Το Διεθνές φεστιβάλ αφήγησης Κοζάνης ξανάρχεται! Δείτε το πρόγραμμα αναλυτικά



Κι όλοι αναρωτιόντουσαν; Τι έγινε ρε παιδιά το φεστιβάλ; Πότε θα έρθουν ξανά οι παραμυθάδες στην πόλη; Πότε θα κάνουμε μια εκδρομή στην Κοζάνη για να γεμίσουμε τα αυτιά μας λέξεις;  Το ψάχνανε στην άνοιξη, το ψάχνανε στο καλοκαίρι …

Αυτό θα φυτρώσει τον Οκτώβρη με τις βροχές καθώς ο καιρός θα κρυώνει και θα μαζευόμαστε. Το Διεθνές φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του λόγου ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης θα απλωθεί από τις 24 ως τις 28 Οκτωβρίου στην πόλη, στα θέατρα, το ωδείο, το σταθμό, το μπαρ, το καφέ, το αναψυκτήριο, στο λεωφορείο των παραμυθιών. Καλεσμένοι του ο Γαλλοαλγερινός Καμέλ Γκενούν που θα  μας φέρει τις μυρωδιές και τα χρώματα της Αλγερίας, η γαλλίδα Φρανσουάζ Ντιεπ με τις τρυφερές ιστορίες της Προβηγκίας αλλά και της Δυτικής Αφρικής που αγαπά και μελετά μαζί με τον Άρη Ρέτσο τον ηθοποιό –θρύλο που τραγουδά, ψέλνει, κραυγάζει, ψιθυρίζει τα λόγια των ηρώων της ελληνικής τραγωδίας και διηγείται μόνος και μοναδικά του μεγάλους ελληνικούς μύθους. Μαζί τους πολλοί νεότεροι αφηγητές, ντόπιοι και επισκέπτες, εργαστήρια αφήγησης και κάτι νέο: Το νυχτέρι «Όλοι έχουν μια ιστορία» όπου όλοι μπορούν να αφηγηθούν μια μικρή ιστορία μαζί με όσους θα διαγωνισθούν στον Πανελλήνιο διαγωνισμό αφήγησης που φέτος θεσμοθετείται.

Τέλος την ημέρα της εθνικής επετείου το φεστιβάλ θα τιμήσει τους ήρωες με ένα απροσδόκητο λογοτεχνικό αναλόγιο και την Πανδώρα στην Αίθουσα Τέχνης. Ο Στέλιος Πελασγός μέσα σε ένα σύμπαν εικόνων της βίντεοαρτιστ Άννυς Γαλανού θα διαβάσει το γράμμα που έγραψε ο ημιονηγός Νίκος καββαδίας στο άλογο, τα λόγια του θαλασσινού ποιητή μαζί με γράμματα και ιστορίες αφανών ηρώων που πολέμησαν μαζί του και θυσιάστηκαν.

Η διεθνής γιορτή λόγου που ρίζωσε στην πόλη θα γελάσει, θα συγκινηθεί, θα ανατριχιάσει, θα θυμηθεί, θα τιμήσει και θα ζήσουμε όλοι καλά κι ακόμα καλύτερα.

Πληροφορίες στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, στην «Αίθουσα Τέχνης» και στο τηλ. 24610-24062, εσωτ. 1, κα Σιμάρα Τασούλα.

 

6ο Διεθνές Φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του λόγου ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης
Ελλάδα, Γαλλία, Αλγερία
24- 28  Οκτωβρίου 2014

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου
Σιδηροδρομικός σταθμός 20.00 μ.μ.  Λένε γι’ αυτές. Παραδοσιακές ιστορίες για την Γυναίκα με την  Francoise Diep
 Θεατροδρόμιο 22.00 Έπεα πτερόεντα. Μια παράσταση του Άρη Ρέτσου

Σάββατο 25 Οκτωβρίου
Θεατροδρόμιο 10.00 -14.00 μ.μ. Συναισθήματα και λαϊκό παραμύθι. Εργαστήρι για ενήλικες με τον Σ. Πελασγό.
Θέατρο Οχληρών 11.00 -15.00 μ.μ.  Εργαστήρι για την μετρική και την εκφορά του αρχαίου δράματος με τον Άρη Ρέτσο
Αίθουσα Ωδείου: 4 – 6 μ.μ. Ράβω και ξηλώνω παραμύθια με λέξεις και ήχους Εργαστήρι  για παιδιά από Τρίτη δημοτικού με τον Σάκη Κουκουμπέση
Βιβλιοθήκη Κοζάνης  18.00 μ.μ. Το σεντούκι θα ανοίξει … Παιδική παράσταση αφήγησης με την Βαίτσα Λαμπροπούλου  
Αναψυκτήριο πάρκου Αγίου Δημητρίου 21.00 – 2.00 (τα ξημερώματα) «Όλοι έχουν μια ιστορία» Νυχτέρι και διαγωνισμός αφήγησης . Κερνάμε σούπα ζεστή και ζεστό κρασί με κανέλα και μήλο.  Οικοδέσποινα –αφηγήτρια η Francoise Diep που θα διηγείται ιστορίες από την παράσταση της «Η φωνή των δέντρων»

Κυριακή 26 Οκτωβρίου
11.00 Λεωφορεία των παραμυθιών. Μια βόλτα στις εξοχές και τα χωριά της Κοζάνης ακούγοντας ιστορίες από τους καλεσμένους αφηγητές μας
18.00 Δημοτικό ωδείο Κοζάνης Αφηγήσεις σε ζευγάρια :
 Γυναίκες της Βαγδάτης από τον Σάκη Κουκουμπέση
Παραμύθια των ζαπατίστας από την Μαρία Σόφτση
Θεατροδρόμιο 21.00 μ.μ Το κορίτσι με τα χρυσά μαλλιά που μιλούσε στα πουλιά
Καμέλ Γκενούν

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου
Κιβωτός: 10.00 Παράσταση αφήγησης ειδικής αγωγής με τον Σ. Πελασγό και επισκέπτες
Κα- φε- λα- φαμ. (Γ. Κονταρή 1) 18.00 μ.μ Αφηγήσεις σε ζευγάρια
 Κλάματα και θάματα. Ιστορίες για μεγάλους και μικρούς από τον Γιώργο Ιωάννου και την Αλεξάνδρα Χατζηιωάννου
Μπαρ Gallery 10. 00 Ιστορίες για μπαρ με τον Kamel Guennoun

Τρίτη 28 Οκτωβρίου
20.00 Αίθουσα τέχνης. «Τότε που μπήκαμε μ’ άλλους πολλούς μες στη μάχη» Λογοτεχνικό και μουσικό αναλόγιο για την επέτειο του έπους του ΄40 με την φιλαρμονική Πανδώρα και τον Σ. Πελασγό πάνω σε αλληλογραφία του ’40 και στο κείμενο του Νίκου Καββαδία «Στο άλογο μου». Video art : Άννα Γαλανού

Όλες οι ξενόγλωσσες αφηγήσεις συνοδεύονται από ελληνική μετάφραση- συναφήγηση.
Ειδικές τιμές ξενοδοχείων για τους συμμετέχοντες στο νυχτέρι αφήγησης (40 Ε δίκλινο, 20 Ε μονόκλινο κ.ο.κ.)
Στα εργαστήρια θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.