Το Φεστιβάλ Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στην ΠτολεμαΐδαΣυνέντευξη τύπου παραχώρησε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης με αφορμή το Φεστιβάλ Νεολαίας που θα διεξαχθεί στην Πτολεμαΐδα στις 18/10/14, με ολοήμερη δραστηριότητα στην κεντρική πλατεία και στην συνέχεια με εκδήλωση συζήτηση και μουσική βραδιά στην αίθουσα εκδηλώσεων Χάρης Αθανασιάδης.

Στην συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν τα μέλη του προσωρινού συντονιστικού νεολαίας Ματίνα Ζιώγου και Αλέξης Λιοσάτος, παρουσία του Συντονιστή της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Τάσου Πολιτίδη.

Ο Συντονιστής της ΝΕ, αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και στον σημαντικό ρόλο που θα παίξει η νεολαία σε αυτές, σαν ζωντανό και πρωτοπόρο κομμάτι του λαϊκού κινήματος.

Συγκεκριμένα ανέφερε, ότι: «έχουν μείνει λίγες ημέρες για την τελική σύγκρουση, που η έκβαση της  θα αλλάξει την μοίρα της χώρας μας και θα βάλει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ιστορίας.

Τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων άφησαν πίσω τους ερείπια, διέλυσαν την αξιοπρέπεια αυτού του λαού και τον οδήγησαν στην φτώχεια και την απελπισία.

Διέλυσαν την ελληνική κοινωνία μετέτρεψαν την χώρα σε γεννήτρια ανέργων, απαξίωσαν την εργασία, άνοιξαν τον δρόμο στις δυνάμεις του κεφαλαίου και επιχειρούν να ξεπουλήσουν την χώρα στα αρπακτικά της αγοράς.

Κυβέρνησαν την χώρα με εφαρμοστικούς νόμους ασελγώντας επάνω στην δημοκρατία, κουρέλιασαν το σύνταγμα, καταπάτησαν θεσμικά δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών.

Χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν κάθε μέσο για ολοκληρώσουν το πρόγραμμα προσαρμογής, να δεσμεύσουν την χώρα για δεκαετίες, να προσομοιώσουν το εργασιακό περιβάλλον σε συνθήκες μεσαίωνα, ενώ επιβιώνουν όπλο τους τον φόβο και με σύμμαχο τους ένα οργανωμένο σύστημα μέσων παραπληροφόρησης που το κρατούν με ¨ενέσεις¨  στην ζωή.

Ο νεοφιλελευθερισμός είναι η πρόταση τους… περισσότερο ελεύθερη αγορά, δηλαδή περισσότερος καπιταλισμός και λιγότερο κράτος, όλα στα χέρια του κεφαλαίου.

Η υγεία, η παιδεία, οι κοινωνικές δομές, τα κοινωνικά αγαθά, η ενέργεια, οι υποδομές, ο πολιτισμός, στα χέρια των ιδιωτών, στο έλεος των αγορών.

Σε αυτό το ζοφερό τοπίο, απέναντι στις δυνάμεις του κεφαλαίου παρατάσσονται οι ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα, επαναφέροντας στην ιστορία τις αξίες της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης.

Η ελληνική κοινωνία στοιχίζεται ολοένα και περισσότερο με την προοπτική της ανατροπής, με την ελπίδα ενός καλύτερου κόσμου.

Αυτή η μάχη δεν θα κρίνει μόνο την αυριανή κυβέρνηση.

Θα κρίνει τον αυριανό μας πολιτισμό, τον μετασχηματισμό της κοινωνίας μέσα από μία άλλη ποιότητα σχέσεων με δημοκρατία και συμμετοχή  των πολιτών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η νεολαία μας, η νεολαία της αριστεράς, θα είναι ο μπροστάρης σε αυτήν την πορεία, όπως ήταν σε όλη την ιστορία των εργατικών και λαϊκών αγώνων, γράφοντας με το αίμα της τις πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Ζωντανή πρωτοπορία από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, την εθνική αντίσταση, την ΕΠΟΝ, τις μάχες απέναντι στην τρομοκρατία του μεταεμφιλιοπολεμικού κράτους της δεξιάς, τους Λαμπράκηδες, το Πολυτεχνείο, τις μάχες για την δημοκρατία και για την πολιτική αλλαγή, τις μάχες για παιδεία και την κατάργηση νόμων στην πράξη όπως ο 815 και το άρθρο 16, την εξέγερση του Δεκέμβρη, τις μάχες απέναντι στον φασισμό και ρατσισμό, μέχρι και σήμερα η νεολαία είναι δύναμη ανατροπής.

