Η «μάχη των μαχών» της 3ης Νοέμβρη, ο… Αλ Καπόνε, οι απλήρωτοι υπάλληλοι και ο… τρίτος δρόμος του Βελβεντού!

Για τις 3 Νοεμβρίου 2014 ορίστηκε η επόμενη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Η «μάχη των μαχών» που στο τέλος της θα γνωρίζουμε (;) που βρίσκεται η αλήθεια σχετικά με τις τοποθετήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας,  από τη μια μεριά του δημάρχου Θανάση Κοσματόπουλου ότι το χρέος μπορεί να φτάσει και τα 10 εκατ. ευρώ, από τη μεριά του πρώην δημάρχου Βασίλη Κωνσταντόπουλο ότι παραδόθηκε έλλειμμα 5 εκατ.. Κοσματόπουλος VS Κωνσταντόπουλος και Ζυγούρης VS Μπάκανος, νυν και πρώην αντιδήμαρχοι οικονομικών, δυο έμπειροι οικονομολόγοι, θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους…

Η συζήτηση, που είχε σαν αφετηρία την προ ολίγων ημερών αναφορά του δημάρχου σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό για ενδεχόμενο χρέος του δήμου 10 εκατ., άναψε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης 15 Οκτωβρίου, με την διαμαρτυρία του Κωνσταντόπουλου για τον «αυθαίρετο, ανακριβή και συκοφαντικό τρόπο που κοινοποιήθηκε», με τον δήμαρχο απαντώντας να εμμένει για την ύπαρξη στο -κρυφό;-  ‘μωβ ντοσιέ’(!) «χιλιάδων τιμολογίων από 100-200 € μέχρι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και δεκάδων καθημερινά ατομικών απαιτήσεων, με ή χωρίς παραστατικά, τεράστιων ποσών…» και τον πρώην δήμαρχο να ανταπαντά ότι «το χρέος που παραδόθηκε επίσημα στις 4.9.2014 είναι της τάξεως των 5 εκατ., μειωμένο κατά 3,5 εκατ. σε σχέση με αυτό που παραλάβαμε το 2011 και είναι πλέον διαχειρίσιμο».

Στη συνέχεια της συζήτησης, ο δήμαρχος, λέγοντας ότι η μόνη ελπίδα για την ανάπτυξη του δήμου είναι οι επενδύσεις, «υποστήριξε» τις τελευταίες επιλογές του για τις επαφές με τον Ιβάν Σαββίδη -«αφήσαμε άριστες εντυπώσεις στους συνεργάτες του που μας επισκέφτηκαν», τον Αρτέμη Σώρρα -«εξακολουθεί να είναι νόμισμα με δυο όψεις και μπορεί να προκύψει κάτι καλό, δείτε ποια μέσα τον πολεμούν»-, το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο -«μπορούμε να εξάγουμε όλη την παραγωγή της Ελλάδας»-, έναν διεθνή όμιλο που ασχολείται με διάφορες δράσεις αθλητισμού -«θα συζητήσουμε το ενδεχόμενο παραχώρησης για χρήση μια περιοχής»-, φτάνοντας τέλος στην υπερβολή -όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος- ότι «και ο Αλ Καπόνε αν ερχόταν εδώ να επενδύσει, θα το σκεπτόμουνα αν του πω όχι»!

Ενδιαφέροντα στοιχεία ήρθαν στην επιφάνεια και κατά την ενημέρωση στο θέμα της αποκατάστασης της πρόσβασης από το Βελβεντό προς το Καταφύγι, για την οποία, πέραν των δυο γνωστών προσπελάσεων, του κανονικού, με το πρόβλημα κατολισθήσεων στη θέση «Μπιτζινίσιος» και αυτού μέσω Αγίας Κυριακής, συζητήθηκε και η λύση του …τρίτου δρόμου ταχείας προσπέλασης, όπως τον ονόμασαν. Ο δρόμος αυτός ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια, κατασκευάστηκαν τα τέσσερα (4) χλμ από το Καταφύγι και τα τρία (3) χλμ από το Βελβεντό -από τον Άγιο Γεώργιο- και απομένουν άλλα 3-4 χλμ για να ολοκληρωθεί. Κατά το δήμαρχο, «σταμάτησε από προσφυγές ατόμων που είχαν συμφέροντα εκατομμυρίων να μη γίνει ο δρόμος, με το αιτιολογικό ότι θα προκαλούσε …οπτική ρύπανση! Πάντως -συνέχισε ο κ. Κοσματόπουλος- ο δρόμος αυτός θα γίνει. Θα βάλω τις μπουλντόζες κι ας έρθει να με σταματήσει όποιος θέλει…».

