίας, Μυροφόρα Ευσταθιάδου. Αναφέρονται, επίσης ενδεικτικά ονόματα αρχηγών, χορευτών, θεατρικών ρόλων, μουσικών αλλά και ερευνητών του δρωμένου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του e-Pontos.gr, οι Μωμό΄εροι θα είναι και το δρώμενο το οποίο θα προτείνει η Ελλάδα προς εγγραφή στο Διεθνές Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO για το 2016!!!

Ας παραδειγματιστούμε όλοι από αυτή τη συνεργασία μεταξύ ερευνητών, συλλόγων αλλά και απλών φορέων της Παράδοσης, προς το καλό της προβολής της Ιστορίας μας, του Πολιτισμού, αλλά και των φλεγόντων ζητημάτων που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό γενικότερα.

Εμείς ευχόμαστε η δυναμική του δρωμένου να διαφανεί και στην UNESCO και οι Μωμό΄εροι να κατακτήσουν και την παγκόσμια αναγνώριση που τους αξίζει, ως ένα αρχέγονο ευετηριακό έθιμο, και να εγγραφεί και στο Διεθνή κατάλογο!!!

Πηγή: epontos.blogspot.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.