Τι ζήτησαν οι κάτοικοι του Μεταξά στη Λαϊκή ΣυνέλευσηΠραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 15 Μαρτίου 2015 στο Μεταξά Λαϊκή Συνέλευση, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων το τρέχον διάστημα συγκεντρώσεων από το δήμο Σερβίων-Βελβεντού, που στόχο έχουν την καταγραφή των προβλημάτων-προτάσεων από τους κατοίκους των τοπικών διαμερισμάτων, προκειμένου να καταρτιστεί το πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσεων του δήμου.

Καθήκοντα συντονιστή της συνέλευσης είχε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού Ζήνων Παπαδημητρίου που καθόρισε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, δίνοντας πρώτα το λόγο στον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Μεταξά Γιάννη Μπλαχάβα, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια σειρά από προβλήματα που απασχολούν του κατοίκους του Μεταξά και έκανε προτάσεις για έργα που θα πρέπει να ενταχτούν στο Τεχνικό
Πρόγραμμα του δήμου. Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, προβληματισμοί και προτάσεις από τους παρευρισκόμενους κατοίκους με προτεραιότητα στα γεωργοκτηνοτροφικά και την καθημερινότητα, που μαζί με τις προτάσεις  του προέδρου της τοπικής κοινότητας, επιγραμματικά έχουν ως εξής:

– Στεγανοποίηση-συντήρηση ομβροδεξαμενών και λεκανών περισυλλογής στην κτηνοτροφική περιοχή του Δοβρά. Πρόταση για οριστική λύση με γεώτρηση ή προσωρινά με πλαστικές δεξαμενές 10-15 τόνων.
– Συντήρηση αγροτικής οδοποιίας. Επισημάνθηκε η κάκιστη κατάσταση, που σε αρκετές περιπτώσεις η προσβασιμότητα είναι αδύνατη.
– Συντήρηση δικτύου ύδρευσης (πεπαλαιωμένο από 1972), καθαρισμός δεξαμενών, ύπαρξη εφεδρικής αντλίας.
– Επίλυση θεμάτων καθημερινότητας (καθαριότητα, φωτισμός, κοπή χόρτων, κ.α.).
– Συντήρηση εσωτερικής οδοποιίας με ασφαλτοστρώσεις ή τσιμεντοστρώσεις – Πεζοδρομήσεις.  
– Ανακατασκευή κτιρίου ΚΕΦΟ (Σπίτι Παιδιού).  
– Ανάπλαση πλατείας.
– Ανακατασκευή κοινοτικής αίθουσας.
– Διεκδίκηση ανταποδοτικών τελών για κατάληψη χώρων κεραιών από ΟΤΕ, COSMOTE, DIGEA, VODAFON, TIM, τηλεοπτικούς σταθμούς, πάρκο ανεμογεννητριών  κ.α.
– Επανακαθορισμός τίτλων ιδιοκτησιών αγροτεμαχίων από τη γεωργική υπηρεσία (αγροτεμάχια φαίνονται σαν δασική έκταση, που βασίζονται σε χάρτες του 1945).
– Τοποθέτηση -όπου απαιτείται- προστατευτικών μπαρών.
–  Διάνοιξη αγροτικού δρόμου στη θέση Χαλίκι.
– Υποδομές άρδευσης για περίπου 1500 στρ. καλλιεργήσιμων αγρών.  
– Υποστήριξη αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων των συλλόγων του χωριού και του Συλλόγου Μεταξιωτών Κοζάνης.
– Επαναφορά θέματος δημιουργίας πρότυπης κτηνοτροφικής ζώνης στη θέση Δοβράς.
– Επισκευή κεντρικής γραμμής ηλεκτροφωτισμού.
– Ξεμπάζωμα οικοπέδων από σεισμό.
– Κατασκευή παγκάκια.
– Επισκευή-διευθέτηση ετοιμόρροπου τοιχίου.
– Κατασκευής υπαίθριων κοινοτικών βρυσών.
– Προσαύξηση ποσοτήτων ξυλείας που διανέμεται μέσω του δασαρχείου (φέτος θα δοθούν από τον Ιούνιο).
– Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στην πλατεία του χωριού τους θερινούς μήνες, για λόγους ασφαλείας.
– Διέλευση συγκοινωνίας ΚΤΕΛ κάθε Δευτέρα μέσα από το χωριό.
– Διάφορα λοιπά αιτήματα ιδιωτικής φύσεως.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του αντιδημάρχου Καμβουνίων Ευθυμίου Δισερή που απάντησε σε αρκετά από τα ερωτήματα των κατοίκων, ενώ επισημάνθηκε και η αρμονική συνεργασία που έχουν με το πρόεδρο Γιάννη Βλαχάβα, στην αντιμετώπιση των διαφόρων θεμάτων που προκύπτουν.

Τη δική του αισιόδοξη εκδοχή για τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής, μέσα από γεωργοκτηνοτροφικές δράσεις έδωσε ακολούθως ο δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Θανάσης Κοσματόπουλος -προσήλθε με κάποια καθυστέρηση-, ενώ παρών ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος τοποθετήθηκε σε μια σειρά σχετικών ζητημάτων που αφορούσαν τη θητεία του ως δημάρχου.

Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.