Β. Κωνσταντόπουλος: «Η πραγματική οικονομική κατάσταση του δήμου Σερβίων – Βελβεντού»Είναι αδύνατο να παρακολουθήσει κανείς τον Δήμαρχο και ορισμένα από τα στελέχη του, στις ανακρίβειες, τις φραστικές υπερβάσεις, τις αοριστολογίες, τα ψεύδη και τις συκοφαντίες με τις οποίες  το τελευταίο καιρό έχουν βομβαρδίσει  τους πολίτες του Δήμου μας.

Η επιλογή του τρόπου με τον οποίο ανακοινώνονται  οικονομικά στοιχεία του Δήμου (εξωθεσμικά) και ο ίδιος ο τρόπος, πέραν της ανευθυνότητας και των έννομων συνεπειών που προκαλεί, υποδηλώνει πλήρη άγνοια της λειτουργίας ενός σύγχρονου Δήμου.

Θα ήταν άστοχο ν’ απαντήσει  κανείς στις γραφικότητες αυτές.

Όμως πρωτίστως για λόγους κύρους του θεσμού που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε για τέσσερα σχεδόν χρόνια αλλά και προστασίας της τιμής και της υπόληψης όλων όσων υπηρέτησαν τον Δήμο την προηγούμενη δημοτική περίοδο   (πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, πρόεδροι και διοικητικά συμβούλια νομικών προσώπων, αντιδήμαρχοι, υπάλληλοι του δήμου, δήμαρχος),  και ως ένδειξη σεβασμού των δημοτών της τοπικής κοινωνίας, κυρίως όμως για την αποκατάσταση της αλήθειας, είμαστε υποχρεωμένοι ν΄ απαντήσουμε και να θέσουμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση.

1. Το σύνολο  των οφειλών του δήμου προκύπτει από τα λογιστικά στοιχεία που τηρούνται στο διπλογραφικό σύστημα από τους υπαλλήλους του δήμου και πάντως δεν προκύπτουν ως αποτέλεσμα του τι νομίζει κανείς, όπως εν προκειμένω ο δήμαρχος.
2. Ενημερώνουμε τους πολίτες του δήμου ότι κατά την αλλαγή της Δημοτικής Αρχής, ακολούθησε διαδικασία παράδοσης – παραλαβής του ταμείου του Δήμου με ταυτόχρονη απογραφή των οικονομικών στοιχείων με ημερομηνία απογραφής την 31-08-2014.              
          Στην απογραφή συμμετείχαν εκ μέρους της νέας δημοτικής αρχής ο δήμαρχος,
ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ζυγούρης Φ. και ο δημοτικός σύμβουλος    κ Ζορμπάς Μ.,  εκ μέρους της απερχόμενης δημοτικής αρχής ο δήμαρχος και ο  λογιστής του δήμου  και  εκ μέρους των υπαλλήλων ο  ταμίας του δήμου κ. Αναγνώστου Κ.

3. Τις οικονομικές καταστάσεις  συνυπέγραψαν οι δύο δήμαρχοι (οι καταστάσεις διαθέσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο).

Με βάση τις καταστάσεις αυτές και το ισοζύγιο λογιστικής προκύπτουν τα ακόλουθα οικονομικά στοιχεία.

                                
Υπόλοιπο ταμείου  την 31-08-2014                                987.122,84
Οφειλές πολιτών προς τον δήμο                                  1.829.997,10
Δάνεια  ( πάρθηκαν από τον δήμο πριν το 2010            1.645.593,30
           και εξυπηρετούνται κάθε μήνα)
  – Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις
Προμηθευτές                                                2.735.031,58
Πιστωτές                                                         665.951,05
Σύνολο βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων          3.400.982,60

Επομένως ο Δήμος στις 31-08-2014 είχε διαθέσιμα και απαιτήσεις συνολικά 2.817.119,90  € ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων του Δήμου ανέρχονταν στα 5.046.575,90  €, από τα 8,5 εκ. € που είχαμε παραλάβει. Πως προκύπτουν τα   10 εκ. € χρέους που ισχυρίζεται ο νέος δήμαρχος;

Συμπερασματικά,  το έλλειμα στις 31-08-2014 είναι:
5.046.575,90  € –  2.817.119,90  € =  2.229.456,00 €
              
4. Το σύνολο των οφειλών του δήμου έως 31-08-2014 περιέχονται  στο διπλογραφικό σύστημα και έχουν αποτυπωθεί στις οικονομικές καταστάσεις που συνυπέγραψαν οι δύο δήμαρχοι.
Δεν υπήρξε στα τρισήμιση χρόνια της θητείας μας και ούτε αφήσαμε οφειλή εκτός διπλογραφικού συστήματος. Δεν υπήρξε ούτε υπάρχει δαπάνη που να μην έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες νομιμότητας. Για κάθε δαπάνη του δήμου έχουν ληφθεί αποφάσεις νομιμότητας, είτε απόφαση δημοτικού συμβουλίου, είτε απόφαση οικονομικής επιτροπής,  είτε απόφαση δημάρχου και όλα όσα προβλέπονται από τις εσωτερικές διαδικασίες της λειτουργίας του δήμου.
Δηλώνουμε δε ότι καμμιά δαπάνη δεν θ’ αναγνωριστεί αν δεν έχουν προηγηθεί οι διαδικασίες νομιμότητας.
Τώρα, αν κάποιοι έχουν υποσχεθεί τακτοποίηση λογαριασμών, αυτό είναι δικό τους θέμα, όμως δεν θα μας βρουν σύμφωνους.

5. Αν και πολύ νωρίς, είναι προφανής η αδυναμία της νέας δημοτικής αρχής να διοικήσει και να ικανοποιήσει όσα υποσχέθηκε, έτσι αναζητά άλλοθι. Αντί όμως να εκτοξεύει λάσπη στον ανεμιστήρα, ας κοιτάξει με την καθημερινή φυσική της παρουσία  στο Δήμο να ασχοληθεί και να επιλύσει τα προβλήματα των πολιτών και του Δήμου που κάθε μέρα και πληθαίνουν.

Κύριε δήμαρχε,

οι εκλογές τελείωσαν και ο λαός σας επέλεξε να κατευθύνετε τις τύχες αυτού του τόπου για πέντε χρόνια.

Αναλάβετε τις ευθύνες σας. Επιτέλους διοικήστε!!!

ΥΓ. Περισσότερες λεπτομέρειες στις συνεδριάσεις των θεσμικών οργάνων.

   Σέρβια 16-10-2014        Β.  Κωνσταντόπουλος

    Πρώην δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού
   Πρώην δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού     

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.