Αφιέρωμα για τα 30 χρόνια λειτουργίας της Βιοτεχνικής και Εμπορικής Έκθεσης Κοζάνης – Του Σταύρου Καπλάνογλου



Αφιέρωμα για τα 30 χρόνια λειτουργίας της Βιοτεχνικής και Εμπορικής Έκθεσης

4o Μέρος

“Έτσι έζησα τη δημιουργία της Εμποροβιοτεχνικής και Γεωργικής Έκθεσης Κοίλων Κοζάνης”

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Π. ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ-ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕ ΚΟΖΑΝΗΣ 1983-1988

Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΟΥ Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 1983
Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ”Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ”

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1983

Έχοντας κατά νου, όλα όσα καταγράψαμε στις λαϊκές συνελεύσεις του νομαρχιακού συμβουλίου, και έχοντας κατασταλάξει στην προώθηση των τοπικών προϊόντων αποφασίσαμε να κάνουμε μια έκθεση στην Θεσσαλονίκη και να τα προβάλουμε κατά αρχάς στην μεγάλη Κοζανίτικη και Βοϊακη παροικία άλλα και την λίγο μικρότερη Εορδαίακη όλα τα προϊόντα του τόπου που αναγκάσθηκαν να αφήσουν για μια καλλίτερη ζωή

Κάνοντας πράξη την απόφαση για την συν διοργάνωσή της έκθεσης με τον ΕΟΜΜΕΧ-με την πρόεδρο του οποίου ο Θ. ΧΑΛΑΤΣΗΣ ήταν σε συνεχή επαφή λόγω γνωριμίας- συγκεντρώσαμε, με δαπάνες του ΕΒΕ αρκετά προϊόντα της περιοχής. Προϊόντα, που μας εμπιστεύτηκαν τα μέλη του ΕΒΕ, κυρίως βιοτέχνες, και τα μεταφέραμε στην οδό Τσιμισκή, όπου ήταν και το εκθετήριο του.

Τα εγκαίνια έγιναν από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Θεοχάρη Μανάβη,  στις 14/6/1983, λόγω απρόοπτου κωλύματος του ΓΓ  Β. Ελλάδος, Μ. Κυρατσού   και σε αυτά ήταν παρών και ο δήμαρχος Κοζάνης Γ. Παγούνης, ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας, Ι. Δελιβάνης, οι Πρόεδροι Σωματείων της Δ. Μακεδονίας στην Θεσ/νίκη ,εκπρόσωπος του ΕΟΜΜΕΧ και άλλοι.

Οι επισκέπτες, που ήρθαν, ήταν πάρα πολλοί, ώστε παρέστη ανάγκη, να πάρει  παράταση  μιας εβδομάδος

Η  έκθεση είχε απόλυτη επιτυχία. Οι Κοζανίτες της Θεσσαλονίκης μάθαιναν τα προϊόντα τους και μάλιστα, πολλοί είχαν έρθει από την Κοζάνη , για να την δουν.

Ένας από τους επισκέπτες της Κοζάνης ήταν ο Στέλιος Χριστοδούλου(είναι κάτοικος των ΗΠΑ αλλά τακτικά ερχόταν στην Κοζάνη.

Βλέποντας στην έκθεση αυτή, έπιπλα εξοχής ,που παραγόταν στην Κοζάνη, από τον Γ. Δουζένη,με ρώτησε αν πράγματι αυτά βγαίνουν στην πόλη μας. Όταν του το επιβεβαίωσα κτύπησε το μέτωπο του, λέγοντας ότι έκανε ολόκληρο ταξίδι στην Αθήνα και πήγε και τα προμηθεύτηκε από το “ΜΙΝΙΟΝ”2 .

