Ο κ. Κολ είναι χριστιανοδημοκράτης (δηλαδή δεξιός για τα δικά μας δεδομένα). Υπήρξε για πολλά χρόνια (είναι ο μακροβιότερος) Καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας, αλλά και της ενιαίας Γερμανίας από το 1982 έως το 1998.
«Ήταν λάθος, λέει, η πρόωρη ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη». Και συμπληρώνει: «τώρα όμως η ΕΕ θα πρέπει να δείξει αλληλεγγύη».
Γιατί το επισημαίνω; Επειδή πιστεύω ότι θα έπρεπε να συζητήσουμε σοβαρά τα ερωτήματα που προκύπτουν από την εκτίμηση του κ. Κολ. Μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει στο Ευρώ; Τι χρειάζεται για να το πετύχει;
Κι αν όχι; Θα είναι προετοιμασμένη η χώρα για μια λύση εξόδου; Τι βοήθεια θα ζητήσει από τους εταίρους της για την ομαλή αποχώρηση; Θα δεχθεί για άλλη μια φορά, αυτό που υπαγορεύουν οι εταίροι ή θα έχει δικές προτάσεις στη διαπραγμάτευση;
Αλλά στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει να συζητάμε. Κατέχουμε όλοι την απόλυτη αλήθεια και κατακεραυνώνουμε όποιον διαφωνεί. Δε μπορούμε να δεχθούμε και να ανεχθούμε την άλλη άποψη. Μπροστά στο ΕΓΩ του καθενός μας, ακόμα και ο επίκαιρος Μεγαλέξανδρος φαντάζει μικρός.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, υπερέχει. Είναι μια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, που μπορεί στο σημείο που βρίσκεται η οικονομία της χώρας – όχι βέβαια μόνη της – να συμβάλλει στην επανεκκίνησή της.
Όχι μόνο δε συζητείτε σοβαρά από τον πολιτικό κόσμο και την κυβέρνηση, αλλά η τελευταία προσπαθεί να «αντιγράψει» ότι από την πρόταση θεωρεί «ελκυστικό». Η πρόταση που ο τέως από σήμερα υπουργός Ανάπτυξης, παρουσίασε – για να έχει την πατρότητα, αφού αυτό μόνον ενδιαφέρει τον κάθε πολιτικό – θα αποδειχθεί κακέκτυπο. Αλλά ποιος νοιάζεται;
Η νοοτροπία αυτή διακατέχει όλους, από τον Πρωθυπουργό, τον Περιφερειάρχη, το Δήμαρχο, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, του Συνδικάτου, του Συλλόγου, ακόμη και το γραμματέα της τελευταίας οργάνωσης του όποιου δημοκρατικού κόμματος ή εθελοντικού οργανισμού.
Αυτή η νοοτροπία κρατάει όμηρο τη χώρα. Οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση το λαό μας. Δίνει το δικαίωμα στους δανειστές να συμπεριφέρονται στην κυβέρνηση ως υποτελή και να θεωρούν τη χώρα μας προτεκτοράτο.
Ας μην ψάχνουν αλλού τις αιτίες για την αύξηση των Spreads και το ξαναζέσταμα της συζήτησης για το Grexit. Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που τα ανεβάζει (στο 738 σήμερα, 8,21% το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου για τη χώρα που είναι έτοιμη να βγεί στις αγορές).
Και αυτό γιατί κατά πως λέει και η Frankfurter Rundschau: Οι Έλληνες πληρώνουν ακριβά αυτό που Σαμαράς και Schauble αποκαλούν «success story»
Αφού λοιπόν δεν αλλάζουν νοοτροπία, ας προσφέρουν τη μία και μόνη υπηρεσία που μπορούν στην πατρίδα, να προκηρύξουν άμεσα εκλογές. Τουλάχιστον στο ΣΥΡΙΖΑ η διαφορετική άποψη είναι ζητούμενο!