Συνέντευξη του Γιώργου Αυτιά στο kozaniLife.gr – Τι λέει για το πολιτικό σκηνικό της χώρας και τις επικείμενες εκλογές



Ο Γιώργος Αυτιάς είναι αναμφισβήτητα μία στιβαρή δημοσιογραφική παρουσία στο χώρο της ενημέρωσης.   Είναι  o  παρουσιαστής της τηλεοπτικής ενημερωτικής εκπομπής «Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά», η οποία παρουσιάζεται κάθε Σαββατοκύριακο στον ΣΚΑΙ στις 6.30 -10.30. Με καταγωγή από το νησί της Σάμου, ακολούθησε νομικές σπουδές    στη Νομική Σχολή Αθηνών  στο τμήμα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών. Ακολούθησε   μεταπτυχιακά σε  Βέλγιο  και  ΗΠΑ  .  Το 2000 τιμήθηκε ως “Δημοσιογράφος της χρονιάς” από το Ίδρυμα Μπότση και εν συνεχεία από την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, 5 χρόνια μετά την πρώτη βράβευση.

Δυναμική παρουσία στο χώρο της δημοσιογραφίας, έμαθε να δίνει μάχες εντός και εκτός δουλειάς .Με την απλότητα και την αμεσότητα που τον διακρίνουν, κατάφερε να μπει στα σπίτια μας όπου ο τηλεθεατής, τον εμπιστεύεται  χρόνια τώρα.   

Πάμε να δούμε τι δήλωσε ο ίδιος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο kozaniLife.gr.Τι λέει για την πολιτική, την οικονομική κρίση και τι συμβουλεύει στους νέους δημοσιογράφους .

«Κύριε Αυτιά, καταρχήν, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το χρόνο σας, αντιλαμβάνομαι ότι σε αυτή τη χρονική περίοδο είστε αρκετά πιεσμένος λόγω των επερχόμενων εκλογών».

ΕΡΩΤΗΣΗ   Θα ήθελα λοιπόν με αφορμή τις εκλογές να σας ρωτήσω, ποια είναι η εκτίμηση σας για το πολιτικό σκηνικό της χώρας, βλέπετε πολιτικές «συνεργασίες» και αν ναι, ποιες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ     Το πολιτικό σκηνικό  ασφαλώς και θα έχει σημαντικές μεταβολές  με αλλαγές προσώπων και κομμάτων.   Έχουν μετατοπιστεί μεγάλες κοινωνικές ομάδες  σε διάφορα κόμματα . Η πίεση των οικονομικών δεδομένων της περασμένης πενταετίας  διαμορφώνει ένα σκηνικό που για πολλά χρόνια θα καθορίσει τα νέα δεδομένα.

ΕΡΩΤΗΣΗ     Σας έχει γίνει πρόταση να πολιτευθείτε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ  Ορθά  ρωτάτε. Μου έγινε πρόταση από τον Αντώνη Σαμαρά  για την Β Αθηνών  με τη ΝΔ  και από τον Αλέξη Τσίπρα   σε όποια  περιφέρεια  ήθελα , με τον ΣΥΡΙΖΑ.  Πρόταση έγινε και από τον κ Καμένο με τους ΑΝΕΛ. Ευχαρίστησα και τους  τρείς.  Τους ευχαρίστησα   μέσα από την καρδιά μου.  Αυτή την ώρα υπηρετώ τον πολίτη. Όχι τα κόμματα……  

ΕΡΩΤΗΣΗ     Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αυριανή κυβέρνηση, πιστεύετε ότι μπορεί επί της ουσίας να διαπραγματευτεί το χρέος της χώρας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ   Ο κ Τσίπρας στην συνέντευξη που μου έδωσε  μου είπε  ότι θα διαπραγματευθεί.

«Το Σαββατοκύριακο, ο κόσμος απολαμβάνει την εκπομπή σας και περιμένει από εσάς να μάθει τι του ξημερώνει… δεν είναι λίγες οι φορές που νέα μέτρα εξαγγέλθηκαν από την εκπομπή σας.

