Τρία νέα κρούσματα με ασθενείς που κινδύνεψαν στα Σκόπια – Από το Ν. Κοζάνης άλλη μία περίπτωση

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν τα κρούσματα επικίνδυνων οδοντιατρικών υπηρεσιών σε Ελληνες ασθενείς που λόγω κόστους καταφεύγουν σε αμφίβολης ποιότητας και ασφάλειας οδοντιατρεία και κλινικές της ΠΓΔΜ.

Μερικές εβδομάδες μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης της 14χρονης μαθήτριας από την Κοζάνη, που κινδύνεψε σοβαρά από ακατάσχετη αιμορραγία έπειτα από μικροεπέμβαση εξαγωγής νεογιλού δοντιού στη Γευγελή, έγιναν γνωστά χθες άλλα τρία περιστατικά, με αφορμή το 34ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Μόλις την περασμένη Πέμπτη, 78χρονος ασθενής, επίσης από τον νομό Κοζάνης, νοσηλεύτηκε στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας, κι αυτός με ακατάσχετη αιμορραγία.

Ο ασθενής πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και είχε υποβληθεί σε επέμβαση τοποθέτησης εμφυτευμάτων σε οδοντιατρείο στη Γευγελή. Σύμφωνα με την οδοντίατρο Σοφία Τζήκα από την Κοζάνη, δεν προηγήθηκε μέτρηση των επιπέδων σακχάρου στον ασθενή, όπως ήταν απαραίτητο, προκειμένου να ρυθμιστούν με αγωγή πριν από την επέμβαση ή αυτή να αναβληθεί.

Αδιαφορία

Σε άλλες δύο περιπτώσεις ασθενών από το Κιλκίς και από τη Θεσσαλονίκη, 57 και 59 ετών αντίστοιχα, που έπασχαν αμφότεροι από καρκίνο του στόματος, οι οδοντίατροι που έκαναν τη διάγνωση όχι μόνο δεν τους παρέπεμψαν ως όφειλαν σε γιατρό αντίστοιχης ειδικότητας, αλλά προέβησαν και σε εξαγωγή δοντιών, κάτι που σύμφωνα με τους οδοντιάτρους είναι απαγορευτικό στη διεθνή πρακτική, καθώς επιταχύνει την τοπική επέκταση του νεοπλάσματος και διευκολύνει τη μετάσταση σε περιοχικούς λεμφαδένες ή ακόμη και σε απομακρυσμένα όργανα.

Με βάση σχετική δημοσιευμένη μελέτη, σε ασθενείς με καρκίνο του στόματος που έχουν υποστεί επεμβατικές οδοντιατρικές εργασίες όπως οι οδοντικές εξαγωγές, η πενταετής επιβίωση μειώνεται στο 65% από το αρχικό 92%. Και οι δύο ασθενείς παρουσίασαν έντονους πόνους μετά την εξαγωγή και διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης για τη ριζική εκτομή του καρκίνου στη Γναθοχειρουργική Κλινική.

«Η οδοντιατρική λειτουργεί σε απόλυτη συνάρτηση με τη γενική υγεία. Η υγεία δεν είναι προϊόν και ο ασθενής δεν είναι καταναλωτής υπηρεσιών υγείας», ανέφερε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθ. Δεβλιώτης, σημειώνοντας πως ορισμένοι συνάδελφοί του στη γειτονική χώρα αντιμετωπίζουν τους Ελληνες ασθενείς ως πελατεία ευκαιρίας.

«Μια οδοντιατρική πράξη στην ΠΓΔΜ διαρκεί όσο χρειαζόμαστε εδώ μόνο για να πάρουμε το ιστορικό του ασθενούς», επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθ. Κατσίκης, και προσέθεσε πως ακόμα και η μη παραπομπή ενός ασθενούς στον ειδικό γιατρό έπειτα από κάποια διάγνωση αποτελεί πειθαρχική και δεοντολογική παράβαση που πρέπει να τιμωρείται.

Η στοματική κοιλότητα είναι ο πρόδρομος της διάγνωσης πολλών ασθενειών, ενώ πολλά στοματικά νοσήματα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη γενική υγεία, όπως π.χ. η περιοδοντίτιδα στη λειτουργία του καρδιακού μυ, στην αδυναμία ρύθμισης του διαβήτη, στον πρόωρο τοκετό κ.ά.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
Από το Έθνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.