Παρουσίαση στην Κοζάνη του βιβλίου «Δός μοι τοῦτον τὸν ξένον…» του φιλόλογου Χάρη ΛεοντάρηΟ Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου «Δός μοι τοῦτον τὸν ξένον…» του φιλόλογου Χάρη Λεοντάρη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κοβεντάρειο στις 27 Μαρτίου 2015, ημέρα Παρασκευή και ώρα 7 μ.μ.

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι:

-ο Ντίνας Κωνσταντίνος
καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας και
-ο Κουκούλας Λευτέρης, φιλόλογος.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Τσιάντας Κωνσταντίνος, Πρόεδρος Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης, ενώ τον συντονισμό θα έχει ο δημοσιογράφος Πλιάτσιος Παναγιώτης.

Τελευταίος θα μιλήσει ο συγγραφέας Χάρης Λεοντάρης, ο οποίος υπηρέτησε αρκετά χρόνια ως καθηγητής στο 2ο Λύκειο Κοζάνης, διετέλεσε Πρόεδρος στην ΕΛΜΕ Κοζάνης και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης.

Έπειτα από την πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου «Αγαπημένη μου αδελφή Άλεξ…» του φιλόλογου καθηγητή Δημήτριου Βλαχοπάνου, που αναφέρεται στο ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς του χωριού Κομμένο της Άρτας το 1943, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης παρουσιάζει στο Κοβεντάρειο στις 27 Μαρτίου 2015, ημέρα Παρασκευή και ώρα 7 μ.μ. το βιβλίο ¨Δός μοι τούτον τον ξένον…»  του επίσης φιλόλογου καθηγητή Χάρη Λεοντάρη .

Το βιβλίο αυτό συγκαταλέγεται στα ιστορικά μυθιστορήματα κι αναφέρεται σε αληθινά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο χωριό Σαντοβίτσα (Μάρμαρα Ιωαννίνων) την ίδια χρονική στιγμή το 1943.

Η ιστορία διαδραματίζεται στα χρόνια του εμφυλίου και αναφέρεται στο θάνατο του Νίκου Παπαστεργίου (Φουρκιώτης) όχι από το χέρι του κατακτητή αλλά από αδερφικό χέρι.

Το εντυπωσιακό στοιχείο του γεγονότος δεν είναι ο καθεαυτού θάνατος του Φουρκιώτη, αλλά η άξια μνήμης και επαίνου στάση των κατοίκων του χωριού οι οποίοι αδιαφορώντας για τα πολιτικά πιστεύω του νέου, κηδεύουν και μοιρολογούν τον παντελώς άγνωστο γι’ αυτούς νεκρό, ως δικό τους παιδί.

Ο τίτλος του βιβλίου αποτελεί μέρος από θρησκευτικό χωρίο που αποδίδεται στον Ιωσήφ ο οποίος όταν προσήλθε στον Πιλάτο  καθικετεύοντάς τον,  του λέει «…Δός μοι τούτον τον ξένον, ον ομόφυλοι μισούντες θανατούσιν ως ξένον… Δός μοι τούτον τον ξένον, ίνα κρύψω εν τάφω, ός ως ξένος ουκ έχει την κεφαλήν που κλίνη».

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι, ο Ντίνας Κωνσταντίνος, καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας και ο Κουκούλας Λευτέρης, φιλόλογος.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Τσιάντας Κωνσταντίνος, Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης, ενώ τον συντονισμό θα έχει ο δημοσιογράφος Πλιάτσιος Παναγιώτης.

Τελευταίος θα μιλήσει ο συγγραφέας Χάρης Λεοντάρης, ο οποίος υπηρέτησε αρκετά χρόνια ως καθηγητής στο 2ο Λύκειο Κοζάνης, διετέλεσε Πρόεδρος στην ΕΛΜΕ Κοζάνης και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης.   

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.