Προς Συνήγορον του Πολίτη – Ανοικτή επιστολή του Ζήση Κοντογούνη



Καταγγέλλω τον Δήμο Κοζάνης και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας για σοβαρές ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ  παρατυπίες και το Δήμο σε σκόπιμες ενέργειες σε βάρος της Δυτ. Μακεδονίας, της Κοζάνης  της υγείας των πολιτών της και εμού, σε σχέση με την κατασκευή  του νέου σταθμού ΕΚΑΒ  Δ. Μακεδονίας,

Συγκεκριμένα:

*Ο Δήμος Κοζ άνης την20-12-2012 απεφάσισε κατόπιν εντολής του  Υπ. Υγείας κ Λοβέρδου (έγγρ.Υ 4δ /Π. ΟΙΚ.140565) να αναλάβει την υλοποίηση του έργου της κατασκευής του νέου σταθμού ΕΚΑΒ  Δ. Μακεδονίας, με βάση την ΥΦΙΣΤΑΜΈΝΗ μελέτη.  Αντ αυτού  ο Δήμος έκανε δική του μελέτη και προχωρεί στην υλοποίηση του έργου.

Σύμφωνα με τις αρχές της σωστής διοίκησης  αλλά και  το έγγρ υπ. αρ. 31489/την ΑΠΟΚΕΝΤΡ. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ- Δ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ «.προ της υλοποίησης κάθε Δημ. έργου απαιτούνται .σχεδιασμός και μελέτη του έργου, η εκτίμηση του περιβάλλοντικών επιπτώσεων .η εξασφάλιση των απαραιτήτων χώρων». Είναι φανερό ότι η μελέτη αυτή γίνεται από εξουσιοδοτημένη αρχή και με βάση την υπάρχουσα Νομοθεσία. Αλλιώς θα ίσχυε η αρχή  « Γιάννης ς πίνει Γιάννης κερνάει». Ποια υπηρεσία βεβαιώνει ότι το οικοπεδάκι των 1211 τμ που επελέγη  (793 τ.μ μετά την αφαίρεση του υποχρεωτικού 30% για φυτοφύτευση)  μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός Παραρτήματος ΕΚΑΒ (376 Π.Δ.);  Ποιος μελετητής βεβαίωσε ότι τα 1211 τμ επαρκούν για την ανάπτυξη των χώρων του Παραρτήματος Δ. Μακεδονίας; Κανείς, εκτός του ποινικώς υπόπτου Δήμου Κοζάνης.

*Η  Ενδ.Διαχ.. Αρχή  ζήτησε αυτή τη μελέτη , ως όφειλε, απ τον Δήμο Κοζάνης , καθώς  επίσης και εζήτησενα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται για Δημόσια έργα  (έγγρ. 10805 της ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘ. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ και  6542 της Ε.Δ. Αρχής ΠΕΡΙΦ. Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ). Παρ ότι δεν πήρε καμιά σχετική μελέτη, που να ανταποκρίνεται στην απαίτηση του νόμου , για το χώρο και τους λόγους της επιλογής του, αρκέστηκε στην απλή κτιριακή μελέτη του Δήμου κκαι βεβαιώνει ότι όλα βαίνουν καλώς!\

* Ο Δήμαρχος Κοζάνης επί 10 χρόνια  με βεβαίωνε ότι θα προχωρούσε στην ανταλλαγή του Δημ. οικοπέδου των 1211 τμ δίπλα στην κλινική μου με ένα καλύτερο δικό μου προκειμένου να επεκτείνω την κλινική και επί πλεον να δημιουργήσω κέντρο αποκατάστασης , που λείπει απ τη Δ. Μακεδονία.  Την 2-9-2010 ο Δήμος με πληροφορεί ότ το ΕΚΑΒ με πρόσφατο αίτημά του ζητά την παραχώρησή  οικοπέδου στα Κοίλα και έτσι  σύντομα θα προχωρήσει στην ανταλλαγή οικοπέδων που έχω ζητήσει. (Το  Υπ Γεωργίας είχε παραχωρήσει 10 στρ. δι εγγρ.  Του υπ αρ.366  για ΕΚΑΒ στα Κοίλα, κοντά στο Νοσ/μείο και δίπλα απ τον κόμβο της Εγνατίας, όπως αρμόζει στο Παράρτημα ΕΚΑΒ , που θα εξυπηρετούσε όλη τη Δυτ. Μακεδονία). Μέχρι 2 μήνες προ της 20-12-2912 η στάση του Δήμαρχου είναι ίδια. Ξαφνικά  όλα άλλαξαν. Το ΕΚΑΒ , δηλ. ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ Λάρισας . χωρίς καμιά έγγραφη εξουσιοδότηση ότι εκπροσωπεί το Κεντρικό ΕΚΑΒ, επιμένει ότι το οικοπεδάκι είναι το κατάλληλο οικόπεδο  και  η Δημοτική πλειοψηφία εγκρίνει το οικοπεδάκι.