Ιδιαίτερο πολιτικό γεγονός είπε ο Συντονιστής της ΝΕ είναι το ότι το 2ο Φεστιβάλ Νεολαίας συμπίπτει με τις διαδικασίες συγκρότησης νεολαίας στην ΠΕ Κοζάνης».

 Από την μεριά της νεολαίας ο Αλέξης Λιοσάτος ανέφερε ότι: «Το 2ο φεστιβάλ νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης διεξάγεται στην Πτολεμαΐδα στις 18 Οκτώβρη, σε μια περίοδο με οξυμένα όλα τα προβλήματα για τη νέα γενιά. Η πλειοψηφία των νέων σήμερα εργάζεται με άθλιες εργασιακές συνθήκες, εκατοντάδες χιλιάδες αναγκάζονται να δουλέψουν για 300, 400 και 500 ευρώ, η ανεργία έχει ξεπεράσει το 60%, εκατοντάδες χιλιάδες αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.  Το σχολείο έχει μετατραπεί σε εξεταστικό κάτεργο αποστήθισης, οι χιλιάδες κενές θέσεις εκπαιδευτικών ωθούν όλο και περισσότερο τους μαθητές στα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, αποκλείοντας κατά δεκάδες χιλιάδες από τη μόρφωση και την τριτοβάθμια εκπαίδευση τα παιδιά των φτωχών οικογενειών. Στα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ κλιμακώνονται οι περικοπές, η εντατικοποίηση και η αυταρχική στροφή (είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη δεκάδες σπουδαστές εκδιώχθηκαν πρόσφατα από τις εστίες στο ΤΕΙ Κοζάνης).

Για όλα αυτά υπάρχουν υπεύθυνοι.Είναι η σημερινή συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου και οι προηγούμενες, είναι το μεγαλοεπιχειρηματικό κατεστημένο, η Τρόικα… Η σημερινή συγκυβέρνηση βγαίνει τραυματισμένη από τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά δεν πρόκειται να «παραδώσει τα όπλα» έτσι εύκολα. Τα σενάρια και τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, για είσοδο απευθείας των μεγάλων επιχειρηματιών στο πολιτικό παιχνίδι(ο Μπέος και οι Μώραλης-Μαρινάκης στις δημοτικές εκλογές ήταν απλά η πρόγευση, όπως δείχνει και η συζήτηση γύρω από την οικογένεια Βαρδινογιάννη), οι συναλλαγές με το ναζιστή Μπούκουρα (που προϊδεάζουν για διατήρηση των εκλεκτικών συγγενειών και πιθανά αλισβερίσια με ολόκληρη την κοινοβουλευτική ομάδα της εγκληματικής Χρυσής Αυγής), η ακραία πόλωση, το εμφυλιακό κλίμα και η τρομοκρατία που αρχίζει να καλλιεργεί το ακροδεξιό επιτελείο του Σαμαρά (Άδωνις, Βορίδης, Φαήλος κ.ά) δείχνουν σε τι επικίνδυνους δρόμους είναι αποφασισμένη να βαδίσει η άρχουσα τάξη για να περάσει τα επόμενα σκληρά αντικοινωνικά μέτρα, αδιαφορώντας για κοινωνικά συντρίμμια .

Αναγνωρίζουμε ότι η νέα γενιά είναι εξαιρετικά καχύποπτη με τα κόμματα, με τους θεσμούς, με όλο το πολιτικό σύστημα, και το δικαιολογούμε απόλυτα. Είναι μια νέα γενιά χωρίς τις εμπειρίες των μαζικών και νικηφόρων αγώνων του παρελθόντος, μια γενιά χωρίς συνδικαλιστική οργάνωση και δικαιώματα, ως επί το πλείστον, μια νέα γενιά που βλέπει το παρόν και το μέλλον της να σκοτεινιάζουν ολοένα και περισσότερο, χωρίς να βρίσκει κάποιο στήριγμα για να υπερασπιστεί τα κεκτημένα της.

