Ανακοινώθηκαν οι βάσεις – Εκτίναξη των βάσεων στην περιφέρεια

Οι υποψήφιοι  μπορούν να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους καθώς και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο- Ονομα- Πατρώνυμο- Μητρώνυμο).

Σταδιακά θα αποσταλούν τα αποτελέσματα και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και εντός της ημέρας να αναρτηθούν και στα σχολεία.

Ταυτόχρονα, θα ανακοινωθούν και τα αποτελεσμάτα και για τους υποψηφίους με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της ΕΕ μη ελληνικής καταγωγής. Τα αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας http://moreresults.minedu.gov.gr.

Εκτίναξη των βάσεων στην περιφέρεια

Το κύριο χαρακτηριστικό των φετινών βάσεων, πάντως, είναι η αύξηση των βάσεων εισαγωγής στα περιφερειακά τμήματα, σε σύγκριση με αυτά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ αύξηση παρουσιάζουν και όλες οι Ιατρικές και οι Νομικές σχολές. Ακολουθούν χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως τα έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας:

    Στη Νομική Αθηνών καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 0,8% ή 143 μόρια
    Στη Νομική Θεσσαλονίκης αύξηση 1,2% ή 215 μορίων
    Στη Νομική Κομοτηνής αύξηση 2,2% που αντιστοιχεί σε 389 μόρια
    Στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στην Αθήνα η βάση αυξήθηκε κατά 767 επιπλέον μόρια
    Στην αντίστοιχη σχολή της Θεσσαλονίκης 968 μόρια
    Στη σχολή του Βόλου η αύξηση είναι της τάξης του 7,3%
    Στην Κοζάνη η αύξηση είναι 13,1%
    Στην Ιατρική Αθηνών η αύξηση είναι 317 μόρια
    Στη Θεσσαλονίκη 442 μόρια
    Στη Λάρισα 583 μόρια
    Στο Ηράκλειο 589
    Στα Ιωάννινα 605 μόρια
    Στην Αλεξανδρούπολη 620 μόρια

Επίσης, μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στο τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας της Αθήνας, (αύξηση 23,7%) σε σχέση με πέρυσι.

Στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Ηγουμενίτσας σημειώθηκε αύξηση 20,7% και 15,5% στην Ιταλική Γλώσσα. Στους Μηχανολόγους της Κοζάνης οι βάσεις ανέβηκαν σε σχέση με πέρυσι σε ποσοστό 13,1%, στη σχολή Αστυφυλάκων 12,2% και η Πληροφορική Λαμίας σημείωσε αύξηση 10,3%. Αύξηση 10% σημείωσαν και οι Εκκλησιαστικές Σχολές.

Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου σε ΑΕΙ,ΤΕΙ, Στρατιωτικές Σχολές, σχολές Εμπορικού Ναυτικού κτλ. εισήχθησαν 72.763 υποψήφιοι ενώ το 2013 είχαν εισαχθεί 71.761. Συνολικά μηχανογραφικό υπέβαλαν φέτος 99.958 υποψήφιοι έναντι 104.998 το 2013. «Παρόλο που είχαμε μείωση αριθμού υποψηφίων είχαμε περισσότερους εισακτέους» παρατήρησε ο ΓΓ του υπουργείου.

Από τους υποψηφίους των φετινών πανελληνίων,  47.053 εισάγονται σε πανεπιστήμια, 1.913 σε στρατιωτικές και αστυνομικές και 23.797 στα ΤΕΙ. Κενές έμειναν 1.164 θέσεις όταν το 2013 είχαν μείνει 836 θέσεις. Σε επίπεδο ποσοστού το ποσοστό επιτυχίας στα ημερήσια λύκεια κινήθηκε στο 81,05%.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.