Συνεχίζοντας την ενημέρωση, είπε ότι «ο βασικός δρόμος με την κατολίσθηση στη θέση ‘Μπιτζινίσιος’ είναι μια πονεμένη ιστορία και εκτελείται με ευθύνη της περιφέρειας. Έγινε μια μελέτη 300 χιλιάδων ευρώ από την ΑΝΚΟ -εδώ υπήρξε διχογνωμία με τον Κωνσταντόπουλο που υποστήριξε ότι η μελέτη έγινε από τεχνικό γραφείο της Θεσσαλονίκης-, προϋπολογισμού 2.500.000 € και ανατέθηκε σε εργολάβο που διαπίστωσε ότι η μελέτη διέφερε από τα δεδομένα της περιοχής. Είμαστε στο στάδιο των διορθώσεων αλλά  προβλέπω ότι θα αργήσει πάρα πολύ να γίνει. Ηλίθιες εντυπώσεις και διαδόσεις λένε ότι δεν θέλουμε να γίνει ο δρόμος. Απεναντίας δείχνουμε ακραία ευαισθησία. Και παρατυπίες θα κάνουμε για να καλύψουμε τον κόσμο…
Ο άλλος δρόμος για το Καταφύγι από την Αγία Κυριακή είναι κλειστός και εδώ και μέρες δουλεύει εκεί μια μπουλντόζα, άσχετα με το δήμο, δική μας υπόθεση, προσωπική, για να μπορέσουμε να δώσουμε μια πρόσβαση στο χωριό…».
Και το επόμενο θέμα της ενημέρωσης από τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Θεόδωρου Παπαγεωργίου, απασχόλησε επί μακρόν τη συνεδρίαση και αφορούσε δυο αντίστοιχες περιπτώσεις μη πληρωμής υπαλλήλων του δήμου εδώ και πολλούς μήνες. Η πρώτη περίπτωση τους εννέα (9) υπαλλήλους των δομών «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», που όπως ανέπτυξε ο εκπρόσωπός τους Αχιλλέας Τσόλης, είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Μάιο. «Προβλήματα υπάρχουν από την ώρα που ξεκίνησαν οι δομές, από το 2003. Πληρωνόμαστε από πιστώσεις της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) μέσω της Κοινωφελούς κάθε 10-12 μήνες, παρά τις συμβάσεις που υπογράφουμε ότι θα πληρωνόμαστε στις αρχές κάθε μήνα, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα ακόμη και στην απόδοση του έργου μας. Ζητάμε την επίλυση αυτού του σημαντικότερου προβλήματος, γιατί υπάρχουν και άλλα…». Ακολούθως αναφέρθηκε σε πρόσφατη δικαστική απόφαση που δικαίωσε τέσσερις (4) εργαζόμενους στη δομή που είχαν μείνει για ένα δεκάμηνο της περιόδου 2010-2011 (αιτιολογήθηκε σαν καθυστέρηση υποβολής στοιχείων στην ΕΕΤΑΑ από τους υπαλλήλους της δομής των Σερβίων).

