Η Γιορτή των Γλωσσών στην Κοζάνη – ΒίντεοH 26η Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στη γιορτή των γλωσσών. Είναι μέρα ευαισθητοποίησης των πολιτών στην αξία της πολυγλωσσίας, , της πολυπολιτισμικότητας και της διαφορετικότητας.  

Σήμερα τα 800.000.000 Ευρωπαίοι ομιλούν 225 ιθαγενείς γλώσσες , που αντιπροσωπεύουν το 3% των γλωσσών του κόσμου. Το 28% των Ευρωπαίων μιλούν πέρα από τη μητρική τους και μια ακόμη γλώσσα, ενώ το 28% γνωρίζει 2 ξένες γλώσσες. Μόνο στο πολυπολιτισμικό Λονδίνο ομιλούνται 300 γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, αραβικά, τουρκικά, βερβέρικα, χίντι, πουντζάμπι, κλπ).

Το 1991 το  Συμβούλιο  της  Ευρώπης έχοντας την πεποίθηση ότι  η  πλούσια γλωσσική  ποικιλία της Ευρώπης  αποτελεί  εργαλείο για  την επίτευξη  μεγαλύτερης  διαπολιτισμικής  κατανόησης   αλλά και  βασικό  στοιχείο στην  πλούσια  πολιτιστική  κληρονομιά  της  ηπείρου  μας,  προωθεί  την  πολυγλωσσία σε  όλη  την  Ευρώπη. Εισηγείται την εκμάθηση δυο ξένων γλωσσών πλην της μητρικής στη Δημοτική Εκπαίδευση των κρατών μελών της Ε.Ε.. Με την ενέργεια αυτή προωθεί την εκστρατεία εκμάθησης ξένων γλωσσών, ενθαρρύνει την εκμάθηση και των άλλων γλωσσών πλην της αγγλικής , υποστηρίζοντας  παράλληλα την δια βίου εκμάθηση γλωσσών μέσα και έξω από το σχολείο.

Με  ευκαιρία  την  ημέρα  αυτή,  μια  σειρά από δραστηριότητες  οργανώνονται  σε  όλη  την  Ευρώπη:  δραστηριότητες  για  παιδιά  και  με  παιδιά,  τηλεοπτικά  και  ραδιοφωνικά  προγράμματα,  μαθήματα στη τάξη  και  συνέδρια.  

Μια τέτοια εκδήλωση διοργάνωσαν οι καθηγήτριες  του 8ο Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης, Βόντσα Κάτια (Γαλλικών) και Καρυπίδου Αναστασία (Γερμανικών) . Οι μαθητές τους μυήθηκαν στην γλωσσική πολυμορφία της Ευρώπης με παιχνίδια χωροταξίας των χωρών όπως το παιχνίδι «Ταξίδι στην Ευρώπη», με μουσικές από όλη την Ευρώπη και με παιχνίδια λέξεων και σύνθεσης γραπτού λόγου.

Ο Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού & Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης δια της προέδρου του ήταν εκεί υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία του Δήμου μας στην εκστρατεία προώθησης των ξένων γλωσσών και της ισότιμης μεταχείρισης όλων των γλωσσών τόσο των εθνικών όσο και των ιδιωμάτων και των διαλέκτων, καθώς η γλώσσα είναι ο καθρέφτης του πολιτισμού του κάθε τόπου και λαού.

Στα ίδια πλαίσια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και στο 13ο Δημοτικό σχολείο, όπου η κ. Φτάκα Φανή με την διπλή ιδιότητα της καθηγήτριας ξένων γλωσσών και της προέδρου του ΟΑΠΝ μίλησε στους μαθητές του σχολείου για την σημασία της σημερινής γιορτής.  

Δείτε τις δηλώσεις:

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.