ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης: Δείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων των επόμενων ημερώνΔιεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης 2014

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Σιδηροδρομικός Σταθμός, 8 μ.μ.

Λένε γι΄αυτές(παραδοσιακές ιστορίες για την Γυναίκα)
Francoise Diep
(συναφήγηση – μετάφραση Στ. Πελασγός)

Εγώ, εσύ, αυτός, αυτή…εμείς; Από τις παγωμένες ερημιές του Βορρά μέχρι τις ερήμους της Υεμένης, περνώντας από την πατρογονική της γαλλική Προβηγκία, η αφηγήτρια αναζητά τον δρόμο των γυναικών, μαζί ή χωρίς ή ενάντια στους άντρες. Ιστορίες εύθυμες και δραματικές, με λίγο μαγεία, με αλμυρή και γλυκιά γεύση και πάνω από όλα έρωτα κι αγάπη… πάντοτε και παντοτινά.

Η Φρανσουάζ Ντιέπ είναι αφηγήτρια, βιβλιοθηκάριος και συγγραφέας. «Δεν άκουσα παραμύθια μικρή, λέει. Διάβαζα αχόρταγα και αυτό με βοήθησε να χτίσω την προσωπικότητά μου. Άκουγα τις ιστορίες ζωής και τις αναμνήσεις των ανθρώπων γύρω μου. Όταν έγινα μητέρα ανακάλυψα τις ιστορίες για παιδιά κι όταν έγινα βιβλιοθηκάριος ανακάλυψα την ανάγκη της προφορικής αφήγησης και ξεκίνησα την μαθητεία μου».

Αφηγείται επαγγελματικά από το 1990 σε διάφορους χώρους από την Ευρώπη ως την Αφρική και έχει γράψει βιβλία για παιδιά και συλλογές λαϊκών ιστοριών. Έχει συλλέξει και εκδώσει λαϊκα παραμύθια από την Μπουρκίνα Φάσο και την Δυτική Αφρική. Είναι συνδημιουργός του Διεθνούς Φεστιβάλ αφήγησης «Palabrages».

Θεατροδρόμιο, 10 μ.μ.

Έπεα πτερόεντα
Άρης Ρέτσος

Η Μετρική πέρα από το ρυθμό και οι φωνές των Ηρώων, διαγράφουν ρυθμικά σχήματα στον αέρα του θεάτρου, ζωντανεύοντας σχεδόν το κάθε σημείο του χώρου. Οι προτάσεις των μονολόγων, η μία μετά την άλλη διαχέονται σε διαφορετικά σημεία από την πρώτη μέχρι την τελευταία σειρά του θεάτρου με ποικιλία στην ταχύτητα, την οξύτητα και τη συχνότητα. Έτσι η Μετρική ξεφεύγει από το στενό επιστημονικό πλαίσιο του τι είναι βραχύ ή μακρό και φανερώνει τη πραγματική της αξία.

Ο Άρης Ρέτσος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1957. Από το 1981 έως το 1986 τον βλέπουμε στις σημαντικότερες θεατρικές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Το 1992-93 μετά από επταετή απουσία από τα θεατρικά δρώμενα εμφανίζεται… με ένα έγχορδο όργανο επί σκηνής – ερμηνεύοντας αποσπάσματα από την τραγωδία του Σοφοκλή «Αίας» στο αρχαίο κείμενο! Το 1993 -94 σκηνοθετεί το νεοελληνικό έργο του Δ. Κεχαϊδη «Το τάβλι». Το 1995 ιδρύει την θεατρική εταιρεία «Πολυώνυμο» και με κεντρικό πρόσωπο το Χορό της Αρχαίας Τραγωδίας, παρουσιάζει αποσπάσματα από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Το 1999-2000 παρουσιάζει την παράσταση «Στροφές Αντιστροφές» από έργα του Σοφοκλή, συνεργάζεται με το Μουσικό Σύνολο «Σκαλκώτα» υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη σε έργα του Γ. Ξενάκη. Από το 2001, συνεχίζοντας την έρευνα στο χώρο του Αρχαίου Δράματος, αλλάζει εντελώς κατεύθυνση. Επικεντρώνεται στη σύγχρονη πλέον ελληνική γλώσσα, και αποκλειστικά στην όποια δυνατότητα, οργανικής μεταφοράς, σε αυτήν, του μέτρο και του ρυθμού, στην ερμηνεία της τραγωδίας, και στην αναβάθμιση ενδεχομένως της υποκριτικής τέχνης, στο Αρχαίο Δράμα. Στις 7 Ιουλίου 2011, το «Πολυώνυμο» σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζει στο θέατρο Ηρώδου Αττικού μια συρραφή σκηνών από το μύθο των Ατρειδών με τον τίτλο ¨θρόνος Ατρειδών». Σε αυτήν την παράσταση σε σκηνοθεσία, μουσική, κινησιολογία, διδασκαλία, σκηνογραφία κλπ. του Α. Ρέτσου έγινε φανερό στο ευρύ κοινό η δυνατότητα του μέτρου και του ρυθμού στη σύγχρονη τέχνη.

