Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού με καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία!



Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε   από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι της Κυριακής (28-12-2014) και από τα δυτικά, με ισχυρές βροχές  ,καταιγίδες και  χιονοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά: Στη Δυτική Μακεδονία, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες,  που από τις απογευματινές ώρες της  Κυριακής (28-12-2014).   θα ενταθούν. Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και πιθανόν πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
   
Την Κυριακή θα επικρατήσουν ισχυροί Νότιοι Άνεμοι που  στα Πελάγη  θα φτάσουν τα 8 με 9 ΜΠΟΦΟΡ  

Η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας    έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες  υπηρεσίες της Περιφέρειας καθώς και τις Περιφερειακές Ενότητες  και τους Δήμους της  Περιφέρειας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί , μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.
 
Ειδικότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ

Μέτρα   και Οδηγίες Αυτοπροστασίας από πλημμύρες

Ελέγχουμε τα φρεάτια έξω από το σπίτι μας και βεβαιωνόμαστε ότι δεν είναι φραγμένα
Ελέγχουμε τις υδρορροές του σπιτιού μας αν λειτουργούν κανονικά.
Φροντίζουμε ώστε να γίνει καθαρισμός , απόφραξη και συντήρηση των φρεατίων στα οποία καταλήγουν    τα νερά της βροχής και ανήκουν στην ιδιοκτησία μας.
Φροντίζουμε να υπάρχει σχάρα απορρόφησης των οβριών υδάτων για να μην πλημμυρήσουν αυλές και υπόγειοι χώροι.
Προσοχή σε αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
Μεταβάλετε το πρόγραμμα των μετακινήσεών σας ώστε να μην συμπέσουν στην αιχμή των καιρικών  φαινομένων.
Δεν  διασχίζουμε χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ-ΠΑΓΕΤΟ
 
Χρησιμοποιούμε αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου απαιτείται.
Μετακινούμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας και εφ’ όσον είναι απαραίτητο.
Προτιμούμε κεντρικούς δρόμους και ενημερώνουμε τους οικείους μας για την ακολουθούμενη διαδρομή.
Φροντίζουμε ώστε  το αυτοκίνητο  μας να είναι εφοδιασμένο με αρκετά καύσιμα.
Μειώνουμε την ταχύτητα  και αφήνουμε αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.
Διατηρούμε το σπίτι σε ζεστό περιβάλλον και παραμένουμε μέσα σ ‘αυτό.
Ελέγχουμε το δίκτυο ύδρευσης του σπιτιού όπως και του ηλιακού θερμοσίφωνα.
Απομονώνουμε ή καλύτερα εκκενώνουμε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια του χειμώνα.
Κλείνουμε το κεντρικό διακόπτη παροχής νερού, σε περίπτωση παγοποίησης των κεντρικών σωλήνων.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε νερό, για την απομάκρυνση του χιονιού .
Προμηθευόμαστε εξοπλισμό (φτυάρια, αλάτι) για τον καθαρισμό του χιονιού .
Αποφεύγουμε να είμαστε έξω κατά τη χιονοθύελλα εφόσον είναι δυνατόν.
Χρησιμοποιούμε κατάλληλα ρούχα για ντύσιμο, προτιμούμε ρούχα ζεστά, ελαφριά με πολλά   στρώματα,     παρά ένα βαρύ ρούχο.
Αν πρόκειται να μετακινηθείτε να ενημερώνεστε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pdm.gov.gr 

 

Από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κοζάνης

Με αφορμή την επιδείνωση του καιρού, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κοζάνης, προληπτικά, ενημερώνει τους δημότες για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

Συγκεκριμένα, καλεί τους κτηνοτρόφους της περιοχής να προμηθευτούν τα αναγκαία για τη διατροφή και ασφάλεια των εκτρεφόμενων ζώων τους, καλεί τους οδηγούς να προμηθευτούν χειμωνιάτικα λάστιχα και αντιολισθητικές αλυσίδες για τα οχήματά τους, και σε περιπτώσεις ακραίων φαινομένων, καλεί όλους τους συνδημότες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις δίνοντας προσοχή στις Οδηγίες της τροχαίας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.