Εγώ ρωτώ : γιατί  ο δ/της του ΕΚΑΒ Λάρισας ζήτησε πρώτα το το οικόπεδο στα ΚΟΊΛΑ και στη συνέχεια Τι τον έκανε να αλλάξει γνώμη και να προτιμήσει το οικοπεδάκι; Ποια είναι η αλληλογραφία της αίτησης και επίσης  η αλληλογραφία της απόρριψης των 10 στρ; Σε έγγραφή μου αίτηση η απάντηση του Δήμου (έγγρ. 946) ήταν ότι «. όπως προκύπτει απ τα αρχεία μας δεν έχει υποβληθεί προς την υπηρεσία μας ΓΡΑΠΤΟ αίτημα απ το ΕΚΑΒ για παραχώρηση οικοπέδου στην περιοχή Κοίλων.»   Δηλ . ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ  δήθεν συνεννοήσεις,  κουβέντα να γίνεται, για το θεαθήναι. Η απόφαση ήτανε παρμένη ήδη. Η συμφωνία έγινε κάτω απ το τραπέζι  με αμοιβαία ωφέλεια  βέβαια, παρά την εκπεφρασμένη γνώμη του Δήμαρχου ότι το οικόπεδάκι είναι ακατάλληλο για ΕΚΑΒ, πολύ μικρό , μακριά απ το Νοσ/ομείο, μέσα στον ιστό της πόλης κλπ. Φαίνεται ότι η τα λύτρα ήταν καλά για να αλλάξει γνώμη..

Ποια συμφέροντα κρύβονται;

α. Τα πολλά κέντρα Αποκατάστασης της Θεσσαλίας που τώρα εξυπηρετούν τη Δ.  Μακεδονία,  δε θέλουν προφανώς ένα τοπικό ανταγωνιστικό κέντρο.

β. Ο Δ/ντής του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ Λάρισας σήμερα είναι και δ/ντής του DE FACTO ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΈΝΟΥ «παραρτήματος» του ΕΚΑΒ Δ. Μακεδονίας. Μεγαλομανία; Πατριωτικός τοπικισμός Ίσως. Το πιθανότερο είναι  το γεγονός ότι πίσω απ το ΕΚΑΒ και τη διακίνηση  ασθενών κρύβονται μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

*Τα Υπουργεία Υγείας , και Εσωτερικών έδωσαν εντολή  (έγγρ.Υ4δ/Γ.Π. 19174 και20928 και4163 να γίνει έρευνα. Ουδεμία απάντηση απ τους αρμόδιους…, ένω ήδη το έργο έχει δρομολογηθεί.

*Σε ερώτηση  μου στον τότε Δήμαρχο γιατί προτιμήθηκε το οικοπεδάκι των 790 τμ απ τα 10 στρ. που ήταν διαθέσιμα , η απάντηση του ήταν να «ρωτήσω τον δ/ντή του ΕΚΑΒ Λάρισας»!!! ( έγγρ. 10691)

*Θεωρώ ότι η δράση του πρώην Δημάρχου  προκαλεί μεγάλη βλάβη στα συμφέροντα της Κοζάνης, υποβαθμίζει την πόλη, αυξάνει την ανεργία ,200 και πλέον θέσεις εργασίας χάνονται και  θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών της Δ. Μακεδονίας ( το ΕΚΑΒ υποτίθεται κατά το ΠΔ 376 θα εξυπηρετεί όλη τη Δ. Μακεδονία, και φυσικά και τη δική μου.

*Επί πλέον ευθύνη έχουν και ο τωρινός Δήμαρχος  και ο νυν Περιφερειάρχης για την αδράνεια που επιδεικνύουν στο πρόβλημα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.