Ο Δήμος Κοζάνης και η ηλεκτροκίνησηΟ Δήμος Κοζάνης σε συνεργασία με τη ΔΕΗ Α.Ε συμμετέχει στο 1ο  πιλοτικό έργο ηλεκτροκίνησης Green eMotion.

To Green eMotion είναι µια κοινοπραξία από 43 εταίρους από τους τοµείς της βιοµηχανίας, της ηλεκτρικής ενέργειας, των κατασκευαστών ηλεκτρικών οχηµάτων, κοινοτικών αρχών, πανεπιστηµίων και κέντρων ερευνών.

Πρωταρχικός στόχος των «43» είναι η συνένωση των δυνάµεών τους, ώστε να καθορισθούν οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές που θα επιτρέψουν την ταχεία ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Γι΄αυτό και πραγµατοποιούνται συνεχώς έρευνες και επιδείξεις, ώστε να δηµιουργηθεί ένα κοινά αποδεκτό και φιλικό στους χρήστες πλαίσιο για την ανάπτυξη της Ηλεκτροκίνησης, το οποίο να συνδυάζει:

• ταχεία προσαρµογή µε διαφορετικά συστήµατα και αναπτυσσόµενες τεχνικές λύσεις και
• δηµιουργία ενός βιώσιµου επιχειρηµατικού περιβάλλοντος.

Η ΔΕΗ από την πρώτη στιγµή αγκάλιασε αυτή τη σηµαντική προσπάθεια και αποτελεί έναν από τους 43 εταίρους που υλοποιούν το Πρόγραµµα Green eMotion, έχοντας αναλάβει τη δηµιουργία πιλοτικού έργου ηλεκτροκίνησης δεύτερης  γενιάς στην πόλη της Κοζάνης και επέκταση της πιλοτικής εγκατάστασης στην Αθήνα.

Στο Δήμο Κοζάνης έχουν εγκατασταθεί οχτώ σταθμοί φόρτισης.

Βήματα σε εξέλιξη: Η υλοποίηση της καινοτόμου δράσης λειτουργίας των φορτιστών σε συνεργασία με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα που έχουν εγκατασταθεί από τον Δήμο Κοζάνης σε οροφές σχολείων.

Το θέµα της Ηλεκτροκίνησης που προωθείται µέσω του Green eMotion, στο οποίο συµµετέχει ως πιλότος ο Δήμος Κοζάνης, είναι πολύ σηµαντικό, γιατί:

• Αφορά τις αναγκαίες υποδοµές για φόρτιση, ταχεία ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης

• Θα συµβάλλει στον εκσυγχρονισµό του Ευρωπαϊκού Ηλεκτρικού Συστήµατος και στην ανάπτυξη και καλύτερη αξιοποίηση  των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας.Με το Green eMotion µελετώνται «λύσεις» για πολλούς τοµείς, όπως: «έξυπνα δίκτυα», καινοτοµίες ICT, κινητικότητα στις αστικές περιοχές, διαφορετικοί τύποι ηλεκτρικών οχηµάτων
(επιβατικά αυτοκίνητα, λεωφορεία, υβριδικά οχήµατα κλπ), ασφαλής επαναφόρτιση µπαταριών µε διαφορετικές τεχνολογίες φόρτισης κλπ.

Τα σηµαντικότερα επιτεύγµατα που επιδιώκονται είναι:
• Υιοθέτηση προδιαγραφών για ένα συνεχώς αναπροσαρµοζόµενο σύστηµα ηλεκτροκίνησης.
• Κατάλληλη αρχιτεκτονική ΙΤ για µια ευρωπαϊκή αγορά υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης, που θα διασφαλίζει τον ανταγωνισµό και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
• Βελτιστοποίηση των λειτουργιών δικτύων και υποδοµών φόρτισης.
• Δηµιουργία υπηρεσιών roaming και χρήσης υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης ανεξάρτητα από τον πάροχο και την γεωγραφική περιοχή φόρτισης.
• Βέλτιστη λειτουργικότητα των ηλεκτρικών οχηµάτων σε πραγµατικές συνθήκες.

Μέχρι σήµερα µε το Green eMotion:
• Πάνω από 2.000 ηλεκτρικά οχήµατα χρησιµοποιούνται στις περιοχές επιδείξεων.
• Έχει δηµιουργηθεί ένα δίκτυο µε πάνω από 2.500 σηµεία φόρτισης.
• Εκτιµάται ότι στην Ευρώπη το 2015 τα ηλεκτρικά οχήµατα θα προσεγγίσουν τις 70.000 και τα σηµεία φόρτισης θα ξεπεράσουν τις 80.000.Αποτελεί µέρος της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας  European Green Cars Initiative – EGCI για την υποστήριξη της έρευνας και ανάπτυξης για λύσεις στις οδικές µεταφορές και διεύρυνση της χρήσης Ανανεώσιµων Πηγών. Υιοθετήθηκε επίσηµα και ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επιτροπήστις 31 Μαρτίου 2011. Από τότε µέχρι σήµερα εκπονούνται συνεχώς εργασίες µε σκοπό την ταχεία ανάπτυξη της Ηλεκτροκίνησης στην Ευρώπη.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.