Τότε, για πρώτη φορά, είπαμε, ότι ο Κοζανίτης, πρέπει να μάθει τί παράγει και γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια μόνιμη έκθεση. Έτσι, προχωρήσαμε.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Παράλληλα, οργανώσαμε μια συγκέντρωση με ομιλητή ,τον υπογράφοντα, το δημοσίευμα στην αίθουσα  της εταιρίας μακεδονικών σπουδών, με σκοπό την ενημέρωση των Θεσσαλονικέων ,αλλά και για να δώσουμε την αφορμή στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης να ασχοληθούν με τον τόπο μας .

Κατά μια ευτυχή συγκυρία, Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Β. Ελλάδας ήταν ο συμπολίτης μας, Μ. Κυρατσούς, που βοήθησε πολύ στις επαφές μας. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, ο Σύλλογος Κοζανιτών Θεσσαλονίκης3 , η Βοϊακή Εστία  Θεσσαλονίκης4  και ο Σύλλογος Βελβενδινών Θεσ/νίκης.

Την ημέρα που έγινε η ομιλία, ο κόσμος που ήρθε ξεπέρασε τις προσδοκίες μας , καθώς μια αίθουσα με χωρητικότητα άνω των 500 ατόμων  ήταν υπερπλήρης.

Ανάμεσά τους, ο  Γενικός Γραμματέας Β. Ελλάδας και συμπατριώτης μας Μ. Κυρατσούς και ο Νομάρχης Κοζάνης Θ. Χαλάτσης και ακόμη Δημοσιογράφοι,Καθηγητές Πανεπιστημίου ,παράγοντες των επιμελητηρίων της Θεσ/νίκης  και πάρα πολλοί συμπατριώτες μας. Μετά από μια ομιλία που διήρκεσε μια ώρα και με συζήτηση που ακολούθησε, όλοι κατάλαβαν τις δυνατότητες του τόπου μας.

Η ομιλία μπήκε, αυτούσια, στο περιοδικό του ΕΒΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και εξεδόθησαν πολλά αντίτυπα με θέμα μόνο αυτή την ομιλία.

Η εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” με τον έγκριτο δημοσιογράφο Ν. Βολονάκη,  έκανε ένα ολοσέλιδο αφιέρωμα στο νομό μας, με βάση το περιεχόμενο της ομιλίας.

Λίγους μήνες αργότερα, είχε αφιέρωμα στο νομό μας και ο “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ” , με βάση τα στοιχειά που είχαμε δώσει.

Οι σύλλογοι του νομού μας, που υπήρχαν στην Θεσ/νικη έδωσαν σε περίληψη τα οικονομικά δεδομένα της περιοχής, στα περιοδικά που εξέδιδαν και φυσικά, ο τοπικός τύπος στη ΚΟΖΑΝΗ είχε αναλυτικό ρεπορτάζ και εγκωμιαστικές κριτικές.

Το πρώτο βήμα, στον στόχο που βάλαμε, και ήταν να γίνει μια συζήτηση για τα προϊόντα και την οικονομία του τόπου μας και μάλιστα να πάρει  μεγάλη έκταση, στα τότε μεγάλα έντυπα της Θεσ/νικης, επετεύχθη. Στο δικό μας χέρι, ήταν να κάνουμε τις κατάλληλες ενέργειές, ώστε η αρχική προσπάθεια να έχει μια καλή συνέχεια.

Η μεγάλη επιτυχία μας έβαλε σε σκέψεις στο να τολμήσουμε το επόμενο βήμα,που δεν θα ήταν άλλο, από την δημιουργία ενός μόνιμου εκθεσιακού θεσμού, που να προβάλει τα προϊόντα του τόπου, κατά αρχάς στους κατοίκους της Δ. Μακεδονίας και στην συνέχεια σε ολόκληρη την Ελλάδα και όχι μόνο.

Λίγο πιο κάτω, παραθέτουμε την ομιλία, σε μορφή pdf. Πιστεύουμε ότι έχει ενδιαφέρον, για να δούμε, τί έγινε, μέσα στα 31 χρονιά μετά από αυτή και ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα είχε κάποιος φορέας να καταγράψει και να ξαναγράψει τα σημερινά δεδομένα, ώστε να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα .

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.