Ελεύθερες οι απολύσεις στα ΚΤΕΛ με τις «ευλογίες» του Μιχάλη Παπαδόπουλου!Διαστάσεις παίρνει το θέμα του Προεδρικού Διατάγματος που ανοίγει τον δρόμο, ώστε να μπορούν να απολυθούν σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι των ΚΤΕΛ! Το διάταγμα υπογράφουν, με ημερομηνία της 13ης Αυγούστου (!), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, και ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Το συγκεκριμένο διάταγμα δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες και στους μετόχους στα ΚΤΕΛ να απολύουν εργαζόμενους χωρίς καμία απολύτως αιτιολογία. Το νέο διάταγμα αφορά την τροποποίηση του παλιότερου προεδρικού διατάγματος 246/2006 «Γενικός Κανονισμός Προσωπικού των ΚΤΕΛ Α.Ε. και των ΚΤΕΛ του ν. 2963/2001» και συμπεριλαμβάνει ένα και μοναδικό άρθρο. Αυτό τροποποιεί την παράγραφο 1 του άρθρου 4 του π.δ. 246/2006, που αφορά τις ειδικές ρυθμίσεις των απασχολούμενων οδηγών μη υπαγόμενων στο προσωπικό των ΚΤΕΛ, ως εξής: «Η καταγγελία σύμβασης των ανωτέρω οδηγών δύναται να πραγματοποιείται με μόνη την τήρηση των διατυπώσεων του άρθρου 5 παράγραφος 3 του ν. 3198/1955, όπως τροποποιήθηκε. Η παρ. 2 του άρθρου 26, κατά το μέρος που αφορά τους εν λόγω οδηγούς, καταργείται». Η παράγραφος 2 αναφέρεται στους λόγους απόλυσης προσωπικού, γεγονός το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ότι πλέον οι απολύσεις θα μπορούν να γίνονται χωρίς να συντρέχει κανένας λόγος.

Ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε αποσύρει την παράγραφο που έδινε τη δυνατότητα καταγγελίας της σύμβασης των οδηγών ΚΤΕΛ, στις 17 Σεπτεμβρίου 2013, όταν συζητιόταν στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορούσε την απελευθέρωση των υπεραστικών επιβατικών δρομολογίων. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, ο προερχόμενος από τη ΝΔ υφυπουργός Μεταφορών υπογράφει την τροποποίηση μέσω Προεδρικού Διατάγματος! «Το προεδρικό διάταγμα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 13 Αυγούστου, αλλά σε μας κοινοποιήθηκε προχθές. Ο υφυπουργός κινήθηκε ύπουλα. Δεν έγινε καμία διαβούλευση επί του θέματος. Επέλεξαν τη συγκυρία της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου και των αδειών προκειμένου να αποφύγουν τις αντιδράσεις», δήλωσε ο Θεμιστοκλής Αμπλάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας, ενώ οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους μεταφορών ετοιμάζουν 24ωρες κυλιόμενες πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις…

«Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε μπορούν να απολυθούν σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ. Μιλάμε για περίπου 10.000 εργαζόμενους, τους οποίους θέλουν να ξεφορτωθούν προκειμένου να προσλάβουν νέο προσωπικό με λιγότερο από 500 ευρώ, χωρίς να υπολογίζουν το κόστος της ασφάλειας των μεταφορών των επιβατών», τονίζει. Πάντως, υπάρχει έντονο παρασκήνιο, καθώς οι ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ που ως «ισχυρό λόμπι» έχουν μεγάλη επιρροή στην ηγεσία της ΝΔ άσκησαν πιέσεις και έτσι δόθηκε εντολή στους Γιάννη Βρούτση και Μιχάλη Παπαδόπουλο να προχωρήσουν στην τροποποίηση, με την οποία πλέον οι απολύσεις των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ είναι ελεύθερες.

Ρεπορτάζ Στάθης Παλαιολόγος
efimeridakefalonia.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.