Χιόνια και ολικός παγετός τα προβλήματα των ορεινών χωριών σε Εορδαία και Κοζάνη



Της Τίνας Παπαντωνίου για το e-ptolemeos.gr:

Ο ολικός παγετός  και το χιόνι είναι οι “μουσαφιραίοι” των φετινών εορταστικών ημερών της Πρωτοχρονιάς στις περισσότερες ορεινές Κοινότητες της Εορδαίας και της Κοζάνης.  Βλάστη, Ερμακιά, Εμπόριο και Λιβαδερό “χάθηκαν” στο χιόνι και τα αποχιονιστικά συνεργεία κατά τόπους δίνουν μάχες με τα καιρικά φαινόμενα ώστε να κρατηθούν όλοι οι δρόμοι ανοιχτοί και οι ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα στις μετακινήσεις και την καθημερινότητά τους.

Ο “Π” επικοινώνησε με τους Πρόεδρους των Τοπικών αυτών Διαμερισμάτων και όλοι έκαναν λόγο για ολικό παγετό στα χωριά τους, καλώντας μάλιστα τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και δη στους οδηγούς τους οποίους και ενημέρωσαν να φέρουν πάντα στο όχημά τους τα χιονολάστιχα και τις αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς -παρά όπως είπαν τις προσπάθειες αποχιονισμού- ο καιρός αλλάζει συνεχώς στα υψόμετρα αυτά και η οδήγηση δυσχεραίνει.

Μικροπροβλήματα σημειώνονται όμως παρά τις προσπάθειες αποχιονισμού εντός των χωριών αφού η κλίση και η στενότητα των δρόμων σε πολλές περιπτώσεις καθιστά απαγορευτική τη διέλευση των αποχιονιστικών μηχανημάτων και οι κάτοικοι προσπαθούν προμηθευόμενοι αλάτι από τα Γραφεία των Διαμερισμάτων να καθαρίσουν όσο μπορούν το “μέρος” που τους αντιστοιχεί μπροστά από τα σπίτια τους.

Πάντως αξιοσημείωτο της έρευνας του “Π” για την κατάσταση στα ορεινά χωριά του τόπου μας είναι το γεγονός πως φέτος είναι λιγότεροι οι επισκέπτες αλλά ακόμη-ακόμη και οι ντόπιοι που επισκέφθηκαν τα μέρη αυτά για τις γιορτινές ημέρες.  Τα ορεινά χωριά Εορδαίας και Κοζάνης φόρεσαν τα “καλά” τους και αναμένουν τους επισκέπτες και για έναν ακόμη λόγο, αυτό της αναβίωσης πολλών εθίμων ιδιαίτερα αυτό των Γκέκηδων στο Εμπόριο και των Αράπηδων στο Λιβαδερό.

Ο Πρόεδρος της Βλάστης Μηνάς Δαλακιούρης τον οποίο ο “Π” πέτυχε την ώρα του καθήκοντος καθώς οδηγούσε το αποχιονιστικό μηχάνημα του χωριού διαβεβαίωσε τους πάντες πως οι δρόμοι θα παραμείνουν ανοιχτοί, κάλεσε όμως για ακόμη μια φορά όλους να φροντίζουν ώστε να διαθέτουν χιονολάστιχα και αντιολισθητικές αλυσίδες πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τη Βλάστη. “Από την πρώτη ώρα της χιονόπτωσης βγήκαν οι αλατιέρες και τα μηχανήματά μας όπως και της Περιφέρειας αλλά και του Δήμου και προσπαθούμε να κρατήσουμε ανοιχτό το εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυο. Χειρότερος εχθρός μας είναι η παγωνιά. Επικρατεί ολικός παγετός και σημειώνονται θερμοκρασίες περί τους -12 βαθμούς Κελσίου. Το χωριό μας είναι το πιο ορεινό της Εορδαίας με υψόμετρο 1.211 μ. και αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο γίνεται το έργο του αποχιονισμού”, τα χαρακτηριστικά λόγια του κ. Δαλακιούρη.  Μάλιστα, όπως μας ενημέρωσε αυτή τη στιγμή το ύψος του χιονιού στη Βλάστη είναι στους 30 πόντους και ήδη άρχισαν να καταφθάνουν και οι πρώτοι επισκέπτες, αρκετά μειωμένοι όμως σε σχέση με τις άλλες χρονιές, κάτι το οποίο οφείλεται όχι μόνο στις καιρικές συνθήκες αλλά κυρίαρχα στην οικονομική κρίση.

Παγωνιά επικρατεί και στο ορεινό Εμπόριο όπου και εκεί το χιόνι που έπεσε είναι πολύ.

