Διακριτικό ΟΧΙ της Περιφέρειας για τον νέο δρόμο Βελβεντού-Καταφυγίου – Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η αποκατάσταση του δρόμου μέσω Μπιτζινίσιου

Σε κλίμα έντασης, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 9 Φεβρουαρίου 2015 στην Π.Ε. Κοζάνης  σύσκεψη για την “ανταλλαγή απόψεων για το δρόμο Βελβεντό – Καταφύγι”, παρουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη, του αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά, του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Φώτη Κεχαγιά, του δημάρχου Σερβίων-Βελβεντού Θανάση Κοσματόπουλου που συνοδεύονταν από τον αντιδήμαρχο Νίκο Τέτο και τον εντεταλμένο σύμβουλο Μίλτο Ζορμπά, του προέδρου της  Τοπικής Κοινότητας Καταφυγίου Γιάννη Τζέλλα, του τ. δημάρχου Βασίλη Κωνσταντόπουλου, του δντη Τεχνικών Έργων ΠΕ Κοζάνης Κων/νου Γρίβα και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

Κυρίαρχο θέμα της σύσκεψης ήταν η ολοκλήρωση της κατασκευής του λεγόμενου νέου σύντομου δρόμου Βελβεντού-Καταφυγίου -υπόλοιπο περί τα 4,5χλμ κατά τον κ. Κοσματόπουλο, από τη θέση Άγιος Γεώργιος μέχρι τα Λιβάδια, 15χλμ κατά τον κ. Γρίβα-, δρόμος που είχε χαρακτηριστεί από τον δήμαρχο σαν έργο υψίστης προτεραιότητας.

Το κλίμα το διαμόρφωσε ο δήμαρχος Σερβίων- Βελβεντού στην προ της σύσκεψης επίσημη δήλωση στους δημοσιογράφους, αναφέροντας ότι “Πάρτε το χαμπάρι. Εάν αυτός ο δρόμος δεν ξεκινήσει αύριο κιόλας ή αν δεν επιτρέψουν σε μένα να τον φτιάξω, εγώ υποβάλλω την παραίτησή μου κι ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του…». Το αποτέλεσμα της μετέπειτα συζήτησης δεν δικαίωσε επί του θέματος τον δήμαρχο, που ομολόγησε στο τέλος ότι “στο μόνο που συμφωνήσαμε είναι ότι διαφωνούμε”. Κι αυτό γιατί στην εισήγηση του ο δντής  Τεχνικών Έργων κ. Γρίβας διατύπωσε ενστάσεις από την ανεπάρκεια του υποβληθέντος φακέλου έργου -στην ουσία, όπως ανέφερε, δεν υποβλήθηκε καν φάκελος-, όπου δεν υπήρχαν η μελέτη σκοπιμότητας, η σύμφωνη γνώμη του δασαρχείου, η περιβαλλοντική μελέτη και η προγραμματική σύμβαση, λόγω του ότι η εν λόγω περιοχή έχει υπαχθεί στο δίκτυο Natura. Η απάντηση του δημάρχου ήταν ότι υπάρχει προφορική σύμφωνη γνώμη του δασάρχη Κοζάνης, επαναλαμβάνοντας σαν κύριους λόγους κατασκευής του δρόμου την αντιπυρική προστασία και τη συντόμευση του δρόμου για το Καταφύγι. Προηγουμένως της εισήγησης του κ. Γρίβα, είχε τοποθετηθεί και ο πρόεδρος του Καταφυγίου Γιάννης Τζέλλας, ο οποίος τόνισε ότι για τους Καταφυγιώτες προτεραιότητα έχει η αποκατάσταση του κύριου δρόμου από Μπιτζινίσιο  που υπάρχει το πρόβλημα των κατολισθήσεων, με παράλληλη συντήρηση του εναλλακτικού δρόμου μέσω Αγίας Κυριακής. “Μετά , όπως ανέφερε ο πρόεδρος, άλλους δέκα δρόμους μπορείτε να κάνετε; Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα”.

Κλείνοντας το θέμα ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης τόνισε ότι υπάρχει θέμα νομιμότητας του σύντομου δρόμου και ότι η άμεση προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση του δρόμου -πάση θυσία- μέσω Μπιτζινίσιου, αφήνοντας ένα παράθυρο στο …μέλλον -για τον σύντομο-. “Να υπάρξει, είπε, ένας ολοκληρωμένος φάκελος όπου μπορούμε να συνδράμουμε και εμείς και να καθίσουμε να το κουβεντιάσουμε, αλλά στη φιλοσοφία πάντα πρωτίστως της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Όχι δρόμο για το δρόμο, ούτε για να συντομεύσει η απόσταση. Γιατί αν το πάμε έτσι δεν θα το περάσουμε… Ο δρόμος που προτείνετε πρέπει να εξεταστεί ως προς τη νομιμότητά του. Σε προστατεύω ρε δήμαρχε. Αν το πάμε έτσι θα πάμε φυλακή! Το καταλαβαίνεις;…”.

Και βέβαια η κορυφαία -κατά την άποψή μας- είδηση της σύσκεψης, είναι ότι υπήρξε η διαβεβαίωση από την περιφέρεια ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους, θα έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του κύριου δρόμου προς Καταφύγι μέσω Μπιτζινίσιου, που βρίσκεται στην τελική διαβούλευση με τον εργολάβο και πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στη διάρκεια της σύσκεψης δόθηκε η ευκαιρία στον κ. Κοσματόπουλο να ζητήσει έμμεση συγνώμη  από τον κ. Γρίβα –”σε εκτιμώ από αμνημονεύτων χρόνων, σε συμπαθώ”-, για οξείς δηλώσεις του τελευταία κατά του δντη Τεχνικών Έργων, με τον κ Γρίβα να ανταπαντά “ότι είμαστε επαγγελματίες μηχανικοί, όχι αεριτζήδες…” (είχε προηγηθεί της σύσκεψης η δια του τύπου μακροσκελής απάντηση του κ. Γρίβα).

 

Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.