Ανακοίνωση από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Δήμου Κοζάνης για επιδείνωση του καιρούΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΜΕ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ, ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΥΣ
ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε  από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση  θα παρουσιάσει ο καιρός στη Δυτική Μακεδονία   με κύρια χαρακτηριστικά,   χιονοπτώσεις , τους θυελλώδεις βοριάδες 7-9 μποφόρ στο Αιγαίο και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Τα προαναφερθέντα φαινόμενα Θα διατηρηθούν και τις επόμενες ήμερες όπως οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος θα είναι ολικός.

Η Αυτοτελής Δ/νση Πολιτικής Προστασίας  της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έχει ενημερώσει όλους τους φορείς που εμπλέκονται επιχειρησιακά, καθώς και τις Περιφερειακές Ενότητες  και τους Δήμους της Περιφέρειας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού.
 
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Χρησιμοποιούμε αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου απαιτείται.
Μετακινούμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας και εφ’ όσον είναι απαραίτητο.
Προτιμούμε κεντρικούς δρόμους και ενημερώνουμε τους οικείους μας για την ακολουθούμενη διαδρομή.
Φροντίζουμε ώστε  το αυτοκίνητο  μας να είναι εφοδιασμένο με αρκετά καύσιμα.
Μειώνουμε την ταχύτητα  και αφήνουμε αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.
Διατηρούμε το σπίτι σε ζεστό περιβάλλον και παραμένουμε μέσα σ ‘αυτό.
Ελέγχουμε το δίκτυο ύδρευσης του σπιτιού όπως και του ηλιακού θερμοσίφωνα.
Απομονώνουμε ή καλύτερα εκκενώνουμε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια του χειμώνα.
Κλείνουμε το κεντρικό διακόπτη παροχής νερού, σε περίπτωση παγοποίησης των         κεντρικών σωλήνων.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε νερό, για την απομάκρυνση του χιονιού και του πάγου.
Προμηθευόμαστε εξοπλισμό (φτυάρια, αλάτι) για τον καθαρισμό του χιονιού .
Αποφεύγουμε να είμαστε έξω κατά τη χιονοθύελλα εφόσον είναι δυνατόν.
Χρησιμοποιούμε κατάλληλα ρούχα για ντύσιμο, προτιμούμε ρούχα ζεστά, ελαφριά με πολλά   στρώματα,  παρά ένα βαρύ ρούχο.
Αν πρόκειται να μετακινηθείτε να ενημερώνεστε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pdm.gov.gr  

 

Από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κοζάνης

Με αφορμή την επιδείνωση του καιρού, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κοζάνης ενημερώνει ότι βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς, που εμπλέκονται επιχειρησιακά για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. Επίσης, προληπτικά, ενημερώνει τους δημότες για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

Συγκεκριμένα, καλεί τους κτηνοτρόφους της περιοχής να προμηθευτούν τα αναγκαία για τη διατροφή και ασφάλεια των εκτρεφόμενων ζώων τους, καλεί τους οδηγούς να προμηθευτούν χειμωνιάτικα λάστιχα και αντιολισθητικές αλυσίδες για τα οχήματά τους, και σε περιπτώσεις ακραίων φαινομένων, καλεί όλους τους συνδημότες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές, που πιθανόν να αποκλειστούν, δίνοντας προσοχή στις Οδηγίες της τροχαίας.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.