Το χρηματοδοτικό «φρένο» της Φανής στους πολιτιστικούς συλλόγους και το… μέλι του Χατζηδάμου!

Συνάντηση με εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης, είχε το απόγευμα της Δευτέρας 13 Οκτωβρίου 2014 στην Κοβεντάρειο αίθουσα, η πρόεδρος του Οργανισμού Αθλητισμού-Πολιτισμού-Νεολαίας του δήμου Κοζάνης Φανή Φτάκα.

Η κ. Φτάκα ζήτησε τη συνεργασία όλων των συλλόγων με τον ΟΑΠΝ και ανέπτυξε το πλάνο της νέας δημοτικής αρχής για τον πολιτισμό, προσδιορίζοντας σαν κύριους άξονες την εξωστρεφή πολυ-πολιτισμικότητα, τις καινοτόμες ιδέες και τη συμμετοχικότητα-εθελοντισμό, ζητώντας από τους συλλόγους να υποβάλλουν γραπτώς τις προτάσεις τους για τριμηνιαίο -υποβολή μέχρι τέλος Οκτωβρίου-, ετήσιο και πενταετή προγραμματισμό δράσεων, ώστε να διαμορφωθεί ο νέος πολιτιστικός χάρτης του δήμου. Ξεκαθάρισε ότι ο προϋπολογισμός του δήμου στον τομέα του πολιτισμού είναι πολύ περιορισμένος -περίπου στο 1/3 σε σχέση με το 2011!-  και άφησε ένα «παράθυρο» για χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα για δίκτυα συλλόγων με καινοτόμες δράσεις, αποκλείοντας σε κάθε περίπτωση χρηματοδότηση για λειτουργικά έξοδα.

Κυρίαρχο ζήτημα που προέκυψε από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των πολιτιστικών συλλόγων, ήταν αυτό της οικονομικής δυσπραγίας και της έλλειψης στέγης που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι από αυτούς, με προτάσεις να τους παραχωρηθούν για χρήση δημοτικά κτίρια. Η κ. Φτάκα ενημέρωσε ότι ακόμη δεν ολοκληρώθηκε η καταγραφή των διαθέσιμων δημοτικών κτιρίων, αλλά τόνισε ότι η παραχώρησή τους θα εξαρτηθεί από τα λειτουργικά έξοδα που θα απαιτηθούν. Σε σχετικό δε ερώτημα απάντησε ότι δεν είναι δυνατή η λειτουργία του κλειστού γυμναστηρίου της Λευκόβρυσης, όπως και του Λιάπειου κολυμβητήριου στα Κοίλα λόγω αδυναμίας κάλυψης των λειτουργικών εξόδων, αφήνοντας αιχμές ακόμη και για το σχεδιαζόμενο ανοιχτό κολυμβητήριο στη ΖΕΠ, μιλώντας για «σπατάλη χρημάτων του ελληνικού λαού» και διερωτώμενη «πως θα λειτουργήσει».

Ειδικότερα για το αίτημα παραχώρησης σε συλλόγους για χρήση αιθουσών και γυμναστηρίων σχολικών μονάδων, απάντησε ότι κατ’ αρχάς είναι θετική -κάτι που γινόταν σε περιορισμένη κλίμακα και μέχρι τώρα-, λέγοντας ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα συνυπογράφεται ένα είδος συμφωνητικού, για αναλογική κάλυψη από τους συλλόγους τυχόν επιπλέον εξόδων που θα προκύπτουν από τη χρήση (θέρμανση, καθαριότητα κλπ).

Ακόμη η πρόεδρος του οργανισμού ανακοίνωσε ότι θα καταρτιστεί κατάλογος-μητρώο εθελοντών πολιτισμού του δήμου, προσδοκώντας έτσι στην επίλυση διαφόρων έκτακτων θεμάτων που θα προκύπτουν, αφού το προσωπικό του δήμου δεν επαρκεί.

Η εποικοδομητική συζήτηση έκλεισε με  ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις των εκπροσώπων των συλλόγων -λειτουργία πολιτιστικού στεκιού νεολαίας, θεματικές συναντήσεις συλλόγων, συναντήσεις στις έδρες των πρώην καποδιστριακών δήμων, διοργάνωση εκδηλώσεων αποκριάς, κ.α.-.

ΥΓ.  Και η χιουμοριστική παρένθεση της συνάντησης…

Λαμβάνοντας το λόγο ο γνωστός Χατζηδάμος ή Ά(μ)μος του φανού Μπουγντανάθκα, από τους λίγους εναπομείναντες αυθεντικούς Κοζανίτες με το ιδιότυπο χιούμορ, αναφέρθηκε στην ομιλία της κ. Φανής Φτάκα και ειδικότερα στην πρότασή της για την επικοινωνία με τους συλλόγους μέσω e-mail, λέγοντας ότι «Δεν κατάλαβα τίποτας. Πουλύ μουσαβέζκα μας τα είπις. Του μόνου, αν κατάλαβα καλά, είνι ότ’ θα μας δώ(σ)εις …μέλι!!… (από το mail).

Γ.Μαστρ./mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.