Εκπτωτικό δεκαήμερο στα καταστήματα της Κοζάνης – Προαιρετικά ανοιχτά την ΚυριακήΜε το νέο χειμερινό τους ωράριο λειτουργούν από σήμερα τα εμπορικά καταστήματα της Κοζάνης, ενώ από 1 Νοεμβρίου μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου τίθεται σε ισχύ το εκπτωτικό δεκαήμερο, ώστε να δοθούν κίνητρα στους καταναλωτές να βγουν στην αγορά και να αποκτήσουν τα είδη που εκείνοι χρειάζονται σε συμφέρουσες τιμές.

Μάλιστα πανελλαδικά τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, όπως και στην Κοζάνη, ωστόσο όπως διευκρίνισαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης κ.κ. Δ. Αθανασιάδης και Σ. Δραγατσίκας κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες το πρωί, η πλειοψηφία των καταστημάτων της Κοζάνης δεν θα ανοίξει την Κυριακή.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο δεκαήμερο προσφορών ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης Σάκης Δραγατσίκας: “Ξεκινάει το εκπτωτικό δεκαήμερο, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Σύμφωνα  με τον ισχύοντα νόμο το εκπτωτικό, χειμερινό, δεκαήμερο ξεκινάει το Σάββατο και λήγει στις 10 Νοεμβρίου, ημέρα Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια του εκπτωτικού δεκαημέρου πέραν της αναγραφής της παλιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που θα έχουν τα καταστήματα, επιτρέπεται και η αναγραφή του ποσοστού της έκπτωσης. Να διευκρινιστεί ότι αυτό δεν ισχύει τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρήσεις της Κοζάνης είναι έτοιμες για το εκπτωτικό δεκαήμερο, ενώ πέρυσι ήταν θετικό για την αγορά το αντίστοιχο εκπτωτικό δεκαήμερο, μιας και οι έμποροι φαίνεται ότι δούλεψαν ικανοποιητικά και εκφράζουν την ελπίδα ότι το ίδιο θα ισχύσει και φέτος. Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα τις Κυριακές, όπως διευκρίνισε ο ίδιος: “Σύμφωνα με το άρθρο 16 του ίδιου Νόμου του 2013, τα καταστήματα κάθε είδους μπορούν να λειτουργήσουν και την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, προαιρετικά. “Η πλειοψηφία των καταστημάτων της Κοζάνης θα παραμείνουν κλειστά αυτή την Κυριακή, αφού το μέτρο αυτό λειτουργεί κυρίως για τις μεγάλες επιχειρήσεις”, τόνισε ο κ. Δραγατσίκας.

Εντωμεταξύ από τις 1 Νοεμβρίου 2014 ξεκινάει το χειμερινό ωράριο στα καταστήματα της Κοζάνης.

Χειμερινό Πρόγραμμα Καταστημάτων της Κοζάνης:

Δευτέρα 8.30 π.μ.-2.30 μ.μ.
Τρίτη 8.30 π.μ. -2.00 μ.μ. και 5-8.30 μ.μ.
Τετάρτη 8.30 π.μ. -2.30 μ.μ.
Πέμπτη 8.30 π.μ. -2.00 μ.μ. και 5-8.30 μ.μ.
Παρασκευή 8.30 π.μ. -2.00 και 5-8.30 μ.μ.
Σάββατο 08.30 π.μ. -2.30 μ.μ.

Η ΕΣΕΕ ενημερώνει για την Ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο

Η ΕΣΕΕ ενημερώνει ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, η φθινοπωρινή ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος (middleseasonssales), ξεκινά το Σάββατο, 1 Νοεμβρίου και θα λήξει την Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014. Επίσης, υπενθυμίζει σε εμπόρους και καταναλωτές ότι σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές, δηλαδή οι εκπτώσεις επιτρέπονται τέσσερις (4) φορές το χρόνο, δύο με τις Τακτικές εκπτώσεις από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και του Αυγούστου αντίστοιχα, αλλά και δύο με τις Ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος του Νοεμβρίου  διατηρείται καθώς η εξουσιοδοτική διάταξη δεν επέκτεινε την αρμοδιότητα του Κώδικα Δεοντολογίας στην πρόταση της ΕΣΕΕ να αλλάξει τα διαστήματα ή να καταργήσει τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, αφού η τροποποίηση του νόμου δεν μπορεί να γίνει με την Υπουργική Απόφαση του Κώδικα.

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο προσφορών επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνον η ευκρινής αναγραφή της παλαιάς και της νέας τιμής των αγαθών ή των υπηρεσιών.  Σύμφωνα με τη διατύπωση του ισχύοντος νόμου, η χρησιμοποίηση ποσοστού επιτρέπεται για τις εκπτώσεις και απαγορεύεται τόσο για τις προσφορές όσο και για τις προωθητικές ενέργειες.

Παράλληλα με τα ως άνω, σύμφωνα με το άρθρο 16 του ίδιου νόμου 4177/2013, τα καταστήματα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2014, πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου.  Σύμφωνα με τα ισχύοντα, όλα τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν την συγκεκριμένη Κυριακή, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994).     Σύμφωνα με το ν. 4177/2013 (άρθρο 21), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.  Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Β.Σ. για τον Πρωινό Λόγο

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.