Κανονικό εισιτήριο: 8 €
Μειωμένο εισιτήριο (Μαθητές, φοιτητές, άνεργοι):5 €

Πληροφορίες στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, στην «Αίθουσα Τέχνης» και στο τηλέφωνο 24610-24062, εσωτ. 1, κα Σιμάρα Τασούλα.

Σάββατο 25 Οκτωβρίου

Βιβλιοθήκη Κοζάνης, 6 μ.μ.

Το σεντούκι θα ανοίξει… παράσταση αφήγησης για παιδιά
με την Βαϊτσα Λαμπροπούλου

Υπάρχουν σεντούκια που όταν ανοίξουν φαίνονται άδεια. Δεν είναι όμως. Απλά ξέρουν να κρύβουν καλά την αόρατη πραμάτεια τους. Κρύβουν ιστορίες και παραμύθια. Και μόλις αυτά τα παράξενα σεντούκια ανοίξουν, τότε ένα πλήθος από λέξεις ξεπηδούν και σχματίζουν γοητευτικές περιπέτειες. Είναι ιστορίες που έρχονται από το παρελθόν για να συναντήσουν τη φαντασία των σημερινών παιδιών. Ιστορίες προορισμένες να εκπτυπωθούν στη μνήμη τους, ώστε όταν μεγαλώσουν να τις αφηγούνται και στα δικά τους παιδιά.
Η Βαϊτσα Λαμπροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πλατανόρρευμα Κοζάνης. Εργάζεται ως νηπιαγωγό. Εργάσθηκε, επίσης και στην ειδική αγωγή. Έχει ταξιδέψει στα παραμύθια μέσω σεμιναρίων και μαθημάτων θεάτρου. Συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης από το ξεκίνημά του, το 2009.

Γενική είσοδος: 5 €

Αναψυκτήριο πάρκου Αγίου Δημητρίου
από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 2 τα ξημερώματα

Όλοι έχουν μια ιστορία-Νυχτέρι και διαγωνισμός αφήγησης
Κερνάμε σούπα ζεστή και ζεστό κρασί με κανέλα και μήλο.
Οικοδέσποινα – αφηγήτρια η Francoise Diep

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης εγκαινιάζει έναν πανελλήνιο διαγωνισμό αφήγησης με το γενικό τίτλο «΄Ολοι έχουν μια ιστορία». Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης καλεί τους λάτρεις και διακόνους της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης, ιστορητές, νεοαφηγητές και παραμυθάδες να συμμετάσχουν. Ο καλύτερος αφηγητής/τρια που θα  συμμετέχει στο διαγωνιστικό μέρος της βραδιάς θα λάβει από την κριτική επιτροπή χρηματικό έπαθλο και ένα συμβόλαιο για παράσταση του στο επόμενο φεστιβάλ αφήγησης. Οικοδέσποινα θα είναι η γαλλίδα αφηγήτρια Φρανσουάζ Ντιέπ που θα αφηγηθεί ενδιάμεσα ιστορίες για δέντρα…

Είσοδος ελεύθερη

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Σάββατο 25 Οκτωβρίου

Συναισθήματα και λαϊκό παραμύθι
Για ενήλικες με τον Σ. Πελασγό
Θεατροδρόμιο, 10 π.μ. – 2 μ.μ.

Η μετρική και η εκφορά του αρχαίου δράματος
Για ηθοποιούς και φιλολόγους με τον Άρη Ρέτσο
Θεατράκι Οχληρών, 11 π.μ. – 3 μ.μ.

