Ο Λευτέρης Ιωαννίδης σχετικά με την απόφαση του Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ για την «αγορά» εκτάσεων από τη ΔΕΗΣχόλιο του Δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη σχετικά με την απόφαση του Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ  για την ‘αγορά’ εκτάσεων από τη ΔΕΗ.

    Σε μια πρωτοφανή απόφαση προχώρησε το Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ με την μερική αποδοχή της πρότασης της ΔΕΗ για αγορά της έκτασης 837 στρεμμάτων,(της οποίας η χρήση έχει παραχωρηθεί στην ΔΙΑΔΥΜΑ), όπου ήδη λειτουργεί ΧΥΤΑ και στην οποία δρομολογείται η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων με την μέθοδο ΣΔΙΤ και επιπλέον για αγορά έκτασης 263 στρεμμάτων, στην οποία λειτουργεί σήμερα Χώρος Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) από την ΔΕΗ. Ως αντάλλαγμα, η ΔΙΑΔΥΜΑ θα δέχεται και θα διαχειρίζεται απόβλητα της ΔΕΗ.   

    Για εμάς, η παραπάνω απόφαση είναι απαράδεκτη για τους εξής λόγους:

Η ιδιαίτερα σοβαρή αυτή απόφαση λήφθηκε από ένα Δ.Σ. με ελλιπή σύνθεση και το οποίο δεν έχει την αναγκαία πολιτική νομιμοποίηση, καθώς δεν εκφράζονται οι νέες Δημοτικές Αρχές και τα νέα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Δυτ. Μακεδονίας, όπως αυτά προέκυψαν μετά τις εκλογές του Μαΐου 2014.

Παρά το ότι υπάρχει συλλογική απόφαση γύρω από το θέμα της διαχείρισης βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων, όπως αυτή προέκυψε από την  ευρεία σύσκεψη φορέων στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας για την μη αποδοχή της ΤΕΠΕΜ(τεχνικής περιβαλλοντικής μελέτης) του ΥΠΕΚΑ και την έναρξη διαλόγου, το Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ  επί της ουσίας  την αγνόησε και  προχώρησε σε δική του απόφαση, η οποία  ουσιαστικά προβλέπει την κατασκευή χώρου υποδοχής και επεξεργασίας βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων χωρίς διαβούλευση, χωρίς σαφείς όρους, χωρίς ενημέρωση και συμμετοχή των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης!

Το Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ αποφάσισε να αγοράσει από την ΔΕΗ εκτάσεις που έχουν απαλλοτριωθεί για την ανάγκη εξόρυξης λιγνίτη και οι οποίες διεκδικούνται από την τοπική κοινωνία για επαναπόδοση σε αυτήν.
Αγνοήθηκε η άποψη των Δημοτικών Αρχών που στην επικράτειά τους θα χωροθετηθούν αυτές οι δραστηριότητες (Κοζάνη και Εορδαία).  Στην περίπτωση δε του Δήμου Εορδαίας δεν υπήρχε καν εκπροσώπηση στην συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΔΣ.

Τέλος, για το έκτακτο της διαδικασίας, χρησιμοποιείται ως επιχείρημα  η ανάγκη άμεσης επίλυσης του ιδιοκτησιακού θέματος των εκτάσεων, όπου θα κατασκευαστεί η νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων με την μέθοδο ΣΔΙΤ. Για μια ακόμα φορά, δηλαδή, η περιοχή έρχεται ουσιαστικά προ τετελεσμένου και καλείται βιαστικά και χωρίς διάλογο να δεχθεί μια απόφαση ενάντια  στα συμφέροντά της.

Εμείς, ως παράταξη  έχουμε εκφράσει τις σοβαρές μας διαφωνίες και για το ίδιο το ΣΔΙΤ, διότι, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η σύμβαση δεν είναι συμφέρουσα για την περιοχή μας και απαιτείται η επαναδιαπραγμάτευσή της.

Σε κάθε περίπτωση αν πρέπει να επιλυθεί το θέμα της χωροθέτησης της μονάδας, αυτό θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την οποιαδήποτε προοπτική διαχείρισης βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων.

    Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι σοβαρή υπόθεση. Η διαχείριση δε των βιομηχανικών και επικινδύνων είναι ιδιαίτερη και απαιτεί, σωστό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό και αντιμετώπιση χωρίς δογματισμούς. Εμείς θέλουμε να συμβάλουμε δημιουργικά στην επίλυση αυτού του θέματος που ταλανίζει την περιοχή, αλλά και τη χώρα, η μεθόδευση όμως που ακολούθησε το Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ δυστυχώς  αντίκειται στην προαναφερθείσα θέση.

    Με απόφαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης ζήτησε την διενέργεια έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στη ΔΙΑΔΥΜΑ, με σκοπό την εκπροσώπηση των νέων Δημοτικών Αρχών σε αυτήν,  δεδομένου πως την επόμενη  περίοδο   θα ληφθούν δεσμευτικές,  για  την περιοχή και τα επόμενα 30 χρόνια, αποφάσεις. 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.