Από τη θέση του  δημοσιογράφου και του οικονομικού συντάκτη στην εκπομπή την οποία παρουσιάζετε, έχετε τη δυνατότητα μιας ιδιαίτερα ξεχωριστής σχέσης με τον απλό κόσμο, ο οποίος δείχνει να περιμένει πολλά από εσάς»

–     «Θα ήθελα λοιπόν να μου πείτε» :

ΕΡΩΤΗΣΗ     Πώς βλέπετε την οικονομική κατάσταση της χώρας, υπάρχει διέξοδος κατά τη γνώμη σας και αν ναι, ποια είναι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ   Η χώρα χρειάζεται πρωταρχικά  συμφωνία όλων για  νέο σχέδιο ανάπτυξης και  ένα σχέδιο  ανασυγκρότησης. Οσο δεν συμφωνούν,  τόσο απομακρυνόμαστε από το στόχο. Απαιτείται μία Εθνική πολιτική από όλους.

 «Κε Αυτιά, είμαι νέα δημοσιογράφος και έχουν δει ελάχιστα πράγματα τα μάτια μου, έναντι της δικής σας δημοσιογραφικής εμπειρίας, θα ήθελα να μου πείτε λοιπόν» :

ΕΡΩΤΗΣΗ   Ποια η γνώμη σας για τους νέους δημοσιογράφους, σε γενικότερο πλαίσιο θεωρείται ότι τηρείται ο κώδικας δεοντολογίας, υπάρχει αντικειμενική ενημέρωση?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ   Το αντικειμενικό και το υποκειμενικό είναι  οριοθετήσεις που  αντέχουν σε πολύ συζήτηση. Όταν ο δημοσιογράφος είναι ήσυχος με την συνείδησή του ότι έκανε τον καθήκον του και εκτιμά ότι εκπροσωπεί την κοινωνία τότε όλα είναι σε σωστό δρόμο……

ΕΡΩΤΗΣΗ   Τι θα συμβουλεύατε στους νέους δημοσιογράφους;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ  Γνώση, εργασία, υπομονή επιμονή και  ίσες αποστάσεις από κάθε τι που ακούν. Να ερευνούν κάθε τι πρίν το πούν και το γράψουν.

ΕΡΩΤΗΣΗ  Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι σε όλη τη διαδρομή της προσωπικής σας ζωής ή της δημοσιογραφικής σας καριέρας , τι θα αλλάζατε? Υπάρχει κάτι για το οποίο έχετε μετανιώσει που κάνατε ή δεν κάνατε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ   Ήθελα να γίνω Εισαγγελέας και να μάθω ακορτεόν….Δεν έγινε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Έχω όμως μια  οικογένεια που με στηρίζει σε κάθε βήμα και συνεργάτες που  ξεχωρίζουν. Δεν έχω μετανοίωσει για τίποτε. Ελπίζω όμως ακόμη ότι κάποια μέρα θα μάθω ακορτεόν!!!

ΕΡΩΤΗΣΗ   Ποια ήταν η πιο «δυνατή» στιγμή στην καριέρα σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ  Προτιμώ την συνεχή σταθερότητα και συνέπεια.

ΕΡΩΤΗΣΗ  Κλείνοντας θα ήθελα να μου πείτε, από τότε που ξεκινήσατε ως δημοσιογράφος, πόση διαφορά έχει το «τότε» με το «τώρα» στην επαγγελματική σας διαδρομή; (δυσκολίες του τότε κ του τώρα)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ  Καμία σχέση!  Τότε για να βγεί η είδηση έτρεχα μία ολόκληρη μέρα! Τώρα τα πάντα είναι στο πιάτο….Τότε  οι ευκαιρίες λίγες αλλά η ανεργία χαμηλά. Ολες οι εποχές είναι δύσκολες. Εύχομαι κάθε επιτυχία σε κάθε νέο παιδί που ξεκινά .

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τον πολύτιμο χρόνο που μου αφιερώσατε, σας εύχομαι να συνεχίσετε το σημαντικό έργο που επιτελείτε και θα ευχόμουν πραγματικά να μπορούσαν έστω και στο ελάχιστο οι νέοι δημοσιογράφοι να υιοθετήσουν την δημοσιογραφική σας εντιμότητα και ακεραιότητα.

 
Α.Ζ. για το kozaniLife.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.