Ο Πρόεδρος του Εμπορίου Αθανάσιος Μπόζιας επιβεβαίωσε μιλώντας στον “Π” την παρουσία αποχιονιστικών μηχανημάτων Περιφέρειας, Δήμου κ.ά. όπως επιβεβαίωσε επίσης και τα μικροπροβλήματα μέσα στους οικισμούς λόγω του ολικού παγετού. “Εδώ και μέρες επικρατούν θερμοκρασίες πολύ χαμηλές και ζούμε συνθήκες ολικού παγετού. Τα μηχανήματα έχουν καθαρίσει τους κεντρικούς δρόμους, έχει πέσει αλάτι και προσπαθούμε και εντός των στενών δρόμων του χωριού να καθαρίσουμε όσο μπορούμε”.  Και στο Εμπόριο όπως δήλωσε ο κ. Μπόζιας οι επισκέπτες έχουν αρχίσει να καταφθάνουν “σε μικρότερο όμως βαθμό σε σχέση με άλλες χρονιές”, ενώ κάλεσε όλους μέσω του “Π” να παρακολουθήσουν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς το έθιμο των Γκέκηδων που αναβιώνει στα σπίτια και την πλατεία του χωριού.

Μεγαλύτερο πρόβλημα εντός του οικισμού αντιμετωπίζει το Διαμέρισμα της Ερμακιάς όπως εκμυστηρεύτηκε μιλώντας στον “Π” ο Πρόεδρος του χωριού Δημήτριος Σακελλάρης όπου λόγω της κλίσης των δρόμων (απότομες ανηφόρες και κατηφόρες) αλλά κυρίως λόγω της στενότητας των οδών καθίσταται απαγορευτική -αν όχι επικίνδυνη-  η διέλευση των αποχιονιστικών μηχανημάτων.

Έτσι, όπως παρουσίασε ο κ. Σακελλάρης “από το Γραφείο του χωριού δίνουμε αλάτι στους κατοίκους -βγάλαμε και ανακοίνωση γι’ αυτό- ώστε ο κάθε ένας από εμάς να φροντίσει ώστε να καθαριστεί ο δρόμος μπροστά από το σπίτι ή το μαγαζί του. Όλα τα αποχιονιστικά μηχανήματα βγήκαν, καθάρισαν τους δρόμους και την εθνική οδό , όμως εγώ προσωπικά δεν διακινδυνεύω να στείλω σε τόσο κατηφορικούς δρόμους μηχανήματα. Είναι πολύ στενοί και ο πάγος που έχει σημειωθεί είναι ικανός να παρασύρει ακόμη και το μηχάνημα…”, τα λόγια του Προέδρου του χωριού, ο οποίος έδωσε τα συγχαρητήριά τους στους συγχωριανούς του και τα συνεργεία που προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς και προσπελάσιμους τους δρόμους.

“Είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα και ολικό παγετό αφού το χωριό μας και ειδικά η πλατεία του βρίσκεται σε υψόμετρο 1.034. Σημειώθηκαν μέχρι και -10 βαθμούς Κελσίου και όλα είναι παγωμένα, όμως είμαστε συνηθισμένοι. Το χιόνι για μας είναι ευλογία…”, σχολίασε, ευχόμενος σε όλους “υπομονή”.

Παγετός και μπόλικο χιόνι και στο Λιβαδερό της Κοζάνης με υψόμετρο 1.050 μ. όμως ο Πρόεδρος του χωριού Βασίλης Αγοραστός διαβεβαιώνει πως οι δρόμοι και εκεί είναι ανοιχτοί χάρη στις προσπάθειες των αποχιονιστικών μηχανημάτων.

“Οι οδικοί άξονες είναι ανοιχτοί. Έχουν ριχθεί στη ”μάχη” του αποχιονισμού όλα τα μηχανήματα και είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους επισκέπτες μας, ντόπιους και μη. Ήδη στο χωριό βρίσκονται πολλοί συμπολίτες μας από την Ελβετία, οι ξενιτεμένοι Λιβαδεριώτες που ήρθαν για να περάσουν στο χωριό τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς”, μας ενημέρωσε, καλώντας μάλιστα όλους τους επισκέπτες να βρεθούν στο Λιβαδερό την Πρωτοχρονιά όποτε και θα αναβιώσει το έθιμο των Αράπηδων, που περνά από γενιά σε γενιά, ένα έθιμο που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Βασίλη και τους ξενιτεμένους και όχι μόνο.

“Το χωριό έχει πολύ χιόνι, επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όμως είμαστε σε επιφυλακή και θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τους οδικούς άξονες ανοιχτούς”, σημείωσε.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.