A Paris… Άρθρο του Αποστολίδη Στ. Γιάννη, οικονομολόγου

Τελικά στα Παρίσια, δεν τελειώνουν τα μνημόνια…

Όμως ούτε και η υπεσχημένη – για να δεχτούμε το δεύτερο μνημόνιο αδιαμαρτύρητα – ελάφρυνση του χρέους θα συζητηθεί. Τουλάχιστον δεν θα παρθούν αποφάσεις. Άλλωστε αυτές παίρνονται σε άλλο επίπεδο και όχι σε επίπεδο υψηλόβαθμων υπαλλήλων ενός οργανισμού εξυπηρέτησης των δανειστών μας.

Η κυβέρνηση δεν προετοιμάζει το εθνικό σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας ή τουλάχιστον δεν ευελπιστεί ότι μπορεί να το έχει έτοιμο προς παρουσίαση στο λαό σήμερα, προεκλογικά. Γιατί εκλογές θα γίνουν ούτως ή άλλως. Είτε γιατί δεν θα αντέξει τις πιέσεις των δανειστών ο Σαμαράς και θα πετάξει λευκή πετσέτα (όπως ο Καραμανλής), είτε δε θα μπορεί να αντισταθεί στον ξεσηκωμό του λαού, είτε δεν θα βρει τους 180, εκλογές θα γίνουν πριν τον Ιούνη του 2016.

Το ΔΝΤ, έχει ακόμη να δίνει λεφτά και άρα δε φεύγει παρά μόνο αν οι Ευρωπαίοι αγοράσουν τα δάνειά του. Είναι πιθανό; Στην εποχή μας τίποτε δεν είναι αδύνατο, αλλά δύσκολο το βλέπω ο Σόϊμπλε να βάλει το χέρι στην τσέπη. Και με τη Γερμανία σε ύφεση, τα πράγματα μάλλον δυσκολότερα θα γίνουν….

Στα Παρίσια λοιπόν, ούτε τα μνημόνια τελειώνουν, ούτε μείωση του χρέους συζητείται….

Ενώ όμως η κυβέρνηση ανήγγειλε με τυμπανοκρουσίες τη διαπραγμάτευση σε ουδέτερο έδαφος, τώρα κατεβάζει τον πήχη. Θα συζητηθούν διάφορα τεχνικά θέματα που θα δώσουν τη δυνατότητα κάτι να πει ο Σαμαράς στην ΔΕΘ ή αν χρειστεί να πάμε σε εκλογές (μην ξεχνάμε, το σενάριο ενός διαλλείματος διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ, είναι πάντα στο τραπέζι) σύντομα και πριν τον πρόεδρο, ώστε να μην εξαφανιστεί και η ΝΔ από τον πολιτικό χάρτη.

Τώρα πλέον η κυβέρνηση στα Παρίσια επιδιώκει να μην της περάσει της τρόικας στο θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων. Οι κακοί τροϊκανοί θέλουν λέει πλειστηριασμούς των σπιτιών μας στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας τους.

Η αλήθεια είναι ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι μεγάλες σήμερα που δεν υπάρχουν αγοραστές. Αλλά με αυτές τις αξίες εισπράττονται οι φόροι, υπολογίζονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και διαμορφώνεται το ΑΕΠ. Αν αλλάξουν αλίμονο μας. Όλες οι παρόλες της συγκυβέρνησης πάνε στράφι.

Όμως σε πoιό κιτάπι της τρόικας είναι γραμμένη αυτή η απαίτηση;
Ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διαιωνίζεται μάλλον απασχολεί την τρόικα.
Ότι η άποψη πολλών κυβερνητικών και τραπεζικών, ότι υπάρχουν πολλοί που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν, περιμένοντας να κουρευτούν τα χρέη στη χώρα, μάλλον έχει φτάσει στα αυτιά της τρόικας.
Ότι από την άλλη οι τροϊκανοί θα επιδιώκουν την εφαρμογή αυτών που από το 1ο και με έμφαση στο 2ο μνημόνιο έχουν υπογραφεί, δηλαδή άμεσα να παρθούν μέτρα για το τραπεζικό σύστημα που να εμπεδώνουν ορθή δανειοληπτική συμπεριφορά.

Όταν ψήφιζαν τα μέτρα έλεγαν ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται μόνο μέχρι το 2015; ΟΧΙ!

Τώρα πάνε να αποφύγουν τα δύσκολα με τρίπλα. Άλλα άμα σε πάρει η κατρακύλα, όπως έλεγε ο Χ. Φλωράκης, δεν σταματάς παρά στον πάτο. Έτσι και οι της συγκυβέρνησης.
Ήθελαν τα Παρίσια για να δείξουν εμφατικά το τέλος της τρόικας. Αλλά αμέσως μετά τα Παρίσια και τα εκεί προβλεπόμενα ….., οι τροϊκανοί θα αφιχθούν εις το κλεινόν άστυ.
Ήθελαν να πούνε όχι στους πλειστηριασμούς, αλλά είδαν ότι δεν τους παίρνει.

Ήθελαν να εξασφαλίσουν τουλάχιστον μια καλή τιμή για τα σπίτια και τα ακίνητα, αλλά ούτε και αυτό γίνεται.
Οπότε; Επαναστατικές κραυγές, ΔΕΝ θα της περάσει της τρόϊκας λένε οι της συγκυβέρνησης. Στα τέσσερα λοιπόν στα Παρίσια….
Χρέος δικό μας να μείνουμε ΟΡΘΙΟΙ. Να μην τους περάσει. Να τους διώξουμε πριν είναι αργά για τη χώρα και τον καθένα από μας.

Του Αποστολίδη Στ. Γιάννη, οικονομολόγου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.