Κάλεσμα σε συνέλευση του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων – Κατασκευών & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης



Οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής βλέπουν κάθε μέρα τα προβλήματα τους να μεγαλώνουν. Το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ Α.Ε είδαν το μισθό τους να μειώνεται. Μειώσεις έως 40% στο μόνιμο προσωπικό, μειώσεις που φτάνουν ακόμα και 50% στους εργαζόμενους στα οκτάμηνα. Όλο και χαμηλότερα πληρώνεται η εργατοώρα στις εργολαβίες λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ των εργολάβων. Αποτέλεσμα ήταν πέρα από την πτώση του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων και το κλείσιμο πολλών μικροκαταστημάτων που πιέζονται έτσι και αλλιώς από την αντιλαϊκή πολιτική.

Τα ατυχήματα στους χώρους δουλειάς αυξάνονται λόγω της έλλειψης προσωπικού και της εντατικοποίησης της εργασίας, ενώ ταυτόχρονα δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με αποτέλεσμα πολλά ατυχήματα και να θρηνούμε κάθε τόσο θύματα.
Η ανεργία έχει φτάσει στα ύψη με εκατομμύρια κυρίως νέους να ζουν στην εξαθλίωση, ενώ ταυτόχρονα η πολιτική περιορισμού της αξιοποίησης του λιγνίτη οδήγησε στο χάσιμο χιλιάδων θέσεων εργασίας από την περιοχή κάτι το οποίο θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.
Ο λαός πληρώνει ακριβά το ρεύμα, ενώ βλέπει το εισόδημα του συνεχώς να πέφτει από τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης. Οι φτωχοί αγρότες βλέπουν το κόστος παραγωγής συνεχώς να μεγαλώνει λόγω ακριβής κιλοβατώρας με αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα τους. Παράλληλα λόγω της υπερεκμετάλλευσης του περιβάλλοντος για μεγαλύτερα κέρδη επιδεινώνονται συνεχώς οι όροι διαβίωσης για το λαό της περιοχής (ποιότητα νερού, καρκίνοι κ.α) μιας και βλέπουν την μόλυνση και τη ρύπανση να αυξάνονται.
Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο !!!
Δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάμε ούτε βήμα πίσω.
Οι φορείς που υπογράφουμε αυτό το κάλεσμα αποφασίσαμε ότι η αδράνεια δεν οδηγεί πουθενά και πρέπει να αναλάβουμε δράση για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας.
Διεκδικούμε :

    Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλο το προσωπικό (μόνιμους, οκταμηνίτες – διμηνίτες, εργολαβικούς). Να επιστραφούν όλες οι απώλειες στο ύψος του 2009. Να συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας (οκτάμηνα, εργολαβίες) στη σύμβαση που θα υπογραφεί από τη ΓΕΝΟΠ στη λογική ίσης αμοιβής για ίση εργασία. Κανένας εργαζόμενος μέσα σε χώρο της ΔΕΗ Α.Ε κάτω από το 851μικτά βασικό μισθό. Αναγνώριση όλων των τριετιών, κανένας ηλικιακός διαχωρισμός (όπως κάτω των 25 και άνω)
    Άμεση προκήρυξη θέσεων μόνιμης και σταθερής εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε χώρου δουλειάς. Δημιουργία 5ης φυλακής στα Ορυχεία. Να ακολουθείτε η σωστή συντήρηση του εξοπλισμού έτσι ώστε να μειώνονται οι κίνδυνοι ατυχημάτων και να ενισχυθεί η ασφάλεια των εργαζομένων. Αντικατάσταση παλιών μονάδων με νέες. Άμεση έναρξη της κατασκευής της μονάδας Πτολεμαΐδα 5. Να μετράει στο όριο ηλικίας η προϋπηρεσία των εργαζομένων στη ΔΕΗ Α.Ε. για τις προσλήψεις στο μόνιμο προσωπικό.
    Λειτουργία Επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας με αποφασιστικές αρμοδιότητες. Βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, με γιατρούς εργασίας και όλο το απαραίτητο προσωπικό.
    Άμεση μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών (Ποντοκώμης, Μαυροπηγής, Ακρινής, Αγ. Αναργύρων) με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ Α.Ε. Τήρηση όλων των περιβαλλοντικών όρων από τη ΔΕΗ Α.Ε. και το Κράτος. Χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ για μελέτη βιωσιμότητας και επιδημιολογικής μελέτης. Να τηρηθούν όλα τα επιστημονικά κριτήρια (προστασία υδροφόρου ορίζοντα, πανίδας και χλωρίδας) η ιδιαιτερότητα της περιοχής λόγω της περιβαντολλογικής επιβάρυνσης και να γίνει ολοκληρωμένη ενημέρωση του λαού και τω φορέων της περιοχής για τη δημιουργία του Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων στο Ορυχείο Καρδιάς.
    Ενέργεια κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα. Να μην προχωρήσει η πώληση του ΑΔΜΗΕ και της «μικρής ΔΕΗ». Να επεκταθεί το δίκτυο της τηλεθέρμανσης και σε άλλες περιοχές.
    Αύξηση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης και αξιοποίηση του για τον λόγο που υπάρχει και όχι για έργα βιτρίνας. Αποκατάσταση των εδαφών από τη ΔΕΗ Α.Ε και απόδοση τους στην τοπική κοινωνία.

Το παραπάνω πλαίσιο πιστεύουμε ότι είναι προς συμφέρον όλων των εργαζομένων και του λαού της περιοχής και μπορεί να μας ενώσει. Εναντία στον κοινωνικό αυτοματισμό που εσκεμμένα καλλιεργούν διχάζοντας μας για να περάσουν τα σχέδια τους πιο εύκολα.
Στα πλαίσια αυτά καλούμε τα μέλη μας, τους εργαζόμενους της περιοχής, τους άνεργους, όλο το λαό της περιοχής να συμμετέχουν στην συνέλευση που οργανώνουμε την Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου 2014 στις 19:00μ.μ στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης με στόχο να πάρουμε για αποφάσεις για το πώς θα διεκδικήσουμε τα αιτήματα μας.
Παράλληλα απαντάμε στη νέα επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στο λαό με νέα αντιλαϊκά μέτρα (απελευθέρωση απολύσεων, περιορισμός συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, άνοιγμα του ασφαλιστικού, νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό κτλ. με μαζική συμμετοχή στην 24ωρη Πανεργατική Απεργία στις 27 Νοέμβρη.

    Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων – Κατασκευών & συναφών Επαγγελμάτων Νομού Κοζάνης.
    Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια. (ΣΕΕΕΝ)

3. Σύλλογος Περιβάλλοντος Ποντοκώμης
4. Σύλλογος Περιβάλλοντος Μαυροδενδρίου.
5. Σύλλογος Ανέργων και Ανάπτυξης Αγ.Δημητρίου – Ρυακίου
6. Ομάδα Γυναικών Ποντοκώμης.

E-mail : s.e.m.e.s.e@hotmail.com  &  somatiometalloy@yahoo.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.