Ράβω και ξηλώνω παραμύθια με λέξεις και ήχους
Για παιδιά από Τρίτη Δημοτικού με τον Σάκη Κουκουμπέση
Δημοτικό Ωδείο, 4 – 6 μ.μ.

Στα εργαστήρια ενηλίκων θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Κυριακή 26 Οκτωβρίου

Λεωφορεία των παραμυθιών

Μια βόλτα στις εξοχές και τα χωριά της Κοζάνης ακούγοντας ιστορίες από τους καλεσμένους αφηγητές μας.
Ώρα αναχώρησης από το ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ στις 11 το πρωϊ

Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης, 6 μ.μ.

Αφηγήσεις σε ζευγάρια
Γυναίκες της Βαγδάτης από τον Σάκη Κουκουμπέση
Παραμύθια των ζαπατίστας από την Μαρία Σόφτση

Ο Σάκης Κουκουμπέσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κοζάνη. Είναι μουσικός και μουσικοπαιδαγωγός, καθηγητής στο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης, αφηγητής και ερευνητής της τοπικής προφορικής παράδοσης. Συμμετέχει για τέταρτη χρονιά στο Διεθνές Φεστιβάλ. Αφηγείται ιστορίες, όπου οι γυναίκες έχουν τον πρώτο ρόλο σε έναν κόσμο ανδρών.
Η Μαρία Σόφτση είναι χορογράφος και αφηγήτρια. Ενεργή πολίτης και εθελόντρια σε οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ιδρύτρια της ομάδας Dance etc On/Off που παρουσιάζει χοροθεατρικές παραστάσεις, αφηγήσεις, εγκαταστάσεις, περφόμανς κ.α.  Αφηγείται πώς ο σουκομαντάτε Μάρκος χρησιμοποίησε παραμύθια και ιστορίες για να μιλήσει με τους εξεγερμένους ινδιάνους ζαπατίστας.

Γενική είσοδος: 5

Θεατροδρόμιο, 9 μ.μ.

Το κορίτσι μα τα χρυσά μαλλιά που μιλούσε στα πουλιά
Καμέλ Γκενούν
Μια παράσταση για όλους και για παιδιά από 7 ετών
Συναφήγηση – μετάφραση Σ. Πελασγός

«Η μόνη πατρίδα μας είναι τα παιδικά μας χρόνια. Η δική μου είναι η Καμπιλία, τα βουνά της Αλγερίας, το χωριό Ντραα ελ Μιζάν εκεί που η γιαγιά μου η Τασαντί, που σημαίνει η Ευτυχία, μας διηγούνταν παραμύθια. Μπορεί αυτό το παραμύθι να μοιάζει με την Χιονάτη αλλά είναι αλγερινό, γεμάτο αρώματα και χρώματα της Αλγερίας των παιδικών μου χρόνων».

Ο Καμέλ Γκενούν γεννήθηκε το 1953 στο νότο της Γαλλίας, από μητέρα γαλλίδα και πατέρα αλγερινό. Έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στην Αλγερία και επέστρεψε στην Γαλλία το 1962. Δούλεψε στα λιμάνια, στα φορτηγά και στις οικοδομές πριν να αφιερωθεί στην κοινωνικοπολιτιστική εμψύχωση. Το 1987 ανακαλύπτει τον κόσμο της αφήγησης και αρχίζει την  μαθητεία του δίπλα στους μάστορες της πρώτης γενιάς της αναβίωσης της αρχαίας αυτής τέχνης, μέχρι να γυρίσει στις ρίζες και να βρει τον δικό του δρόμο. Σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αφηγητές της Γαλλίας και είναι καλλιτεχνικός διευθυντής φεστιβάλ και συνιδρυτής της «Πορείας των παραμυθάδων» ένα πεζοπορικό φεστιβάλ που κάθε χρόνο περνά από διαφορετικά χωριά της Γαλλίας και των γαλλόφωνων περιοχών. Οι παραστάσεις του χαρακτηρίζονται από μεγάλη μουσικότητα στην φωνή και στις κινήσεις, πολλές μάλιστα έχουν δημιουργηθεί μαζί με μουσικούς.

Κανονικό εισιτήριο: 8 €
Μειωμένο εισιτήριο (Μαθητές, φοιτητές, άνεργοι): 5 €

Πληροφορίες στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, στην «Αίθουσα Τέχνης» και στο τηλέφωνο 24610-24062, εσωτ. 1, κα Σιμάρα Τασούλα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.