Δήλωση της Ε. Ουζουνίδου για την επέτειο του ολοκαυτώματος στο Μεσόβουνο Εορδαίας



73 χρόνια πέρασαν από το ολοκαύτωμα του Οκτωβρίου του 1941 στο χωριό Μεσόβουνο του δήμου Εορδαίας. Για άλλη μία χρονιά θα αποδοθούν τιμές σ΄αυτούς  που, με δεκάδες χιλιάδες άλλους πατριώτες, πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας στον τόπο μας. Εικόνες φρίκης, μνήμες θλιβερές, θα αναβιώσουν. Θα εκφράσουν όλοι τη λύπη και τον αποτροπιασμό τους για τις θηριωδίες των στρατευμάτων κατοχής. Οι νεότεροι θα παρακολουθήσουν ένα ακόμη μάθημα ιστορίας, ωφέλιμο αναμφισβήτητα και αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε, αν σκεφτούμε ότι η άγνοια της φρίκης του ναζισμού έχει συμβάλει στη γιγάντωση του νεοφασισμού πανευρωπαϊκά, αλλά και στη χώρα μας.

Ωστόσο, η μέρα δεν είναι μόνο μέρα μνήμης και απόδοσης τιμών. Είναι πάνω απ΄όλα αφετηρία συνειδητοποίησης και αγώνα για την έμπρακτη δικαίωση των θυμάτων. Και η δικαίωση απαιτεί, αφενός, την καταδίκη του ναζισμού και του νεοφασισμού,  την προσήλωση  στη Δημοκρατία  και τον έμπρακτο αγώνα για τη διασφάλισή της και, αφετέρου, τη διεκδίκηση των οφειλόμενων από τη Γερμανία στη χώρα και στους συγγενείς των θυμάτων. Οι πολεμικές επανορθώσεις, το κατοχικό δάνειο και οι ατομικές αξιώσεις των συγγενών των θυμάτων της γερμανικής κατοχής είναι, δυστυχώς, αίτημα ανικανοποίητο σήμερα και οι ευθύνες βαραίνουν τόσο τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις όσο και τη σημερινή συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Η Γερμανία έχει δώσει επανορθώσεις σε όλες τις χώρες που κατέκτησε εκτός από την Ελλάδα. Κι αυτό επειδή ποτέ οι ελληνικές κυβερνήσεις δε διεκδίκησαν τίποτε. Η σημερινή κυβέρνηση απεμπόλησε όλες τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που είχε να θέσει το πάγιο αίτημα του ελληνικού λαού στη «φίλη» Γερμανία και να ζητήσει την ικανοποίησή του.  Πρόσφατα,  στην Ευρωβουλή οι πολιτικοί σχηματισμοί στους οποίους μετέχουν η Ν.Δ. , ΤΟ ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι μπλόκαραν τη διαδικασία διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τιμά τις αμέτρητες χιλιάδες ελλήνων αγωνιστών που θυσιάστηκαν στο βωμό της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας και δεσμεύεται να συνεχίσει να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις   για την πραγματική δικαίωσή τους. Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών θα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της αυριανής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.