Ανοιχτή Επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Πολιτών του Βελβεντού για την Επανασύσταση και την Αυτονομία του Δήμου Βελβεντού

Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και διανύοντας ήδη τη δεύτερη αυτοδιοικητική περίοδο με το νέο καθεστώς, οι συνέπειες της «νέας αρχιτεκτονικής της αυτοδιοίκησης» -που τόσο πομπωδώς είχε εξαγγελθεί από την τότε κυβέρνηση- είναι παραπάνω από εξόφθαλμες.

Η πλήρης διάλυση των ΟΤΑ και κάθε έννοιας αυτοδιοίκησης, η καταστροφή -στα όρια της κατάρρευσης- όλων των προνοιακών δομών των δήμων, η αδιανόητη αφαίμαξη του 60% των εσόδων τους, η απαξίωση των εργαζομένων, το πλήθος καθημερινών προβλημάτων και η αδυναμία επίλυσής τους καθώς και τόσα άλλα, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη, δυστυχώς, που επιβεβαιώνει απολύτως τη διαχρονικά ασκούμενη κριτική μας.

Ταυτόχρονα η προωθούμενη «ιδιωτικοποίηση» αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών στους δήμους θα μετατρέψει τους ΟΤΑ σε διακοσμητικό θεσμό, όπου ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα έχουν καμιά ουσιαστική αρμοδιότητα. Είναι φανερό πια ότι οι Δήμοι με τη σημερινή ασκούμενη πολιτική αποδομούνται και ο Θεσμός απονευρώνεται.

Σε αυτή τη συγκυρία οι πρωτοβάθμιοι Ο.Τ.Α. θα μπορούσαν, στα πλαίσια μιας άλλης, διαφορετικής πολιτικής, να αποτελέσουν το τελευταίο ανάχωμα για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής ως ο θεσμός που είναι πιο κοντά στον πολίτη από οποιονδήποτε άλλον. Με αυτήν όμως τη διάρθρωση αυτό φαντάζει ουτοπικό.

Κρίνεται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη για ριζική αλλαγή στην τοπική αυτοδιοίκηση με κατάργηση του «Καλλικράτη», που έχει πια αποδειχθεί περίτρανα ότι δημιουργήθηκε βίαια χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό (δεκάδες τροποποιήσεις του νόμου μέχρι σήμερα!) και κάτω από τις επιταγές του μνημονίου που γνώριζαν ότι θα ακολουθήσει προκαλώντας μόνο προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες και στον ίδιο το θεσμό.
Ήρθε η ώρα πια να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο ουσιαστικής αυτοδιοίκησης. Το Βελβεντό όχι απλώς -όπως είναι αυτονόητο- θα συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια αλλά η μεγάλη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε θα είναι να μπούμε μπροστά, να είμαστε στην πρωτοπορία αυτής της αλλαγής.

Μια από τις προχειρότητες και τις χωρίς κανένα κριτήριο βίαιες αλλαγές που εφαρμόστηκαν από 1/1/2011 ήταν και ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός των Δήμων, ο οποίος επιβάλλεται να επανεξεταστεί κι αυτός από μηδενική βάση.

Για εμάς δεν υπήρχε και φυσικά δεν υπάρχει καμιά ηθική και αυτοδιοικητική λογική που να δικαιολογεί την κατάργηση του Δήμου Βελβεντού, αφού ήδη είχε προταθεί να παραμείνει αυτόνομος.
Ενός Δήμου με τους δικούς του αποτελεσματικούς κανόνες λειτουργίας. Ενός Δήμου σε καθημερινή αλληλεξάρτηση με τους συνεταιρισμούς, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομικής ζωής του τόπου, τους Συλλόγους, τους Φορείς και την κοινωνία. Ενός Δήμου που αποτελούσε την ομπρέλα προστασίας και φροντίδας όλων μας. Είχαμε τη Δημοτική Αρχή αλληλέγγυα στον καθημερινό αγώνα της ζωής. Γι’ αυτό παντού επικρατούσε νοικοκυροσύνη και τάξη.

Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία που περνάει η χώρα μας, έχουμε τη δυνατότητα ως Δήμος Βελβεντού να σταθούμε γερά στα πόδια μας και να προοδεύσουμε αξιοποιώντας το «δικό μας» μοντέλο αυτοδιοίκησης, δηλαδή, με το Δήμο μπροστάρη, τους Φορείς και τους πολίτες του Βελβεντού σε άμεση αλληλεξάρτηση αξιοποιώντας τα μεγάλα εφόδιά μας που είναι ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη, το κοινοτικό πνεύμα και η παραγωγική μας δυναμική. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να στηριχθεί από την υπάρχουσα κατάσταση η οποία μόνο ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί στην πρόοδο, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην όποια αισιόδοξη αντιμετώπιση του άμεσου και του απώτερου μέλλοντος της περιοχής μας.

Είναι γνωστό σε όλους ότι η κοινωνία του Βελβεντού δίνει εδώ και πολύ καιρό μια μάχη για την επανασύσταση και την αυτονομία του Δήμου Βελβεντού, με πολλές και διαφορετικές δράσεις και ενέργειες σταθμίζοντας και αξιολογώντας πάντοτε τις συνθήκες που επικρατούν.

Έναν καθημερινό αγώνα στη βάση των αρχών και των προταγμάτων της άμεσης δημοκρατίας, μέσα από γόνιμο και δημιουργικό διάλογο, Λαϊκές Συνελεύσεις, Δημοψηφίσματα.

Και έτσι θα πορευτούμε, έτσι θα συνεχίσουμε. Με τη συνέπεια, τη συνέχεια, την πίστη, την ποιότητα και την αποφασιστικότητα που μας διέκρινε ως τώρα. Δυναμικά και ενωμένοι, πέρα από κόμματα και χρώματα, αταλάντευτα και αδιαπραγμάτευτα, μέχρι τη δικαίωση του αγώνα μας. Για την επαναφορά της ελπίδας στον τόπο μας.

Γιατί το μέλλον και η βιωσιμότητα του τόπου μας περνάνε μέσα από τη επανάκτηση της αυτοδιοικητικής του αυτονομίας. Κι ο αγώνας για να το πετύχουμε αυτό εξαρτάται άμεσα από τη δική μας στάση και βούληση.
Η αλλαγή αυτή πιστεύουμε βαθιά πως θα έχει ευεργετικές συνέπειες και για την ευρύτερη περιοχή. Σήμερα, με την υπάρχουσα κατάσταση, επικρατεί παντού μιζέρια, ανασφάλεια, αβεβαιότητα και συγκρουσιακές καταστάσεις που μόνο προβλήματα δημιουργούν.

Δεν θεωρούμε ότι μια ριζική αλλαγή, στο σημερινό αδιέξοδο και καταστροφικό θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι απόφαση δύσκολη ή ανέφικτη. Τουναντίον! Είναι εφικτή και επιβεβλημένη! Η κοινωνία μας απέδειξε περίτρανα με τον πολυετή της αγώνα -και ειδικά τα πέντε τελευταία χρόνια- ότι είναι αυτό που επιθυμεί διακαώς, για συγκεκριμένους και ξεκάθαρους λόγους που έχουν να κάνουν με το μέλλον όλης της περιοχής και ότι η αλλαγή αυτή δεν συγκρούεται με τα συμφέροντα και δε θίγει καμιά όμορη τοπική κοινωνία.

Η κοινωνία μας συσπειρωμένη τα πέντε αυτά χρόνια γύρω από τη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι όλων των Φορέων και των παραγωγικών τάξεων (αγροτικοί συνεταιρισμοί, σύλλογοι, σωματεία) αλλά και πλήθος συμπολιτών μας, διεκδικεί και θα συνεχίσει να διεκδικεί, αγωνίζεται και θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι τελικής δικαίωσης, για την ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ.

Στις 23 Μαΐου 2014, λίγες μέρες πριν τις επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές & ευρωεκλογές, είχαμε υπογραμμίσει πως «οι πολίτες έχουν μνήμη, κρίση και συνείδηση και γνωρίζουν πώς να πράξουν».

Δεν θα πούμε τίποτε διαφορετικό σήμερα.
Ο αγώνας μας συνεχίζεται…

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ  ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ  ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.