Παρ όλα αυτά η νέα γενιά βγήκε ξανά και ξανά στους δρόμους τα προηγούμενα χρόνια. Από το νικηφόρο κίνημα του άρθρου 16 και την εξέγερση του Δεκέμβρη 2008 μέχρι τις απεργίες, τις πλατείες και τα πολύμορφα κινήματα αντίστασης του 2010-12, το αντιφασιστικό κίνημα, την υπεράσπιση της ΕΡΤ, το κίνημα στις Σκουριές κ.ά., δείχνοντας ότι δεν είναι αδιάφορη και «απολιτίκ», γενικώς, αλλά ότι έχει ανησυχίες και συμμετέχει όταν εμπνέεται , όταν της δοθεί χώρος για συμμετοχή , όταν θεωρεί  ότι μπορεί να συνεισφέρει στην υπόθεση της ανατροπής.

Ζητάμε να αλληλεπιδράσουμε, να συζητήσουμε, για  να γίνουμε καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί. Και ταυτόχρονα, σαν όρος  για να γίνουν αυτά, ζητάμε από τον κόσμο να συμμετάσχει, να ενεργοποιηθεί, να συμβάλει ο ίδιος στην προσπάθεια.

Να προτάξουμε τη συλλογικότητα και να προσπαθήσουμε να σπάσουμε τον ατομικό δρόμο και την απογοήτευση του «δεν αλλάζει τίποτα»,  να δυναμώσουμε τις σημερινές αντιστάσεις απέναντι στη μνημονιακή λαίλαπα (μάχη ενάντια στις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο στο όνομα της «αξιολόγησης», κίνημα ανυπακοής στον ΕΝΦΙΑ, κίνημα υπεράσπισης του δημόσιου πλούτου ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, αντιφασιστικός Σεπτέμβρης στη μαύρη επέτειο της δολοφονίας του Π.Φύσσα, δίκτυα υπεράσπισης των φτωχών συνανθρώπων μας για να μη μείνουν χωρίς ρεύμα,θέρμανση, νερό και πρώτη κατοικία…)

Το φεστιβάλ έχει στόχο να συσπειρώσει δυνάμεις για να στηρίξουμε και να δυναμώσουμε τους σημερινούς αγώνες, αλλά και τους αυριανούς, που θα χρειαστούν ακόμα και με κυβέρνηση της Αριστεράς .

Η κυβέρνηση της Αριστεράς θεωρούμε πως είναι ένα σημαντικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά η αρχή και όχι το τέλος αυτής της διαδρομής. Αυτός είναι λοιπόν ο λόγος που καλούμε σε συμμετοχή, και όχι απλά σε εκλογική στήριξη. Για να καταφέρουμε να ανοίξουμε το δρόμο για να δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι νέοι και νέες, μαζί με την υπόλοιπη πληττόμενη κοινωνία, τον κόσμο των αναγκών μας και το μέλλον που ονειρευόμαστε.

Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασε η Ματίνα Ζιώγου λέγοντας:

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ της Π.Ε. Κοζάνης οργανώνει το 2ο φεστιβάλ νέων στην Πτολεμαΐδα. Είναι το μοναδικό που διοργανώνεται στη Δυτική Μακεδονία και θέλουμε να αποτελέσει ένα μεγάλο γεγονός για την ευρύτερη περιοχή.

Στις 18 Οκτώβρη ημέρα Σάββατο στα πλαίσια του φεστιβάλ θα παρευρίσκονται στην κεντρική πλατεία της πόλης συλλογικότητες και κινήματα από όλη την Ελλάδα , καθώς επίσης θα λειτουργήσει και έκθεση φωτογραφίας με θεματικές όπως το γυναικείο κίνημα, το αντιρατσιστικό , το αντιπολεμικό και άλλα.

Το φεστιβάλ θα συνεχίσει στην αίθουσα Χάρης Αθανασιάδης (στενό ταχυδρομείου) στις 18.00  με ΕΚΔΗΛΩΣΗ- ΣΥΖΗΤΗΣΗ και με

ΘΕΜΑ: «ΚΡΙΣΗ-ΑΝΕΡΓΙΑ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ. ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»

Ομιλητές: Αρχοντόπουλος Γιώργος, SOSτε το νερό

                 Καραβάς Αντώνης γιατρός , μέλος του  γενικού συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, κίνημα ενάντια στις απολύσεις στο Δημόσιο

                  Ταλαίπωρος Δημήτρης, μέλος του Κ.Σ. της Νεολαίας Σύριζα , resis ΤΑΙΠΕΔ

Θα γίνουν παρεμβάσεις από τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες, από το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ , από τη βουλευτή του Σύριζα ΠΕ Κοζάνης Ευγενία Ουζουνίδου και άλλους.

21.00 Συναυλία :Πέτρος ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ , Γρηγόρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ , Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΣΜΙΛΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΟΝ

Πηγή:

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.