Δήλωση του Βουλευτή Κοζάνης Χάρη Κάτανα για τη Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή



Στις 15 Μαρτίου 1962 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ JOHN KENNEDY έθεσε τις βάσεις για την παγκόσμια ημέρα καταναλωτή.  Μίλησε για τις τέσσερεις βασικές αξίες και αρχές του καταναλωτή και σκιαγράφησε τα βασικά Καταναλωτικά δικαιώματα:

1) ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΗΜΕΡΩΣΗ
2) ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
3) ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ
4) ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.

Πολύ αργότερα από αυτήν την ομιλία, ο ΟΗΕ αποφάσισε το 1983 να βασιστεί στην ομιλία του δολοφονημένου Κένεντι και να καθιερώσει την παγκόσμια ημέρα του Καταναλωτή. Μέχρι και σήμερα διαπιστώνουμε ότι οι καταναλωτές δεν προστατεύονται επαρκώς από την προσπάθεια των εταιρειών και διαφημιστών για μεγιστοποίηση του κέρδους. Το κέρδος σε μια ανοιχτή οικονομία είναι θεμιτό, όμως χρειάζεται να βασίζεται στην καλή ποιότητα του προϊόντος και όχι στην εξαπάτηση ή παραπληροφόρηση του καταναλωτικού κοινού. Ο καταναλωτής έχει δικαίωμα στην επιλογή, που θα είναι βασισμένη στη σωστή πληροφόρηση, στην ποικιλία και στην ανταγωνιστική τιμή.

Ειδικά σήμερα που παρατηρείται το φαινόμενο μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών να αυξάνουν το κόστος της αγοράς – ειδικά στην Ελλάδα- μέσω τριγωνικών συναλλαγών κι ενδο ομιλικών συναλλαγών, είναι ανάγκη να ενισχυθεί η καταναλωτική συνείδηση των Ελλήνων και να προστατευθούν τα δικαιώματά τους! Θα βρισκόμαστε πάντα στις γραμμές του αγώνα για την προστασία των Ελλήνων από φαινόμενα αισχροκέρδειας ή εξαπάτησης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.