Απάτη σε βάρος οδηγών ταξί και στη Δυτική Μακεδονία – Πλούσια η δράση του κυκλώματος



Μπορεί ο θυμόσοφος λαός μας να ερμηνεύει πως… η πενία τέχνας επεξεργάζεται, όμως το κύκλωμα που εξαπάτησε εκατοντάδες οδηγούς ταξί σε όλη την Ελλάδα -και στη Δυτική Μακεδονία- παρερμήνευσε προς όφελός του… τη ρήση, αποδεικνύοντας (για κακή τύχη των θυμάτων) πως, τελικά και η απάτη τέχνας επεξεργάζεται!

Το κύκλωμα είχε πλούσια δράση και βρίσκεται πίσω από έναν ογκώδη αριθμό υποθέσεων απάτης σε βάρος οδηγών ταξί. Ήδη συνελήφθησαν δεκάδες μέλη της σπείρας, ενώ έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος 30 και πλέον ατόμων.

Το κύκλωμα, που είχε απλώσει τα πλοκάμια του και στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Γρεβενά) είχε διαρκή και δομημένη δράση, ενώ το συνολικό ποσό που η εγκληματική οργάνωση αποκόμισε παράνομα υπερβαίνει τις 110.000 ευρώ.

Τη δράση του κυκλώματος και στην περιοχή μας, επιβεβαίωσε με αποκλειστικές δηλώσεις του στον «Π» ο περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας υποστράτηγος Γεώργιος Καραΐτσης. Μάλιστα σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο δρούσε η σπείρα ο κ. Καραΐτσης ήταν σαφέστατος: «Οι απατεώνες είναι άτομα που διαπράττουν εγκλήματα χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα. Έχουν πολύ καλή νοημοσύνη, υψηλό δείκτη νοημοσύνης και την ‘’εξυπνάδα’’ τους αυτή τη χρησιμοποιούν –όχι για να προοδεύσουν- αλλά για να εκμεταλλευτούν συνανθρώπους τους και να θησαυρίσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Στεκόμενος στα του τρόπου με τον οποίο έδρασαν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας ο περιφερειακός διευθυντής έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες εξηγώντας πως «τα μέλη του κυκλώματος έδρασαν και στην περιοχή μας και σκαρφίστηκαν διάφορα τεχνάσματα. Σκέφτηκαν: ‘’πώς θα πείσω τον οδηγό ταξί; Θα χρησιμοποιήσω ένα ενδιάμεσο πρόσωπο ως μεσολαβητή’’ -π.χ. στην περίπτωσή μας το Τμήμα Συγκοινωνιών- και το πέτυχαν. Υπήρξε καταγγελία καταγεγραμμένη στην Υπηρεσία μας στις 13-2-2014 από οδηγό ταξί της Κοζάνης που εξαπατήθηκε από το κύκλωμα κατά τον προαναφερόμενο τρόπο και του απέσπασαν το ποσό των 1.800 Ε.», τα στοιχεία που επιβεβαίωσε στον «Π» ο κ. Καραΐτσης.

 
Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης και τα στοιχεία που προκύπτουν από την προανακριτική διαδικασία οι δράστες επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με αυτοκινητιστές-οδηγούς ταξί, τους οποίους εντόπιζαν είτε απευθείας, είτε μέσω διαφόρων φορέων, σε ολόκληρη τη χώρα και συστήνονταν σαν άτομα επιφανούς κοινωνικής θέσης (π.χ. υπάλληλοι Υπουργείων, ιατροί, πρέσβεις, καθηγητές πανεπιστημίων κ.ο.κ.)

Συστηνόμενοι με τις ιδιότητες αυτές, ανέφεραν στους παθόντες ότι επιθυμούν να μισθώσουν τα σχήματά τους για τη μετακίνηση δήθεν επίσημων προσώπων ή αξιωματούχων από την Ελλάδα ή το εξωτερικό σε διάφορα μέρη, όπου υποτίθεται είχαν προγραμματιστεί επίσημες ή/και ιδιωτικές εκδηλώσεις. Μάλιστα για να τους δελεάσουν ζητούσαν αποκλειστική συνεργασία, με ιδιαίτερα ικανοποιητική αμοιβή, που ανέρχονταν σε 300 ευρώ κάθε ημέρα απασχόλησης, δηλαδή συνολικά στο χρηματικό ποσό των 9.000 ευρώ, περίπου για έναν μήνα. Ωστόσο, για να προχωρήσουν στη συνεργασία αυτή, ζητούσαν από τους παθόντες να καταβάλλουν χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν από 1.500 έως 1.800 ευρώ, με το πρόσχημα της εγγύησης για την τήρηση των όρων της συμφωνίας.

«Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και προσεκτικοί σε όσους μας χτυπούν την πόρτα….»

Με αφορμή τα περιστατικά αυτά, αλλά και αντίστοιχα περιστατικά παράνομης δράσης κυκλωμάτων και στην περιοχή μας επίσης, ο περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας κάλεσε μέσω του «Π» τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν είτε αυτοπρόσωπα είτε τηλεφωνικά να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού με οποιοδήποτε πρόσχημα, να μη δέχονται σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού και να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους. «Εάν κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπό μας χρειαστεί τη βοήθεια μας -και πόσο μάλλον την οικονομική- πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν θα στείλουν μεσολαβητή… θα έρθουν οι ίδιοι να μας βρουν.

Εάν το παιδί μου έχει ανάγκη από χρήματα, θα έρθει αυτό σε εμένα δεν θα στείλει άλλον…», τα λόγια που χρησιμοποίησε εφιστώντας την προσοχή όλων μας ο κ. Καραΐτσης.

Από το e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.