Συμμετοχή της Κοζάνης στη μεγάλη γιορτή της Αγροτικής Αποκριάς στο Σοχό της Θεσσαλονίκης! Δείτε φωτογραφίες



Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση δρωμένων έγινε στη 1 Φεβρουαρίου στο Σοχό, ένα ασυνήθιστο πάντρεμα παρουσίασης της ιστορίας τους και των βασικών χαρακτηριστικών τους από τη μια, αλλά και ζωντανής αναπαράστασής τους στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου του χωριού, την ημέρα ακριβώς που άνοιγε το Τριώδιο για φέτος.

Με πρωτοβουλία του Δήμου Λαγκαδά και της Αντιδήμαρχου Σοχού –Βερτίσκου και Πολιτισμού κυρίας Χρύσας Σάμου, μαζεύτηκαν στον ίδιο χώρο τα πιο δυνατά έθιμα της Αγροτικής Αποκριάς στη Βόρεια Ελλάδα: οι Μπούλες και οι Γενίτσαροι της Νάουσας, οι Φανοί της Κοζάνης, τα Ραγκουτσάρια της Καστοριάς, οι Αράπηδες και οι Αρκούδες του Βώλακα της Δράμας και οι Κωδωνοφόροι «Μέριου» του Σοχού. Μαζί τους και το εντυπωσιακό Δημοτικό Χορευτικό «Μαίρη Ιωαννίδου», που ταξίδεψε από την Καρδίτσα για να δώσει το παρόν στην εκδήλωση.

1fghujifcd

Το πρόγραμμα ήταν γεμάτο αλλά ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, παρά τις αυτονόητες δυσκολίες συντονισμού ενός τόσο μεγάλου πλήθους φιλοξενουμένων και κυρίως παρά τις συνεχείς …απειλές του καιρού να καταστρέψει τα πάντα, καθώς η μέρα ήταν χειμωνιάτικη και βροχερή.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν στις 12 το μεσημέρι στο Δημοτικό Θεάτρο του χωριού με ημερίδα υπό τον τίτλο: «Παραδοσιακά Καρναβάλια και Δρώμενα της Αποκριάς στη Βόρεια Ελλάδα».  Έγιναν 5 εισηγήσεις που παρουσίαζαν το κάθε ένα από τα παρόντα δρώμενα με ταυτόχρονη προβολή οπτικοακουστικού και φωτογραφικού υλικού και παρουσία αντιπροσωπευτικών τμημάτων τους. Ο Φανός της Κοζάνης και το πλέγμα των εθίμων που τον περιβάλει, παρουσιάστηκε από την κ. Ματίνα Μόμτσιου.

Περίπου στις 2 μμ οι ομάδες καρναβαλιστών κατευθύνθηκαν στην Πλατεία παρελαύνοντας μέσα από τα σοκάκια του χωριού και χορεύοντας υπό τους ήχους των μουσικών σχημάτων που τους συνόδευαν. Ο ένας μετά τον άλλον, οι συμμετέχοντες εμφανίστηκαν στη συνέχεια μπροστά στον κόσμο που είχε συρρεύσει στο χώρο και παρουσίασαν τα αποκριάτικα έθιμά τους. Η φιλοξενία ολοκληρώθηκε με πλούσιο γεύμα σε ταβέρνες της περιοχής, και γλέντι με τις μπάντες των χάλκινων που συνόδευαν τις αποστολές, χορό, και φυσικά τραγούδια Αποκριάτικα από τους Κοζανίτες.

3fghjmfhyj

Την πόλη μας εκπροσώπησε ο Φανός «Λάκκος του Μάγγανη» και πενταμελής ορχήστρα από μουσικούς της Πανδώρας. Την αποστολή συνόδεψε η Πρόεδρος του Οργανισμού   Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας, κ. Φανή Φτάκα, η οποία και είχε την ευκαιρία να κάνει επαφές με θεσμικούς φορείς αλλά και με εκπροσώπους των δρωμένων που συμμετείχαν, με στόχο μια πληρέστερη γνώση του πολιτιστικού πλαισίου στο οποίο εντάσσεται και η Κοζανίτικη Αποκριά.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.