Τα εντός, εκτός και… επί τα αυτά των εκλογών στην Π.Ε. Κοζάνης – Ηχηρό μήνυμα των πολιτών



Άκρως ανατρεπτικά ήταν τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας και στην Π.Ε. Κοζάνης. Αρκετές ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις αλλά και συμπεράσματα προκύπτουν από τα αποτελέσματα και σας τα παρουσιάζουμε:

 

Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ και στην Κοζάνη, με την υπογραφή της Ραχήλ Μακρή

Κατ’αρχάς, για πρώτη φορά στην Π.Ε. Κοζάνης την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά του από τη δεύτερη Νέα Δημοκρατία είναι στις 5 ποσοστιαίες μονάδες, που μεταφράζεται σε 5.000 ψήφους περίπου.

Καταλυτική ήταν – όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα – η συμμετοχή της Ραχήλ Μακρή στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Κατορθώνοντας να συγκεντρώσει τον ομολογουμένως μεγάλο αριθμό των 12.693 ψήφων, συνέβαλε σε πολύ μεγάλο βαθμό τόσο στις 3 έδρες που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην πρωτιά του κόμματος στην Π.Ε. Κοζάνης.

 

Αποδεκατισμένη η Ν.Δ. – Η πολυπόθητη 5η έδρα στους ΑΝΕΛ

3,5 μονάδες έχασε η Ν.Δ. στην Π.Ε. Κοζάνης σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου 2012, δηλαδή περίπου 4.000 λιγότεροι πολίτες την ψήφισαν. Το ιδιαίτερο μεγάλο ποσοστό στον Δήμο Βοΐου – 35,6% και 10 μονάδες πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ! – δεν ήταν αρκετό στο να ανατρέψει το εις βάρος της αποτέλεσμα. Επίσης, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος δεν κατάφερε να εκλεγεί έπειτα από 15 συναπτά έτη!

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αν και πήραν 2 περίπου μονάδες λιγότερο από τις εκλογές Ιουνίου 2012, πήραν παρόλα αυτά το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα. Κατάφεραν, επίσης, να πάρουν την πολυπόθητη 5η έδρα, με πρώτο σε σταυρούς προτίμησης τον Χάρη Κάτανα. Να αναφέρουμε πως ιδιαίτερα ενισχυμένοι ήταν στον Δήμο Εορδαίας με ποσοστό 8,05%.

    
Το ΠΑΣΟΚ μαζεύει τα κομμάτια του! Πολύ καλή η 5η θέση για το ΠΟΤΑΜΙ – Εκτός στόχου το ΚΙΔΗΣΟ

«Σίγουρη η έδρα στον Κουκουλόπουλο» διαβάζαμε στον τοπικό τύπο κατά την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές. Σίγουρη, βέβαια, ήταν και η νίκη της παράταξης Μαλούτα στις Δημοτικές εκλογές, σύμφωνα με τις ίδιες «έγκυρες τοπικές πηγές». Η πραγματικότητα είναι πως υπέστη βαρύ πλήγμα το ΠΑΣΟΚ με το 6,47% που κατάφερε να πάρει, έναντι του 14,38% των εκλογών Ιουνίου 2012. Ούτε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, τελικά, δεν κατάφερε να μαζέψει τα κομμάτια του κόμματος, ο οποίος τελικά μετά από 26 χρόνια (!) συνεχούς παρουσίας στην πολιτική και αυτοδιοικητική σκηνή της Κοζάνης, δεν κατάφερε να εκλεγεί, παρά τους 4.264 σταυρούς που συγκέντρωσε (1.033 ο αμέσως επόμενος Π. Χατζόγλου!).

Χωρίς κανέναν κομματικό μηχανισμό να το στηρίζει, το ΠΟΤΑΜΙ στην Κοζάνη κατάφερε να συγκεντρώσει 5.746 ψήφους, ξεπερνώντας την Χρυσή Αυγή. Πρώτος σε σταυρούς προτίμησης ο Αντώνης Σιαμπανόπουλος.

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών στην Π.Ε. Κοζάνης με το 2,54% που πήρε στην Κοζάνη, αντικατοπτρίζει πλήρως το τελικό ποσοστό σε όλη την επικράτεια (2,46%). Μπορεί να θεωρείται νέο κόμμα (με στελέχη παλαιά), όμως οι προσδοκίες του ήταν μεγαλύτερες, μιας και στόχος του ήταν να μπει στη Βουλή. Πρωτιά στην Κοζάνη με 902 σταυρούς για τον Περικλή Αλειφέρη.

 

Ηχηρό μήνυμα από τους πολίτους

Το μήνυμα των πολιτών της Π.Ε. Κοζάνης δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφές: Ανατροπή του παλαιού κατεστημένου, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους του τόπου να κάνουν τον αγώνα τους πιθανόν για κάτι καλύτερο από αυτό των τελευταίων χρόνων. Όμως να γνωρίζουν, έτσι εύκολα όπως τους δώθηκε η ευκαιρία να συμμετέχουν στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, με την ίδια ευκολία οι πολίτες μπορούν να τους στερήσουν την πολιτική εξουσία που τους έδωσαν, όπως ακριβώς έπραξαν και με το κατεστημένο τόσων χρόνων… Δεν υπάρχει ανοχή σε κανέναν για άλλα πολιτικά λάθη στο τόπο μας.

Ν.Α. για το kozaniLife.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.