Στις 19 Δεκεμβρίου η DIGEA στη Δυτική Μακεδονία – Τι λέει η ανακοίνωση του Υπουργείου

Απόφαση για νέα αναβολή στη ψηφιακή μετάβαση για τη Δυτική Μακεδονία, έλαβε το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, λόγω τεχνικών προβλημάτων, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Υπουργείο, επιβαβιώνοντας τα σχετικά δημοσιεύματα των πανελλαδικών μέσων ενημέρωσης.

Να σημειωθεί πως η έλευση του νέου ψηφιακού σήματος για τη Δυτική Μακεδονία έχει πάρει ήδη μια φορά αναβολή στην περιοχή μας, ενώ η νέα ημερομηνία έλευσης του νέου ψηφιακού σήματος είναι η 19η Δεκεμβρίου.

Ο “Πρωινός Λόγος” επικοινώνησε, χθες, με τη DIGEA, προκειμένου να ενημερωθεί για τις ημερομηνίες έλευσης του νέου ψηφιακού σήματος στη Δυτική Μακεδονία αλλά και για τους λόγους αυτής της καθυστέρησης. Τα στελέχη της εταιρείας περιορίστηκαν στο να προωθήσουν την ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, στην οποία αναφέρεται ρητά, ότι η νέα ημερομηνία είναι η 19η Δεκεμβρίου, καθώς και ότι οι λόγοι της καθυστέρησης είναι “τεχνικοί”.

Η  Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία, αναμένεται να κάνει switch off στις 19/12, ενώ τα νησιά θα περάσουν στη νέα εποχή στις 29/12.
 
Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι θα πάρει τελικά το δάνειο η Digea (με την εγγύηση των μετόχων), ή θα βρεθεί εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης, προκειμένου να έρθουν οι πομποί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το infocom.gr, το όλο θέμα δηλαδή είναι πρωτίστως οικονομικό και δευτερευόντως θεσμικό, αναφορικά με τη μη υπογραφή κάποιων συμβάσεων από τα περιφερειακά κανάλια. Υπήρξαν κάποιες σκέψεις για εκπομπή με παλαιό εξοπλισμό (διαμορφωτές & linear), όπως είχε γίνει αρχικά για κάποια περιφερειακά κανάλια στην Αττική, προκειμένου να τηρηθεί έστω τυπικά το χρονοδιάγραμμα, αλλά μάλλον εγκαταλείπονται, δεδομένου ότι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι περισσότερα από τα οφέλη. Εν κατακλείδι, παρόλο που οι αρχές (Υπουργείο και ΕΕΤΤ) έκαναν τα αδύνατα δυνατά να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, η αδυναμία ανταπόκρισης των εμπλεκομένων πλευρών, δημιουργεί σημαντικές καθυστερήσεις.
 
Πολλά ερωτηματικά αναφορικά με τις νέες ημερομηνίες προκύπτουν σε σχέση και με τον καιρό, διότι κατά κανόνα τα κέντρα εκπομπής βρίσκονται σε βουνοκορφές και όσο χειμωνιάζει, τόσο πιο δυσχερές θα είναι το έργο των συνεργείων εγκατάστασης, ιδιαίτερα στη Δ. Μακεδονία. Τέλος, αναφορικά με την ΝΕΡΙΤ μπορεί αρχικά να καλυφθεί από την Digea  -με τις προϋποθέσεις και στο χρονικό διάστημα που αναφέραμε πιο πάνω- αλλά η συνολική αίσθηση είναι ότι -με δεδομένη την καθυστέρηση λόγω  της ακύρωσης- δεν υπάρχει περίπτωση να εκπέμπει  από το δικό της δίκτυο, πριν από την άνοιξη, τονίζει το δημοσίευμα.   

Το Χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης

Αναλυτικότερα, όπως σημειώνει η ανακοίνωση: “Για τεχνικούς λόγους το τελικό χρονοδιάγραμμα μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, διαμορφώνεται ως εξής:

– 21/11/2014:

Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική εκτός Νομού Σερρών)
Θεσσαλία
Τμήμα Στερεάς Ελλάδας

– 19/12/2014

Ήπειρος
Δυτική Μακεδονία (Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά)
Ιόνιο
Νομός Αιτωλοακαρνανίας

29/12/2014

Κρήτη
Κυκλάδες
Δωδεκάνησα

Σάμος & Ικαρία & Καστελόριζο

Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, παρά τις προσαρμογές στο προηγούμενο χρονοδιάγραμμα, θα ολοκληρωθεί εντός του 2014″.  

 

Β.Σ. για τον Πρωινό Λόγο

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.