Από την πλευρά του δήμου δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα πληρωθούν οπωσδήποτε, παρότι ο δήμος δεν μπορεί να πληρώσει από τα διαθέσιμα και ότι θα γίνει προσπάθεια -με δεδομένες τις δυσκολίες- να γίνεται η πληρωμή μέσω του δήμου και όχι από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση. Στα ίδια προβλήματα πληρωμών αναφέρθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Τάσος Κακαφίκας, που πήρε το λόγο.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά την μη πληρωμή υπαλλήλων του Πνευματικού Κέντρου Βελβεντού (3) και του Αθλητικού Κέντρου Βελβεντού (1). Εδώ η κατάσταση εμφανίστηκε πιο περιπλεγμένη, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινωφελούς και μια υπάλληλο (Ασ.Ελ.) που πήρε το λόγο, η σύμβαση τους που έληξε στις 13 Φεβρουαρίου 2014 δεν ανανεώθηκε, ενώ αυτοί συνέχισαν να δουλεύουν μέχρι σήμερα, χωρίς από τότε να έχουν πληρωθεί. Ο κ. Κακαφίκας που ξαναπήρε το λόγο, εξήγησε ότι υπάρχει απόφαση του προέδρου της Κοινωφελούς από 14 Φεβρουαρίου 2014  για συνέχιση της απασχόλησης, λέγοντας ακόμη ότι κατά τη συνήθη πρακτική οι συμβάσεις απασχολούμενων με επαγγελματικές δαπάνες υπογράφονται κατά την έκδοση των ενταλμάτων πληρωμής. Αποδεχόμενος δε και την προσωπική του ευθύνη για κάποια καθυστέρηση ενέργειας και με την παραδοχή ότι η οφειλή είναι αναγνωρίσιμη, είπε ότι οι περιπτώσεις των επαγγελματικών δαπανών «δυσκολεύουν» πλέον στην έγκριση από τον επίτροπο, και ότι θα στηρίξει την προσπάθεια της τωρινής δημοτικής αρχής για την πληρωμή των υπαλλήλων. Και εδώ υπήρξε η διαβεβαίωση της πλειοψηφίας ότι οι υπάλληλοι θα πληρωθούν και θα συνεχίσουν να εργάζονται, «έστω και μέσω εργολάβου». Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Πολυδεύκης Λιάκος που πήρε το λόγο, είπε ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης να καταργηθούν όλες οι κοινωνικές δομές, οδηγώντας τες πρώτα σε εργολάβους. Ο δήμαρχος που έκλεισε τη συζήτηση επί του θέματος τόνισε ότι «τελευταία τα πρόστιμα πέφτουν βροχή» και για τις επαγγελματικές δαπάνες πρότεινε να δίνονται σε εργολάβους, «ακόμα κι αν μας στοιχίσει κάτι παραπάνω».
 
Η επόμενη ενημέρωση από τον Μίλτο Ζορμπά αφορούσε την επιβολή προστίμου ύψους 16.600 € από την πολεοδομία και την εντολή κατεδάφισης εντός 30 ημερών(!), για το θεατράκι στα Κάστρα Σερβίων, κατασκευής -όπως ειπώθηκε-από το 1995 τουλάχιστον, που διαπιστώθηκε ότι είναι …αυθαίρετο! Ο κ. Ζορμπάς είπε ότι θα υποβληθεί ένσταση από το δήμο, προσδοκώντας ότι η υπόθεση θα λήξει με την πληρωμή προστίμου της τάξεως περίπου των 2.000€.

Ολοκληρώνοντας τις πλέον ενδιαφέρουσες συζητήσεις θεμάτων της συνεδρίασης, θα αναφέρουμε ότι «κεκαλυμμένα», στο θέμα της ημερήσιας διάταξης με Α/Α 8, «Περί αποδοχής διαφόρων ποσών και κατανομής πιστώσεων», εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία -μειοψήφησαν οι τρεις σύμβουλοι της ελάσσονος αντιπολίτευσης Λιάκος, Γεωργακόπουλος, Κουλιός- η αποδοχή ποσού 300.000 € σε 6 μηνιαίες δόσεις από τη ΛΑΡΚΟ, για απαλλοτρίωση δημοτικών εκτάσεων περίπου 600 στρεμμάτων, που κατά βάση έχουν καταπατηθεί σε χρονικό βάθος 20ετίας -«ξεπούλημα γης και έγκλημα κατά της φύσης», είχε χαρακτηριστεί από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην τελευταία συνεδρίαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου-. Η συμφωνία έχει επικυρωθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας του τωρινού δημοτικού συμβουλίου στον πρόεδρο της ΛΑΡΚΟ.

Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.