Αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη: Πόσο «αθώα» είναι τελικά; – Της Διαιτολόγου Ιουλίας Ντίνα

Πολλοί καταναλωτές στα πλαίσια μιας ελεγχόμενης σε θερμίδες διατροφής, προτιμούν την κατανάλωση αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη από τα κανονικά. Πράγματι, η διαφορά τους σε θερμίδες είναι τεράστια, αφού ένα τυπικό κουτάκι αναψυκτικού χωρίς ζάχαρη αποδίδει λιγότερες από 10 θερμίδες (0gr ζάχαρη) ενώ το κανονικό αναψυκτικό πάνω από 140 θερμίδες (30gr ζάχαρη).

Η πληροφορία ότι τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη δεν προσθέτουν θερμίδες κάνει πολλούς να τα καταναλώνουν συστηματικά ή και καθημερινά σε μεγάλες ποσότητες. Στην Αμερική η μέση κατανάλωση αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη είναι δύο κουτιά την ημέρα και σύμφωνα με μελέτη του American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) η κατανάλωσή τους έχει αυξηθεί κατά 25% τα τελευταία χρόνια.

Γιατί όμως η υπερκατανάλωση αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη επιβαρύνει την υγεία μας;
Mελέτη του πανεπιστημίου Harvard σε 3000 γυναίκες έδειξε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη διπλασιάζει τον κίνδυνο κακής λειτουργίας των νεφρών. Αυτό δε συνέβη με την κατανάλωση κανονικών αναψυκτικών, κάτι που έκανε τους ερευνητές να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως τα γλυκαντικά επηρεάζουν αρνητικά τη νεφρική λειτουργία.

Επιπλέον, η εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο συνδέεται με αυξημένο ενδοκοιλιακό λίπος και αυξημένη κακή χοληστερόλη, αυξάνεται κατά 34% με την κατανάλωση ενός αεριούχου αναψυκτικού χωρίς ζάχαρη την ημέρα.

Παρόλο που τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη καταναλώνονται στα πλαίσια διατροφής για απώλεια βάρους, στην πραγματικότητα σύμφωνα με μελέτες η υπερκατανάλωσή τους (>2 κουτιά την ημέρα) οδηγεί σε αύξηση την περιφέρειας της μέσης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα άτομα που τα καταναλώνουν, λόγω της αυξημένης γλυκύτητάς τους έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο, καθώς το σώμα ερμηνεύει τα γλυκαντικά ως ζάχαρη και ζητά να καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα.

Τέλος μια επιπρόσθετη επιβάρυνση της υπερκατανάλωσης των αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη αφορά στην φθορά των δοντιών. Τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη είναι όξινα (pH 3,2) με αποτέλεσμα να φθείρουν την αδαμαντίνη των δοντιών.

Tελικά να καταναλώνω αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ή να τα αποφεύγω τελείως;
Η τόνωση που προσφέρει το ανθρακικό σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα συστατικά του αναψυκτικού είναι κατανοητή και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να τα αποκλείσουμε από τη διατροφή μας. Ωστόσο θα πρέπει να τα καταναλώνουμε με σύνεση (1-2 κουτάκια την εβδομάδα) και σε καμία περίπτωση στην καθημερινότητά μας.

Πηγή: genenutrition.gr  

Ντίνα Ιουλία
Πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Κιν. 6976158400      e-mail: ioulieta_3@hotmail.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.