Το εντυπωσιακό ψηφιδωτό δίνει απαντήσεις για το μυστικό που κρύβει το μνημείο της Αμφίπολης

Η εντυπωσιακή παράσταση που αποκαλύφθηκε στο δάπεδο του τύμβου στην Αμφίπολη, ακριβώς πίσω απ’ τις Καρυάτιδες, η οποία έχει διαστάσεις 3×4,5 μέτρα, απογειώνει την περιέργεια του παγκόσμιου κοινού για την ταυτότητα του νεκρού.


 
Ο ψυχοπομπός Ερμής στέκεται μπροστά απ’ το άρμα και το οδηγεί στον Άδη. Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ο γενειοφόρος άνδρας που είναι πάνω στο άρμα, θα μπορούσε να αποτελεί πρόσωπο-κλειδί για την ταυτοποίηση του νεκρού.


 
Η εικόνα δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα πλήρως, αλλά ήδη έχουν ξεπηδήσει τα πρώτα υποθετικά σενάρια για το τι θα ακολουθήσει. Ένα από αυτά, αναφέρει ότι στο κυκλικό τμήμα που θα αποκατασταθεί ή κατά την αποκάλυψη του υπόλοιπου μέρους της παράστασης, θα υπάρχει κάποια επιγραφή που θα φέρει το όνομα του νεκρού, κάτι το οποίο είναι συνηθισμένο σε ψηφιδωτές παραστάσεις.


 
Ένα άλλο πιθανολογεί την ύπαρξη ενός τρίτου προσώπου πίσω από τον γενειοφόρο, το οποίο αν είναι άντρας, τότε είναι ο θεράπων ή ο συνοδός του γενειοφόρου. Ενώ, αν είναι γυναίκα, ίσως να είναι η Περσεφόνη ή κάποιο άλλο μυθολογικό πρόσωπο. Όμως, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην μπορεί να συσχετιστεί με την μυθολογία. Σε αυτή την περίπτωση, αυξάνονται οι πιθανότητες ο γενειοφόρος να ταυτίζεται με τον νεκρό που έχει ταφεί στην Αμφίπολη.
 
Πηγή: «Τα Νέα»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.