Πολυδιάστατη η «μάστιγα» της αναζήτησης Ιατρικών Υπηρεσιών σε γειτονικά κράτη των Βαλκανίων



Μετά τις τελευταίες διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα με τη 14χρονη κοπέλα που κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της έπειτα από την εξαγωγή νεογιλών δοντιών σε γειτονικό Βαλκανικό κράτος, εντύπωση μας προκάλεσε ότι ένα μεγάλο ποσοστό δεν στάθηκε καν στο γεγονός και τη σοβαρότητά του.

Το μεγάλο ζήτημα κάποιων, τέθηκε για την οικονομική διαφορά μεταξύ των ιατρικών υπηρεσιών των Βαλκανικών χωρών και της χώρας μας.

Το θέμα έχει ένα  τεράστιο κενό της πολιτείας με πολιτικές ευθύνες, το οποίο αφήνει εκτός τις οδοντιατρικές εργασίες από τα ασφαλιστικά ταμεία, ουδείς σήμερα έχει ασφαλιστική κάλυψη για οδοντιατρικές εργασίες. Γιατί…; Είναι πολυτέλεια να απαιτούμε δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη? Πού βρίσκονται οι κύριοι Βουλευτές του τόπου μας, εκ των οποίων του ενός,  όταν του τέθηκε σχετικό ερώτημα απάντησε : «Δεν είμαστε αρμόδιοι».

Αντί λοιπόν να φαγωνόμαστε μεταξύ μας, σκεφτείτε αντίστροφα… αν σήμερα υπήρχε ασφαλιστική κάλυψη θα πηγαίναμε ακόμη σε γειτονικά Κράτη;

Και εν τέλει, πώς περιμένουμε να συμβεί ένας κύκλος εργασιών αν φεύγει χρήμα από την πόλη μας. Αρκετοί πρόλαβαν να σχολιάσουν πριν σκεφτούν την ιδιότητά τους (Ελεύθεροι επαγγελματίες)…

Επειδή το νόμισμα έχει δύο όψεις, ρωτήσαμε τον κ Καραγιαννίδη για το αν στην περιοχή μας υπάρχουν καταγεγραμμένες καταγγελίες αντίστοιχες του τελευταίου επεισοδίου με τη 14χρονη και μας απάντησε : “Σαφώς και σε όλους τους χώρους υπάρχουν κακοί συνάδελφοι, δεν μας έχει καταγγελθεί μέχρι στιγμής αντίστοιχο περιστατικό παρά μόνο δεχόμαστε καταγγελίες κακών συμπεριφορών συναδέλφων, αν όμως συνέβη και δεν έχει φτάσει σε μας αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, σας διαβεβαιώνω ότι η περιοχή μας έχει πολύ σοβαρούς επιστήμονες» .

Οι περισσότεροι ίσως δε γνωρίζουν και ίσως αγνοούν ότι ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ν. Κοζάνης είναι ένας υπερδραστήριος σύλλογος ο οποίος έχει κάνει μία μεγάλη διαδρομή και αγώνα για να προσφέρει στους πολίτες του Ν. Κοζάνης που έχουν ανάγκη ιατρικές υπηρεσίες χωρίς κόστος.

Στα ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος με την 14χρονη από το kozaniLife.gr, γιατί οι οδοντίατροι δεν ρίχνουν τις τιμές και στο γεγονός ότι υπάρχουν κακοί οδοντίατροι και στο γεγονός ότι οι οδοντίατροι επιβάλλεται να παίρνουν ιστορικό, σας απαντούμε ευθείς εξαρχής παρακάτω, μιας και η συνάντησή μας με τον Αντιπρόεδρο κ. Καραγγιαννίδη διήρκησε 2ώρες.

Μέσα από αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που είχαμε για τη δράση του Οδοντιατρικού Συλλόγου , προκύπτει ότι ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ν. Κοζάνης αν όχι προσέφερε, τουλάχιστον προσπάθησε να παρέχει στους κατοίκους του Νομού «δωρεάν» ιατρικές υπηρεσίες.

