Η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας για την ανακοίνωση του Δήμου Κοζάνης σχετικά με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια

Με έκπληξη διαπιστώσαμε στα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (16-3-2015) ανακοίνωση του Δήμου Κοζάνης σχετικά με την λήψη βραχυχρόνιων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των αυξημένων συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων (PM 10) στην πόλη της Κοζάνης και σε τοπικές Κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Κοζάνης, Ελλησπόντου και Ελίμειας (κλικ εδώ).

Σύμφωνα με την ΚΥΑ οικ.70601 (ΦΕΚ 3272/23-12-13 «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια», αρμόδιος για την ανακοίνωση κήρυξης της εφαρμογής των μέτρων είναι ο Περιφερειάρχης μετά από εισήγηση των κατά περίπτωση αρμοδίων υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη την προβλεπόμενη εξέλιξη των μετεωρολογικών συνθηκών, τις μετρήσεις των σταθμών και τα αναμενόμενα αποτελέσματα της εφαρμογής των μέτρων και πρέπει να καθορίζει σαφώς :

α. τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που λαμβάνονται
β. τα συγκεκριμένα χωρικά όρια εφαρμογής των μέτρων που λαμβάνονται και
γ. τη διάρκεια ισχύος (έναρξη και λήξη) της εφαρμογής των μέτρων.

Και επειδή :  
1. Η κήρυξη των μέτρων δεν είναι αρμοδιότητα των Δήμου και των υπηρεσιών του.
2. Δεν είναι γνωστό αν διαθέτει μετρήσεις ο Δήμος Κοζάνης και από ποιόν φορέα.
3. Η ανακοίνωση μέτρων προκαλεί αναστάτωση στον πληθυσμό καθόσον αυτά δεν γίνονται από τον φορέα που έχει την αρμοδιότητα και τα απαιτούμενα στοιχεία.
4. Οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στους σταθμούς στην ευρύτερη περιοχή Κοζάνης ήταν :

 

Κοιλάδα

Πετρανά

Κ.Κώμη

Ποντοκώμη

Κοζάνη

Ακρινή

13/3/2015

20

51

36

26

41

70

14/3/2015

21

55

37

26

38

67

15/3/2015

22

52

40

35

45

64

Όπως προκύπτει από τον ανωτέρω πίνακα, μόνον ο σταθμός Ακρινής παρουσίασε υπερβάσεις που οφειλόταν κυρίως στην καύση καυσόξυλων σε θερμάστρες και τζάκια.

Παρακαλούμε τον Δήμο Κοζάνης να μη προβαίνει σε ανακοινώσεις που προκαλούν σύγχυση στον πληθυσμό και τους κατοίκους να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις κήρυξης μέτρων του Περιφερειάρχη που έχει από τον Νόμο την αρμοδιότητα.

Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.