Η επιστροφή της κρίσης και ο ΣΥΡΙΖΑ – Του Γιάννη Στ. Αποστολίδη

Λέει ο Σαμαράς συνεχώς, ότι αν κερδίσει τις εκλογές, θα κλείσει άμεσα τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Το κλείσιμο, λέει, της διαπραγμάτευσης θα σημάνει το τέλος των μνημονίων.

Το ερώτημα είναι ποιά διαπραγμάτευση;

Η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, έπρεπε να είναι διαθέσιμη (να έχει ολοκληρωθεί) στις 28 Φεβρουαρίου 2014. Η αξιολόγηση αυτή δεν ολοκληρώθηκε ΑΚΟΜΗ.

Στις 14 Μαΐου 2014, η χώρα (υπογράφουν Σαμαράς, Στουρνάρας, Προβόπουλος) στέλνει επιστολή στην τρόικα και ζητάει να ολοκληρωθεί έτσι η πέμπτη αξιολόγηση, να μην γίνουν οι επόμενες τρεις αξιολογήσεις, δηλαδή η έκτη, έβδομη και όγδοη (προβλέπεται για 28 Φεβρουαρίου 2015) και να καταβάλλουν τις προβλεπόμενες δόσεις. ΑΥΤΗ η διαπραγμάτευση είναι ΑΝΟΙΧΤΗ.

Οι επόμενες αξιολογήσεις μέχρι την δωδέκατη (28 Φεβρουαρίου 2016) θα γίνουν;

Εκεί λοιπόν κάπου ανάμεσα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, ζήτησαν, όλα τα θέματα τα σχετικά με τις εκκρεμότητες να συζητηθούν στο Παρίσι στις αρχές του Σεπτέμβρη. Εκεί επιδιώχθηκε – με την απειλή ότι έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε κερδίσει καθαρά τις ευρωεκλογές – να αποδεχθούν οι εκπρόσωποι της τρόικας και οι δανειστές,  να υποκριθούν το τέλος των μνημονίων και να σταματήσουν τη συστηματική επίβλεψη του ελληνικού προγράμματος, που η ελληνική κυβέρνηση αποδεδειγμένα δε μπορούσε να ολοκληρώσει με επιτυχία κατά τη γνώμη των αξιολογητών.

Δεν τα βρήκαν στα Παρίσια… (έγραψα τότε κάτι σχετικό με τίτλο A Paris.. ).

Πήγε λοιπόν στη μαμά Μέρκελ, για να ζητήσει συμπαράσταση. Θυμηθείτε πως ήταν ο Σαμαράς στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν μετά τη συνάντηση. Κανείς δε θα ήθελε να είναι στη θέση του!!!

Επανήλθαμε λοιπόν στις διαπραγματεύσεις, πάλι στα Παρίσια… Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι στις 26 Νοεμβρίου, ήταν αυτή που οδήγησε στις πρόωρες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης.

Αντιγράφω από σχετικό δημοσίευμα για τη διαπραγμάτευση αυτή του Νοεμβρίου: «Σε μία συνάντηση, γεμάτη ένταση, οι Έλληνες αξιωματούχοι συζήτησαν ενδεχόμενη έξοδο από το τετραετές πρόγραμμα στήριξης ύψους 240 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα.

Αλλά το ΔΝΤ και η ΕΕ επέμειναν σε επιπλέον περικοπές ή έσοδα στον προϋπολογισμό του 2015, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Reuters.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι αρνήθηκαν.

Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε ήδη επιβάλει πάγωμα μισθών, απολύσεις και ειδικούς φόρους.

Περισσότερη λιτότητα θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία.

«Μας έδιναν την εντύπωση πως ότι και αν κάναμε δεν θα ολοκλήρωναν την αξιολόγηση», δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος.

«Μετά τη συνάντηση στο Παρίσι, ξέραμε ότι το θέμα έχει τελειώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.»

Έτσι «αξιολόγησαν» την ιστορία επιτυχίας της συγκυβέρνησης, που προσπαθούν να πουλήσουν στους πολίτες που κατά τη γνώμη Σαμαρά και Βενιζέλου, τρώνε κουτόχορτο.

Το ότι κατάφεραν με την ανευθυνότητα και το λαϊκισμό τους να φέρουν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού για άλλη μία φορά, προσπαθούν να το φορτώσουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Στην προσπάθειά τους να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, να γυρίσουν τα πάνω – κάτω, έχουν πολλές βοήθειες και το βλέπουμε όλοι.

Φαντασθείτε όμως, τι μας περιμένει αν κατά λάθος αφήσει ο λαός το Σαμαρά να συνεχίσει το «εθνοσωτήριο» έργο του….

Με το Σαμαρά, λοιπόν, ξέρουμε τι μας περιμένει.

Με το ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν είστε σαν και μένα που περιμένω πολλά, μπορείτε τουλάχιστον να ελπίζετε, ότι δεν θα είναι έτσι…

Και δε χρειάζεται καμία εξήγηση σε όσους πτώχευσαν ήδη, για να μην πτωχεύσει η χώρα (η χώρα ή η χρηματοοικονομική ελίτ;).

Σε όσους είναι άνεργοι, και πρέπει είτε να περιμένουν καμία δεκαετία για να βρουν δουλειά είτε να γίνουν «λαθρομετανάστες»…

Σε όσους είναι ημι-απασχολούμενοι, όχι από επιλογή αλλά από ΑΝΑΓΚΗ.

Στους γονατισμένους από την κρίση και την ατελείωτη ύφεση επιχειρηματίες, που η κυβέρνηση έχει παραδώσει ως πρόβατα για σφαγή στους τραπεζίτες που θα αξιολογήσουν ποιοι από αυτούς μπορούν να επιβιώσουν.

Ας μη συνεχίσω τον κατάλογο και ας αδικεί πολλούς που δεν αναφέρονται.

Του Γιάννη Στ. Αποστολίδη, οικονομολόγου, μέλους της ΝΕ Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.