Πιο συγκρεκριμένα:
Tο φθινόπωρο του 2011 με επικεφαλής Πρόέδρο  του Οδοντιατρικού Συλλόγου τον κ. Ζέρβα, ο οδοντιατρικός σύλλογος προσφέρθηκε με αφορμή τη δημιουργία του κοινωνικού ιατρείου, να παρέχει καθημερινά τις ιατρικές του υπηρεσίες στους πολίτες που έχουν ανάγκη, δωρεάν. Το ζήτημα αυτό, βρήκε την πλειοψηφία των Οδοντιάτρων του συλλόγου σύμφωνους και το μόνο που έμενε ήταν πλέον η εφαρμογή της κοινωνικής αυτής προσφοράς. Τρικλοποδιά στο σχέδιο του οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης όμως έβαλε το Μαμάτσειο Νοσοκομείο .  Όταν τους ζητήθηκε να παρέχουν στέγη για πάρει σάρκα και οστά η πρόταση του Οδοντ/κού συλλόγου Ν.Κοζάνης, η απάντηση του «Νοσοκομείου μας» ήταν ότι δεν μπορεί να εξετάζει ανασφάλιστους.

Να σημειώσουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία του Οδοντιατρικού Συλλόγου υποστηρίζεται έως και σήμερα.

Το 2002 πρόεδροι των Οδοντιατρικών Συλλόγων ανά την Ελλάδα σύσσωμοι επιστρατεύονται για να δημοσιοποιήσουν με επίσημο πλέον τρόπο τα μειωμένα τιμολόγια των ιατρικών υπηρεσιών τους. Εκεί, βρίσκουν απέναντί τους την Ελληνική πολιτεία η οποία τους απέτρεψε με τη δικαιολογία  ότι προσπάθησαν για μονοπωλιακές αμοιβές και μάλιστα παρενέβη και η επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στο παρελθόν οι πρόεδροι Β. Ελλάδος κινητοποιούνται και φτάνουν στην πόρτα των Υπουργών για την ένταξή τους στα ασφαλιστικά ταμεία και για  ζητήματα που απειλούν άμεσα την ασφαλή παροχής υγείας .

Ο κ. Καραγγιαννίδης εκπροσωπώντας τον οδοντιατρικό Σύλλογο Ν. Κοζάνης, μας αναφέρει τις κοινωνικές δράσεις του συλλόγου και επίσης μέσα στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς συμβουλεύει :

«Όταν επιλέγουμε ένα γιατρό για την υγεία μας, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, καλό είναι να απαιτούμε σοβαρότητα, συνέπεια, υπευθυνότητα, ενημέρωση ακρίβεια, οδηγίες, υγιεινή, αποστείρωση. Η υπόθεση της υγείας μας είναι σοβαρή και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει μαζί της, η υγεία σας αφορά το σύνολο του οργανισμού σας και δεν πρέπει να θεωρείται ότι η υγεία του στόματός σας είναι κατώτερης σημασίας .

Έχουν γίνει σοβαρές διαγνώσεις ασθενειών από οδοντιάτρους, μη σκεφτόμαστε επιπόλαια την επίσκεψή μας σε οδοντίατρο, οι περισσότερες εργασίες απαιτούν χρόνο και συνεχείς επισκέψεις .

Όταν ο γιατρός βρίσκεται δίπλα σου, στον τόπο σου έχεις μία διαφορετική ασφάλεια, ακόμα και αν κάτι πάει στραβά, μπορείς να το διεκδικήσεις με νομικές διαδικασίες.

Μέσα σε όλη αυτή την οικονομική κρίση , ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ν. Κοζάνης έχει προβεί σε μείωση τιμών των υπηρεσιών του, φυσικά υπάρχουν και συνάδελφοι οι οποίοι δεν συμμορφώνονται στα νέα οικονομικά δεδομένα, είναι δικαίωμά τους, δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Η αγορά είναι ελεύθερη να επιλέξει κανείς σωστές υπηρεσίες σε μειωμένες τιμές».

Μέσα στο πλαίσιο των συνεχών δράσεων του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος παραβρέθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας στην 30η Έκθεση προς ενημέρωση των πολιτών.

–    Στις 20 Σεπτεπμβρίου 2014, παρατέθηκε Ενημερωτική Ημερίδα, στο πλαίσιο της Πανελλήνιας εκστρατείας, στην Αίθουσα Στέγης  Ποντιακού Πολιτισμού με θέμα : “Βγάλε γλώσσα στον καρκίνο του στόματος.
–    Κάθε Δευτέρα προς ενημέρωση των μαθητών, πραγματοποιούνται σεμινάρια στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

Καλό είναι πριν σχολιάζουμε βιαστικά ένα ζήτημα να βλέπουμε σφαιρικά όλες τις πτυχές του θέματος και όχι μόνο την οικονομική του διάσταση.

Α.Ζ. για το kozaniLife.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.